StoryEditorOCM
OstaloKakvo otvaranje

Svjetsko prvenstvo u ragbiju započelo spektaklom: Francuska u ludoj završnici nadigrala novi Zeland pred 80.000 ljudi

Piše HINA
9. rujna 2023. - 09:45

Spektakularnim okršajem dva najveća favorita za zlato započelo je Svjetsko prvenstvo u ragbiju, a pred više od 80.000 gledatelja na St. Denisu domaćini Francuzi su u ludoj završnici svladali Novi Zeland 27-13 (9-8).

Kod Galskih pijetlova briljirao je Thomas Ramos sa 17 poena, dok je Novi Zeland poveo rano u oba poluvremena, ali je oba puta brzo izgubio vodstvo.

Novozelanđani su probili francusku obranu već u drugoj minuti kada je zabio Mark Telea. No francuski pucač Thomas Ramos bio je koncentriran i preciznim je kaznenim udarcima držao Francuze u igri. Pogodio je u petoj pa u 20. minuti za 6-5, a u 25. je i Richie Mo‘unga pogodio kazneni udarac na drugoj strani za novo vodstvo Novozelanđana 8-6. No u 29. minuti ponovno je pogodio Ramos, za 9-8.

Drugo je poluvrijeme počelo kao prvo, ranim polaganjem Novozelanđanina Telee, u 43. minuti za 9-13. No, u zadnji 25 minuta potpuni preokret za ludilo na tribinama Stade Francea. Najprije je u 55. Damian Penaud napokon probio novozelandsku obranu zgoditkom za 14-13, a Ramos je pretvorio za 16-13. Pa u 65. pogodio još jedan kazneni udarac, za 19-13, u 74. minuti za 22-13, a u 78. je položio i Melvyn Jaminet za konačnih 27-13.

image
Thomas Samson/AFP

Favoriti za titulu

Domaćin se nakon pobjede na kladionicama našao u ulozi glavnog favorita za ukupnu pobjedu. Time bi inače postala prva zemlja kontinentalne Europe s titulom i druga država na Starom kontinentu nakon Engleske, koja ima jedan naslov. Australija je dosad osvojila dva, a Novi Zeland i Južna Afrika imaju po tri titule.

Prema mišljenju stručnjaka, možemo očekivati ​​izuzetno izjednačenu borbu za pobjedu između domaće reprezentacije, Južne Afrike, Novog Zelanda i Irske. Prije početka turnira novozelandska legenda Dan Carter rekao je da je to "najujednačenije Svjetsko prvenstvo svih vremena".

Među 20 reprezentacija zastupljeno je devet europskih zemalja, uz Francusku i Irsku, tu su Engleska, Wales, Škotska, Italija, Gruzija, Rumunjska i Portugal. Još igraju Južna Afrika, Namibija, Japan, Australija, Fidži, Novi Zeland, Samoa, Tonga, Argentina, Urugvaj i Čile.

U subotu se SP nastavlja okršajima Italije i Namibije (13 sati), Irske i Rumunjske (15.30), Australije i Gruzije (18) te Engleske i Argentine (21).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:21