StoryEditorOCM
Strani nogometpotraćeni talent

Bliži se kraj jedne nebitne karijere: Neymar odlazi u Al-kojigod, dobivat će i bonuse za objave na Instagramu

16. kolovoza 2023. - 06:50

Neymar je posljednja u nizu nogometnih zvijezda koja je Europu zamijenila Saudijskom Arabijom. Brazilac je odlučio otići iz propalog projekta katarskog režima, poznatog pod nazivom PSG, i otići u Al-Hilal.

Tamo će ga, među gomilom domaćih igrača koji su još uvijek u momčadi jer nogomet igra 11 igrača plus zamjene, dočekati Sergej Milinković-Savić, Rúben Neves, Malcom i Kalidou Koulibaly.

 

Najskuplji nogometaš u povijesti u Al-Hilalu će zarađivati 160 milijuna eura po sezoni, a usto bi trebao dobiti 80 tisuća eura bonusa za svaku pobjedu i pola milijuna za svaku objavu na društvenim mrežama u kojima promovira Saudijsku Arabiju.

Dakle, ne Al-Hilal, jer klub kao klub je nebitan. Mogao je tako u Al-Nassr, Al-Ittihad, ili neki treći Al, saudijskim vladarima to nije važno...

Doduše, te navode o 500 tisuća eura za svaku objavu trebalo bi malo detaljnije istražiti, jer poznavajući Neymara, teško je vidjeti što bi ga spriječilo da odglumi ozljedu kako bi se mogao više posvetiti društvenim mrežama. Lakše je napraviti jednu Instagram objavu nego doći do pet pobjeda.

Uz plaću i bonuse, Brazilac će živjeti u vili s osobljem, a na raspolaganju će imati privatni zrakoplov. Valjda će mu Saudijci dati i pilota, iako ne bi bilo toliko čudno da mu samo daju “ključeve” ako ovaj to bude zahtijevao.

Transfer iz katarskog u saudijsko oružje za sportswashing zapravo je logičan slijed u jednoj, u povijesnom smislu, nebitnoj karijeri igrača kojeg se nekada stavljalo uz bok Lionelu Messiju i Cristianu Ronaldu.

Osim osvojenog Copa Libertadoresa sa Santosom, Neymar u svojoj europskoj karijeri od većih trofeja ima jednu Ligu prvaka i dvije La Lige s Barcelonom, dok je za njegov period u PSG-u bolje reći da ima jedno izgubljeno prvenstvo nego pet osvojenih. Parižani su ipak svijet za sebe u Francuskoj.

Neymar je navodno bio “prisiljen” otići u Al-kojigod, jer ga nitko od europskih velikana nije htio uzeti. Agenti su ga nudili Barceloni, Realu, Bayernu, Chelseaju, Manchester Unitedu i Cityju, ali nitko nije bio zainteresiran. Odnosno, Katalonci su navodno bili, ali nisu mogli priuštiti njegovu plaću. Brazilac im vjerojatno nije došao s idejom od 160 milijuna eura godišnje, ali nije htio igrati baš ni za ljubav i emocije.

Dakle, talentirani, ali već godinama poprilično nebitni Neymar, odlučio je s 31 godinom otići u Saudijsku Arabiju i u malo opuštenijoj atmosferi privoditi karijeru kraju.

Tamo mu barem neće raditi probleme oko odlazaka na sestrine rođendane. Možda se čak i sam odveze privatnim zrakoplovom.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:32