StoryEditorOCM
Strani nogometneuvjerljiv start

Francuska autogolom do tri boda protiv Austrije, Mbappe napustio igru zbog ozljede nosa

Piše Hina
17. lipnja 2024. - 22:51

Nogometni reprezentativci Francuske otvorili su EURO pobjedom, u susretu prvog kola skupine D svladali su u Duesseldorfu s minimalnih 1-0 (1-0) Austriju.

Pogodak vrijedan tri boda bio je autogol Maximiliana Woebera u 38. minuti, nakon centaršuta Kyliana Mbappea.

Očekivano je Francuska utakmicu otvorila napadačkim izletima i prva se prijetnja dogodila u režiji Mbappea, u osmoj minuti. Protutnjao je lijevom stranom te je gađao bliži kut, ali je spreman na takav pokušaj bio austrijski vratar Pentz.

U 13. minuti je opet Francuska zaprijetila po lijevoj strani. Theo Hernandez je poslao upotrebljivu loptu pred austrijska vrata na koju nitko nije reagirao, te je ona prošla paralelno s gol-linijom. Bile su to dvije jedine prave šanse Francuza čiji su se napadi potom lako odbijali od austrijsku obranu koja je bila gusta, odlučna i vrlo organizirana.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Nastavljena je utakmica u sporom ritmu sve do 37. minute kada je Austrija imala prvu veliku šansu na susretu i nije mnogo nedostajalo da Austrijanci povedu. Sabitzer je odlično spustio loptu za Baumgartnera koji je izbio sam pred Maignana, ali je potom šeprtljavo zahvatio loptu koja je pogodila francuskog vratara i nije završila u mreži.

Kazna je na drugoj strani uslijedila vrlo brzo. Prvo su Austrijanci petljali ne ispucavši loptu iz opasne zone, a onda je do lopte došao Mbappe. Probio je ovaj put desnu stranu, zavrnuo u šesnaesterac, a lopta je pogodila austrijskog obrambenog igrača Woebera u glavu te je završila u mreži za 1-0 Francuza u 38. minuti.

Od starta drugog dijela Austrijanci su sve linije pomaknuli prilično prema suparničkim vratima. Preuzeli su inicijativu i krenuli po izjednačenje, ali je takav stav automatski otvarao puno više prostora u njihovoj obrani.

Da je takvo što idealno za Mbappea vidjelo se u 55. minuti kada je Francuz iza sebe ostavio kompletnu obranu Austrije, ali je na kraju, ostavši sam pred austrijskim golmanom, gađao pored vratnice.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Nastavila je pritiskati Austrija, ali je ponovno ozbiljnija šansa stvorena na drugoj strani. Dobro je pucao u 67. minuti Thuram, ali je Pentz zaustavio njegov pokušaj. Nekoliko minuta kasnije opet je pokušao Thuram, nakon brze i točne francuske akcije, ali je tada bio još neprecizniji.

Thuram je novu šansu imao u 83. minuti, ali je pucao preslabo za austrijskog golmana, dok je u samom finišu ogleda prisilno iz igre morao izaći Mbappe nakon ozljede nosa. Cijela završnica utakmice prošla je uz puno nervoze i bez pravih prilika, pa je Francuska zadržala startna tri boda na prvenstvu.

U ovoj skupini je tijekom nedjelje Nizozemska pobijedila Poljsku 2-1. U drugom kolu će tijekom petka igrati Poljska - Austrija i Nizozemska - Francuska.

Semafor

AUSTRIJA - FRANCUSKA 0-1 (0-1)

Strijelci: 0-1 Woeber (38-ag)

Duesseldorf Arena. Gledatelja: 53.500. Sudac: Jesus Gil Manzano (Španjolska).

AUSTRIJA: Pentz - Mwene (od 89. Prass), Danso, Woeber (od 59. Wimmer), Posch - Seiwald, Sabitzer, Baumgartner - Laimer (od 91. Schmid), Grillitsch (od 59. Trauner), Gregoritsch (od 59. Arnautović). Izbornik: Ralf Rangnick.

FRANCUSKA: Maignan - T. Hernandez, Saliba, Upamecano, Kounde - Kante, Raibot (od 71. Camavinga), Griezmann (od 90. Fofana) - Mbappe (od 90. Giroud), Thuram, Dembele (od 71. Kolo Muani). Izbornik: Didier Deschamps.

image
Kenzo Tribouillard/AFP
image
Patricia De Melo Moreira/AFP
image
Patricia De Melo Moreira/AFP
image
Patricia De Melo Moreira/AFP
image
Kenzo Tribouillard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:47