stdClass Object ( [id] => 579541 [title] => Ispovijest vratara koji je kod svojih sunarodnjaka ušao u besmrtnost: ‘Bio sam beskućnik, prao aute, a onda sam obranio penal Ronaldu' [alias] => ispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O vrataru iranske reprezentacije i nacionalnog prvaka Persepolisa 25-godišnjem Alirezi Beiranvandu  prvi je pisao britanski dnevnik Guardian koji je za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji (nakon njegove obrane penala Christianu Ronaldu) objavio veliku reportažu o Alirezinom odrastanju od teškog siromaštva do nogometnih zvijezda. No nitko od svjetskih medija (osim iranskih) nije uspio napraviti intervju sa ovim velikim vratarem, a Slobodna Dalmacija je zahvaljujući susretljivosti njegovog trenera Branka Ivankovića imala priliku sa ovim divom (196 cm) svjetskih dometa razgovarati koliko god hoće i pitati ga što god hoće.

- Kada ćete konačno napustiti Persepolis? - postavio sam mu prvo pitanje u teheranskom hotelu Elvin koje je  prevoditelj od straha jedva preveo.

Čovjek se malo uzvrpoljio i odgovorio nam." A zašto me tjerate?".

Kada sam ga bocnuo: "A zato da konačno brani naš Splićanin Božo Radošević" shvatio je i on da ovo neće biti uobičajeni razgovor i da će tokom našeg druženja morati biti spreman odgovarati na svašta, kao što je i u životu prošao svašta.

Vi ste u biti bili predodređeni da ne uspijete. Kako ste onda uspjeli?

- Kad bolje promislim uistinu je tako. Odrastao sam u nomadskoj pastirskoj obitelji u selu Abilot u planinskoj pokrajini Lorestan i jedini grad koji se spominjao u mojoj obitelji je bio Khoramabad gdje je moj otac svako jutro išao na pazar prodavati sir i mlijeko od naših dvanaest ovaca. Živjeli smo u teškom siromaštvu ja i moje četiri mlađe sestre i cijela obitelj. Prehranjivali smo se doslovce na jedvite načine. E onda možete zamisliti koliko sam toga morao proći i propatiti da bi iz svog sela od 1200 ljudi došao u 500 kilometara udaljeni Teheran od osam milijuna stanovnika gdje sam napravio nogometnu karijeru najprije braneći za Naft Teheran a onda i za Persepolis i iransku reprezentaciju. Prošao sam sve, od beskućnika, radnika u pizzeriji gdje sam se sklonio pred trenerom da me ne vidi kada sam ga morao poslužiti, do radnika u autopraonici gdje sam se onako visok specijalizirao za pranje džipova, najviše onih SUV.

- Jeste li pomogli obitelji, jesu li se oni kod vas preselili u Teheran nakon vaših uspjeha i dobre nogometne zarade?

- Moja obitelj sada ima 300 ovaca koje sam im kupio nakon što sam počeo kao vratar dobro zarađivati i oni se nimalo nisu promjenili. I dalje se bave stočarstvom, samo sada puno više proizvode i prodaju, dakle sada su daleko bogatiji. No promjenili su se drugi, konkretno moja rodbina koja nije htjela ni čuti za nas, koja nam nikada nije pomogla u našem siromaštvu jer ih tada nismo zanimali. Danas se svi hvale sa mojim uspjehom i svojataju me, a dok smo preživljavali nije bilo nikoga od njih da nam pomogne i nitko nas od njih tada nije posjećivao.

Bacate loptu rukom i do sedamdeset metara, to je protuprirodno. To nitko u svijetu ne može.

- Kao pastir sa svojim društvom nisam se imao s čim igrati nego sa životinjama i kamenjem. Nogomet sam morao igrati krišom, da otac ne vidi jer mi je to branio. Kidao bi mi dresove i rukavice pa sam igrao ilegalno, da on to ne vidi. No nije mi branio igrati igru Dal Paran jer su je igrali svi pastiri. Na dvadesetak metara udaljenosti bi stavili četiri velika kamena, svaki težak i desetak kilograma i udaljen jedan od drugoga oko pola metra. Mi bi pastiri gađali te kamene mete kamenjima i do dva kilograma teškim u cilju da ga pogodimo i po mogućnosti i srušimo. Sa deset godina sam kamen od kilograma bacao i do desetak metara, a kada sam ojačao nikakav problem mi nije bio pogoditi bilo koga i bilo šta, a kamo li pobjediti u toj igri. Eto od toga dolazi to moje izbacivanje iz ruke do 70 metara prema svom igraču. Ključ je u trzaju iz ramena i položaju tijela u tom trenutku. Samo je problem što me moj sedmogodišnji sin imitira a naročito je problem kada me gleda na televiziji. Uzme daljinski ili sve što mu se nađe pri ruci, uzvikne - Alireza Beiravand i pogodi ravno u ekran.

Tako je već razbio dva televizora i napravio štetu oko pet tisuća dolara. Osim njega imam i mlađu kćerku. Ja i žena ih odgajamo skromno, da poštuju ono što imaju. Znaju me nekada navijači pogledati prijekorno kada u nekoj u robnoj kući nešto ne želim kupiti djeci. Oni vjerojatno govore - gledaj škrtice, a ja znam da moja djeca već u kući imaju ono što žele da im ja kupim i ja jednostavno neću.

- Postali ste heroj Irana kada ste obranili jedanaesterac Ronaldu. Utakmica je završila neriješeno, skoro ste se plasirali dalje, a vi ste ušli u besmrtnost.

- Prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji kada se znalo da igramo i sa Portugalom dobijao sam razne poruke na društvenim mrežama u stilu: Spavaš li mirno Alireza, sanjaš li Ronalda i takve priče. Žalosno je da su mi te poruke slali i naši navijači Iranci. I onda kada je sudac dosudio nakon intevencije VAR-a taj penal kod vodstva Portugala od 1-0 i kada sam vidio da lopti prilazi Ronaldo, ja sam noć prije odsanjao da sam obranio taj penal. Točno se sjećam da sam nakon tog sna odlučio da ako do penala dođe krećem iz gola, a ne sa crte u svoju lijevu stranu. Znao sam da Ronaldo puca poluvisoko u moju lijevu stranu i da dosta jako i agresivno i ja moram krenuti iz gola prema šutu. Nisam htio da mi Ronaldo vidi kretanje nogu, nego sam unaprijed odlučio gdje ću krenuti. Sjetio sam se tada svega što sam prošao u životu i samo sam uzdahnuo i u sebi rekao: "Dragi moj Bože molim te sada pomozi sirotinju!". I obranio sam taj penal, bila je 55 minuta utakmica i ja sam nakon toga bio u transu. Čak su mi i igrači dolazili i pitali me gdje sam sada,na kojem planetu i i je li sve samnom u redu. A ja sam nakon tog penala tu utakmicu i branio i sanjao - govori Alireza i jedva zadržava suze.

- I nakon toga niste branili ni za svoj Persepolis.

- Je, trener Ivanković je odlučio tako i dobro je napravio. Rekao mi je - sada se lijepo odmori, a prva tri kola branit će Radošević jer će sada od tebe navijači očekivati da obraniš svaki šut, svaki penal, svaku kritičnu situaciju. Slušajte, iskreno mene su moj trener golmana Igor Panadić i moja konkurencija Božidar Radošević napravili puno boljim čovjekom i golmanom. Prije mi konkurenti nisu bili ni do koljenja i ja sam znao kako god treniram i radim, uvijek ću braniti. A sada nije tako, Božo me stalno tjera da se ne opuštam, da radim punom parom jer kad on stane na gol golovi u našu mrežu jednostavno ne ulaze. Tehnički je Radošević toliko savršen u odnosu na sve naše iranske golmane ovdje da je prava šteta što ne brani,a može braniti bilo gdje.To vam odgovorno tvrdim. A trener golmana Igor Panadić me je od kada sam 2016 došao u Persepolis naučio mnogo toga, ispravio mi milijun grešaka u tehnici branjenja, u izlasku na centaršut, u čitanju igre. A ja sam mislio do tada da sam savršenstvo bez mane. I još kad imate takvog ljudinu od trenera kao što je Branko Ivanković koji mi je dao svu ljubav i povjerenje ovoga svijeta, nije ni čudo da sam dosegao ovu razinu branjenja.

- Ali nikako da odete. Tražili su vas i turski Fenerbahče i španjolski Real Sociedad i neki engleski klubovi, ali vi ste još u Iranu čiju ligu ste davno prevazišli.

- Ponuda ima i to jako dobrih, nije isključeno da vrlo brzo i odem, ali se ne žurim jer mislim da će prava i velika ponuda ubrzo doći s kojom ćemo biti zadovoljni i ja i Persepolis, a i vaš Splićanin Božo Radošević - nasmijao se Alireza koji je za našu ljubav nakon intervjua našim čitateljima poručio: "Živjela Dalmacija!".

Četiri puta je to ponavljao dok nije čuo od Radoševića rečenicu." Bravo brate!". Uvijek mu je bilo čudno zašto njegov konkurent kao najbolji klub na svijetu ističe svoj Hajduk i kao naljepši kraj - svoju Dalmaciju, a onda mu je po našem oduševljenju nakon njegovih izrečenih riječi sada to bilo potpuno jasno.

Prvi koji je 'skinuo' Christianu na Svjetskom prvenstvu

Beiranvand je upisan u nogometne knjige kao jedini vratar koji je na svjetskim prvenstvima obranio penal Ronaldu.

- Četiri puta je Ronaldo izvodio penale i davao golove ali eto naletio je na mene i serija je prekinuta.

Poslije su pedantni iranski novinari izračunali da je u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u u Rusiji Beiranvand u čak 12 susreta na golu Irana sačuvao svoju mrežu netaknutom.

- Ja ne gledam statistiku, ali lijepo je to čuti i pročitati pogotovo kada je sve to istina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slobodna u Teheranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-12 20:57:14 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-12 21:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-12 20:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4803 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/111alireza.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/2018-06-20T171422Z_614629656_RC197BFE3F00_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/2018-06-20T200142Z_1863304439_RC15845F7E90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/2018-06-25T202708Z_1691331840_RC14A0B01660_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-POR.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/IMG-20181210-WA0000.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/12\/IMG-20181210-WA0001.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["111alireza","2018-06-20T171422Z_614629656_RC197BFE3F00_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG","2018-06-20T200142Z_1863304439_RC15845F7E90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG","2018-06-25T202708Z_1691331840_RC14A0B01660_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-POR.JPG","IMG-20181210-WA0000","IMG-20181210-WA0001"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"670x840"},{"size0":"1280x751"},{"size0":"1280x549"},{"size0":"1120x840"},{"size0":"630x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15279811 Threads: 2 Questions: 3177910548 Slow queries: 7126289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235521939 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/ispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu-579541 [printLink] => /sport/strani-nogomet/ispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu-579541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232472 [name] => iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336737 [name] => vratar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vratar [link] => /tag/vratar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 373524 [name] => legenda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => legenda [link] => /tag/legenda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 427695 [name] => alireza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alireza [link] => /tag/alireza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slobodna u Teheranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest vratara koji je kod svojih sunarodnjaka ušao u besmrtnost: ‘Bio sam beskućnik, prao aute, a onda sam obranio penal Ronaldu' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/111alireza.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 111alireza [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/111alireza.jpg [title] => 111alireza ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/2018-06-20T171422Z_614629656_RC197BFE3F00_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG [title] => 2018-06-20T171422Z_614629656_RC197BFE3F00_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/2018-06-20T200142Z_1863304439_RC15845F7E90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG [title] => 2018-06-20T200142Z_1863304439_RC15845F7E90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/2018-06-25T202708Z_1691331840_RC14A0B01660_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-POR.JPG [title] => 2018-06-25T202708Z_1691331840_RC14A0B01660_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-POR.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/IMG-20181210-WA0000.jpg [title] => IMG-20181210-WA0000 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/IMG-20181210-WA0001.jpg [title] => IMG-20181210-WA0001 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

O vrataru iranske reprezentacije i nacionalnog prvaka Persepolisa 25-godišnjem Alirezi Beiranvandu  prvi je pisao britanski dnevnik Guardian koji je za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji (nakon njegove obrane penala Christianu Ronaldu) objavio veliku reportažu o Alirezinom odrastanju od teškog siromaštva do nogometnih zvijezda. No nitko od svjetskih medija (osim iranskih) nije uspio napraviti intervju sa ovim velikim vratarem, a Slobodna Dalmacija je zahvaljujući susretljivosti njegovog trenera Branka Ivankovića imala priliku sa ovim divom (196 cm) svjetskih dometa razgovarati koliko god hoće i pitati ga što god hoće.

- Kada ćete konačno napustiti Persepolis? - postavio sam mu prvo pitanje u teheranskom hotelu Elvin koje je  prevoditelj od straha jedva preveo.

Čovjek se malo uzvrpoljio i odgovorio nam." A zašto me tjerate?".

Kada sam ga bocnuo: "A zato da konačno brani naš Splićanin Božo Radošević" shvatio je i on da ovo neće biti uobičajeni razgovor i da će tokom našeg druženja morati biti spreman odgovarati na svašta, kao što je i u životu prošao svašta.

Vi ste u biti bili predodređeni da ne uspijete. Kako ste onda uspjeli?

- Kad bolje promislim uistinu je tako. Odrastao sam u nomadskoj pastirskoj obitelji u selu Abilot u planinskoj pokrajini Lorestan i jedini grad koji se spominjao u mojoj obitelji je bio Khoramabad gdje je moj otac svako jutro išao na pazar prodavati sir i mlijeko od naših dvanaest ovaca. Živjeli smo u teškom siromaštvu ja i moje četiri mlađe sestre i cijela obitelj. Prehranjivali smo se doslovce na jedvite načine. E onda možete zamisliti koliko sam toga morao proći i propatiti da bi iz svog sela od 1200 ljudi došao u 500 kilometara udaljeni Teheran od osam milijuna stanovnika gdje sam napravio nogometnu karijeru najprije braneći za Naft Teheran a onda i za Persepolis i iransku reprezentaciju. Prošao sam sve, od beskućnika, radnika u pizzeriji gdje sam se sklonio pred trenerom da me ne vidi kada sam ga morao poslužiti, do radnika u autopraonici gdje sam se onako visok specijalizirao za pranje džipova, najviše onih SUV.

- Jeste li pomogli obitelji, jesu li se oni kod vas preselili u Teheran nakon vaših uspjeha i dobre nogometne zarade?

- Moja obitelj sada ima 300 ovaca koje sam im kupio nakon što sam počeo kao vratar dobro zarađivati i oni se nimalo nisu promjenili. I dalje se bave stočarstvom, samo sada puno više proizvode i prodaju, dakle sada su daleko bogatiji. No promjenili su se drugi, konkretno moja rodbina koja nije htjela ni čuti za nas, koja nam nikada nije pomogla u našem siromaštvu jer ih tada nismo zanimali. Danas se svi hvale sa mojim uspjehom i svojataju me, a dok smo preživljavali nije bilo nikoga od njih da nam pomogne i nitko nas od njih tada nije posjećivao.

Bacate loptu rukom i do sedamdeset metara, to je protuprirodno. To nitko u svijetu ne može.

- Kao pastir sa svojim društvom nisam se imao s čim igrati nego sa životinjama i kamenjem. Nogomet sam morao igrati krišom, da otac ne vidi jer mi je to branio. Kidao bi mi dresove i rukavice pa sam igrao ilegalno, da on to ne vidi. No nije mi branio igrati igru Dal Paran jer su je igrali svi pastiri. Na dvadesetak metara udaljenosti bi stavili četiri velika kamena, svaki težak i desetak kilograma i udaljen jedan od drugoga oko pola metra. Mi bi pastiri gađali te kamene mete kamenjima i do dva kilograma teškim u cilju da ga pogodimo i po mogućnosti i srušimo. Sa deset godina sam kamen od kilograma bacao i do desetak metara, a kada sam ojačao nikakav problem mi nije bio pogoditi bilo koga i bilo šta, a kamo li pobjediti u toj igri. Eto od toga dolazi to moje izbacivanje iz ruke do 70 metara prema svom igraču. Ključ je u trzaju iz ramena i položaju tijela u tom trenutku. Samo je problem što me moj sedmogodišnji sin imitira a naročito je problem kada me gleda na televiziji. Uzme daljinski ili sve što mu se nađe pri ruci, uzvikne - Alireza Beiravand i pogodi ravno u ekran.

Tako je već razbio dva televizora i napravio štetu oko pet tisuća dolara. Osim njega imam i mlađu kćerku. Ja i žena ih odgajamo skromno, da poštuju ono što imaju. Znaju me nekada navijači pogledati prijekorno kada u nekoj u robnoj kući nešto ne želim kupiti djeci. Oni vjerojatno govore - gledaj škrtice, a ja znam da moja djeca već u kući imaju ono što žele da im ja kupim i ja jednostavno neću.

- Postali ste heroj Irana kada ste obranili jedanaesterac Ronaldu. Utakmica je završila neriješeno, skoro ste se plasirali dalje, a vi ste ušli u besmrtnost.

- Prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji kada se znalo da igramo i sa Portugalom dobijao sam razne poruke na društvenim mrežama u stilu: Spavaš li mirno Alireza, sanjaš li Ronalda i takve priče. Žalosno je da su mi te poruke slali i naši navijači Iranci. I onda kada je sudac dosudio nakon intevencije VAR-a taj penal kod vodstva Portugala od 1-0 i kada sam vidio da lopti prilazi Ronaldo, ja sam noć prije odsanjao da sam obranio taj penal. Točno se sjećam da sam nakon tog sna odlučio da ako do penala dođe krećem iz gola, a ne sa crte u svoju lijevu stranu. Znao sam da Ronaldo puca poluvisoko u moju lijevu stranu i da dosta jako i agresivno i ja moram krenuti iz gola prema šutu. Nisam htio da mi Ronaldo vidi kretanje nogu, nego sam unaprijed odlučio gdje ću krenuti. Sjetio sam se tada svega što sam prošao u životu i samo sam uzdahnuo i u sebi rekao: "Dragi moj Bože molim te sada pomozi sirotinju!". I obranio sam taj penal, bila je 55 minuta utakmica i ja sam nakon toga bio u transu. Čak su mi i igrači dolazili i pitali me gdje sam sada,na kojem planetu i i je li sve samnom u redu. A ja sam nakon tog penala tu utakmicu i branio i sanjao - govori Alireza i jedva zadržava suze.

- I nakon toga niste branili ni za svoj Persepolis.

- Je, trener Ivanković je odlučio tako i dobro je napravio. Rekao mi je - sada se lijepo odmori, a prva tri kola branit će Radošević jer će sada od tebe navijači očekivati da obraniš svaki šut, svaki penal, svaku kritičnu situaciju. Slušajte, iskreno mene su moj trener golmana Igor Panadić i moja konkurencija Božidar Radošević napravili puno boljim čovjekom i golmanom. Prije mi konkurenti nisu bili ni do koljenja i ja sam znao kako god treniram i radim, uvijek ću braniti. A sada nije tako, Božo me stalno tjera da se ne opuštam, da radim punom parom jer kad on stane na gol golovi u našu mrežu jednostavno ne ulaze. Tehnički je Radošević toliko savršen u odnosu na sve naše iranske golmane ovdje da je prava šteta što ne brani,a može braniti bilo gdje.To vam odgovorno tvrdim. A trener golmana Igor Panadić me je od kada sam 2016 došao u Persepolis naučio mnogo toga, ispravio mi milijun grešaka u tehnici branjenja, u izlasku na centaršut, u čitanju igre. A ja sam mislio do tada da sam savršenstvo bez mane. I još kad imate takvog ljudinu od trenera kao što je Branko Ivanković koji mi je dao svu ljubav i povjerenje ovoga svijeta, nije ni čudo da sam dosegao ovu razinu branjenja.

- Ali nikako da odete. Tražili su vas i turski Fenerbahče i španjolski Real Sociedad i neki engleski klubovi, ali vi ste još u Iranu čiju ligu ste davno prevazišli.

- Ponuda ima i to jako dobrih, nije isključeno da vrlo brzo i odem, ali se ne žurim jer mislim da će prava i velika ponuda ubrzo doći s kojom ćemo biti zadovoljni i ja i Persepolis, a i vaš Splićanin Božo Radošević - nasmijao se Alireza koji je za našu ljubav nakon intervjua našim čitateljima poručio: "Živjela Dalmacija!".

Četiri puta je to ponavljao dok nije čuo od Radoševića rečenicu." Bravo brate!". Uvijek mu je bilo čudno zašto njegov konkurent kao najbolji klub na svijetu ističe svoj Hajduk i kao naljepši kraj - svoju Dalmaciju, a onda mu je po našem oduševljenju nakon njegovih izrečenih riječi sada to bilo potpuno jasno.

Prvi koji je 'skinuo' Christianu na Svjetskom prvenstvu

Beiranvand je upisan u nogometne knjige kao jedini vratar koji je na svjetskim prvenstvima obranio penal Ronaldu.

- Četiri puta je Ronaldo izvodio penale i davao golove ali eto naletio je na mene i serija je prekinuta.

Poslije su pedantni iranski novinari izračunali da je u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u u Rusiji Beiranvand u čak 12 susreta na golu Irana sačuvao svoju mrežu netaknutom.

- Ja ne gledam statistiku, ali lijepo je to čuti i pročitati pogotovo kada je sve to istina.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
111alireza 2018-06-20T171422Z_614629656_RC197BFE3F00_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG 2018-06-20T200142Z_1863304439_RC15845F7E90_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-ESP.JPG 2018-06-25T202708Z_1691331840_RC14A0B01660_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-IRN-POR.JPG IMG-20181210-WA0000 IMG-20181210-WA0001
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/ispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu-579541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fec951cbe854ebe06bf9ae340cd9dbf5e86824ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+vratara+koji+je+kod+svojih+sunarodnjaka+u%C5%A1ao+u+besmrtnost%3A+%E2%80%98Bio+sam+besku%C4%87nik%2C+prao+aute%2C+a+onda+sam+obranio+penal+Ronaldu%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu-579541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fispovijest-vratara-koji-je-kod-svojih-sunarodnjaka-usao-u-besmrtnost-bio-sam-beskucnik-prao-aute-a-onda-sam-obranio-penal-ronaldu-579541 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slobodna u Teheranu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometSlobodna u Teheranu

Ispovijest vratara koji je kod svojih sunarodnjaka ušao u besmrtnost: ‘Bio sam beskućnik, prao aute, a onda sam obranio penal Ronaldu'

12. prosinca 2018. - 21:40

O vrataru iranske reprezentacije i nacionalnog prvaka Persepolisa 25-godišnjem Alirezi Beiranvandu  prvi je pisao britanski dnevnik Guardian koji je za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji (nakon njegove obrane penala Christianu Ronaldu) objavio veliku reportažu o Alirezinom odrastanju od teškog siromaštva do nogometnih zvijezda. No nitko od svjetskih medija (osim iranskih) nije uspio napraviti intervju sa ovim velikim vratarem, a Slobodna Dalmacija je zahvaljujući susretljivosti njegovog trenera Branka Ivankovića imala priliku sa ovim divom (196 cm) svjetskih dometa razgovarati koliko god hoće i pitati ga što god hoće.

- Kada ćete konačno napustiti Persepolis? - postavio sam mu prvo pitanje u teheranskom hotelu Elvin koje je  prevoditelj od straha jedva preveo.

Čovjek se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:34