StoryEditorOCM
Ostalona rubnicima

Zrinka Ljutić, a hrvatski navijači sretni, ovako nešto se na padinama nije dogodilo od legendarne Janice Kostelić

Piše SN
28. listopada 2023. - 15:09

Velike stvari mogla bi Zrinka Ljutić osigurati hrvatskom skijanju u zimi koja je pred nama. Ako je utrka na osunčanom ledenjaku Rettenbach indikator nove sezone Svjetskog kupa, od 19-godišnje Zagrepčanke treba očekivati ozbiljne rezultate. Već je na premijeri, naime, ostvarila svoj najbolji veleslalomski plasman, osvojivši 14. mjesto.

Slavila je Švicarka Lara Gut-Behrami, koja je u dramatičnoj drugoj vožnji nadoknadila 73 stotinke zaostatka za Federicom Brignone. Talijanka se posljednja spustila niz stazu te u cilj ušla sa samo dvije stotinke zaostatka za Gut-Behrami. Treća je bila Slovakinja Petra Vlhová s 14 stotinki zaostatka.

Što se tiče Zrinke, ne samo da je za pet mjesta nadmašila rezultat iz veleslaloma u Kranjskoj Gori početkom godine (19.), nego je u Söldenu ostvarila daleko najveći napredak među svim skijašicama.

Startala je s brojem 48, nakon prve vožnje bila je 26., a onda sigurnom i ritmičnom vožnjom, bez vidljvih pogrešaka, osigurala napredak od još 12 pozicija (njezinu vožnju pogledajte ovdje). Prednost pred Amerikankom Moltzan, koja je u završnici startala prije nje, izgubila je tek u posljednjem sektoru staze.

Kuriozitet je da je Hrvatska na Top 15 plasman u ženskom veleslalomu čekala više od 17 godina. Posljednja je u tom društvu bila Janica Kostelić, koja je karijeru završila onako kako to rade najveći: pobjedom u Åreu na kraju svoje oproštajne sezone, u ožujku 2006. godine.

Ovo su Zrinki treći veleslalomski bodovi u karijeri. Osim u Kranjskoj Gori, prošle sezone je do bodova stigla i u Kronplatzu (25.).

U nedjelju će u Söldenu snage odmjeriti veleslalomaši, među njima i Filip Zubčić i Samuel Kolega, a nakon dvotjedne stanke, Svjetski kup seli na Zermatt (skijaši) i u Levi (skijašice). U Finskoj su 11. i 12. studenoga na rasporedu dva slaloma, u kojima će uz Zrinku nastupiti i naša druga velika uzdanica Leona Popović. Sljedeći veleslalom za skijašice vozi se krajem studenoga u američkom Killingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:22