StoryEditorOCM
Strani nogometveliki intervju

Bivši igrač Hajduka žali zbog propalog dogovora: A kud tada nisam došao u Dinamo... Ajoj! Nekoliko puta sam pokušavao...

Piše Davorin Olivari/SN
23. srpnja 2023. - 18:16

Dugo se nismo čuli s Marinom Tomasovom, 35-godišnjim Zadraninom, čovjekom koji predvodi kazahstanskog prvaka Astanu, s kojim se Dinamo sudara u utorak, u prvoj kvalifikacijskoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka. Sjetili smo se nekih davnih vremena kad je još igrao za Zadar i kad ga je u svojoj svlačionici želio maksimirski klub, sjećamo se onih pregovora tadašnjeg Zadrovog prvog čovjeka Rene Sinovčića i Zdravka Mamića...

- A kud tada nisam došao u Dinamo... Ajoj! Nekoliko puta sam pokušavao, nikako nisam uspio. I, eto, sad već drugi put igram za Astanu protiv Dinama. Prvi put je to bilo 2018. godine kad su nas izbacili s 2:0 u Astani i 1:0 u Maksimiru - kaže nam u uvodu Tomasov.

Malo smo bacili pogled na te utakmice prije pet godina...pišu Sportske novosti.

- Tad je bilo drukčije nego danas. Kod nas je bila lošija situacija. Nakon toga nismo tri godine mogli do skupina u europskim natjecanjima jer su došli neki ljudi koji su mislili da sve znaju o nogometu. Ali, nije tako jednostavno ulaziti u europske skupine.

No, dobro, da vas ne zamaram s time, nebitno. Dinamo je tada bio jako dobar, kvalitetan, posložen, igrali su protiv nas iznimno disciplinirano i pametno.

Kako je danas?

- Nekako sam uvjeren da je onaj Dinamo od prije pet godina bio bolji nego što je ovaj današnji. Međutim, i ovaj Dinamo ima kvalitetu, dobar je, ali, ponavljam, onaj je za mene bio jači.

Pred okršaje s modrim nogometašima Tomasov ima ovakvo mišljenje.

- Znate što ću vam kazati? Mi smo svoje prolaskom Dinama iz Tbilisija ispunili kad se radi o kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nemamo nikakav imperativ ulaska u Ligu prvaka, mi ćemo se boriti za ulazak u neku skupinu. Europske lige ili Konferencijske lige. Naravno, nemojte krivo shvatiti, borit ćemo se mi sa zagrebačkim Dinamom grčevito i za Ligu prvaka, ali nismo pod stresom, nismo “pod moraš”.

U sudaru s Gruzijcima bilo je napeto, u posljednjih dvadesetak minuta utakmice Josip Čondrić radio je čuda, branio je sjajno, spašavao Astanu.

- Čondrić? Pa, on je reprezentativni kalibar! Zaista je sjajan vratar. Kad pričamo o tim utakmicama s klubom iz Tbilisija, mi smo u prvoj utakmici kod kuće trebali pobijediti s većom razlikom, ali završilo je neodlučeno 1:1. Neću pretjerivati, ali u toj prvoj utakmici trebali smo im zabiti 2-3 gola, onda bi u Tbilisiju bilo mnogo lakše. Ovako je bilo “drž, ne daj”. Naročito u posljednjih dvadeset minuta. To vam je psiha, nakon vodstva od 2:1 povukli smo se, čuvali rezultat, prolazak dalje. Na kraju smo to uspjeli, ali da je bilo lagano - nije! No, cilj je ispunjen. Mi smo prošli 1. pretkolo Lige prvaka i presretni smo.

Je li Dinamo favorit protiv Astane?

- Nikad neću nikome kazati da je bolji od mene! Može biti onako malo na papiru da je Dinamo lagani favorit. Međutim, a to ćete vidjeti, mi se nećemo predati. Ako će od nas biti bolji na terenu, onda ću im na kraju stisnuti ruku, kazati “svaka čast, bili ste bolji”, a mi idemo dalje po skupinu koja nije ona Lige prvaka.

Kao što ste vidjeli, Tomasov misli da je onaj Dinamo, koji je te 2018. godine izbacio Astanu, bio bolji nego ovaj današnji Igora Bišćana. Ali, opet ima samo riječi hvale za dečke u plavom.

- Baturina, Petković, Ivanušec, Livaković, Šutalo... Dakle, mladi igrač koji će sigurno brzo biti reprezentativac i četiri hrvatska reprezentativca. Pa, naravno da je to sjajna momčad. Sve pet. Ali, mi smo opušteni, ne visi nam mač nad glavom, dat ćemo sve od sebe, pa kako ispadne. Vjerujte, mi ne razbijamo glavu s time hoćemo li ili nećemo proći Dinamo. A mislim da Dinamo razbija glavu, oni su pod mnogo većim pritiskom jer, vjerujem, svi očekuju da će nas preskočiti. Imamo dvije utakmice, trebaju pokazati da su bolji. Tko bude bolji neka nastavi u borbi za skupinu Lige prvaka. Bit će kako dragi Bog da, mi idemo igrati najbolje što možemo - zaključio je Tomasov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:23