StoryEditorOCM
Rukometcirkus

Stigla je odluka o najkontroverznijoj situaciji Europskog prvenstva, jasno je tko ide u finale

Piše HINA
27. siječnja 2024. - 13:09

 Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) odbila je žalbu Švedskog rukometnog saveza (SHF) zbog gola kojim su Francuzi izjednačili na 27-27 i izborili produžetke, a potom i pobjedu za plasman u finale Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca, a odbijena je uz objašnjenje da suci nisu dužni koristiti videotehnologiju.

Naime, Francuska je u posljednjim trenucima susreta uspjela doći do suparničkog deveterca, gdje im je s istekom vremena dosuđen prekršaj. Šveđani su postavili živi zid ispred Elohima Prandija, ali je Francuz uspio snažnim šutom poslati loptu između ruku švedskih igrača i pod gredu za izjednačenje na 27-27. Francuska je u produžetku bila bolja i na koncu je slavila sa 34-30 izborivši plasman u finale.

Šveđani su nakon utakmice protestirali tvrdivši kako je Prandijev pogodak neregularan, a potom su uputili i službeni prigovor. Branitelji naslova smatraju kako su makedonski suci Slave Nikolov iGjorgji Načevski trebali spornu situaciju pregledati na videu.

"Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca za Francusku u 60. minuti utakmice. Nakon pomne procjene situacije, povjerenstvo je odlučilo da je korištenje VR tehnologije diskrecijsko pravo EHF sudaca, a ne obveza. VR se koristi samo kada suci ozbiljno sumnjaju u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju ispravno sagledati situaciju. Samo je odluka sudaca ili delegata hoće li koristiti VR," objavio je EHF.

Sada više nema nikakvih dvojbi, u nedjelju će u finalu EP-a igrati Francuska i Danska. Nakon što je Francuska na dramatičan način došla do finala Eura izbacivši u polufinalu branitelje naslova, Danska je to isto ostvarila pobjedom 29-26 protiv Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:24