StoryEditorOCM
Ostalojedrenje

Stipanović i Jurišić otputovali na Svjetsko prvenstvo, konkurenti su u klasi za mjesto na Olimpijskim igrama

Piše Sport SD
9. siječnja 2024. - 11:25

Jedriličari splitskog Mornara, Tonči Stipanović i Filip Jurišić, prijatelji, ali i konkurenti za jedino mjesto u klasi ILCA 7 na Olimpijskim igrama u Parizu, otputovali su u Adelaide, gdje će se krajem mjeseca održati Svjetsko prvenstvo. Svjetsko prvenstvo važno je iz nekoliko razloga za aktualnog europskog prvaka (Stipanović) i prvog do njega na postolju (Jurišić) s obzirom da su prošlog ljeta rezultatski zakazali na SP-u u Scheveningenu, pa su se morali zadovoljiti minimalnim ciljem, potvrđenom normom za Olimpijske igre.

Druga je važna stvar što je Adelaide druga od ukupno tri regate njihovog internog boja tko će Hrvatsku predstavljati na olimpijskoj regati u Marseilleu. Obojici će se gledati dva najbolja rezultata, pa je prilično izvjesno da će Scheveningen otpasti (tamo je Tonči bio 20., Filip na 21. mjestu) u konkurenciji Adelaidea i Svjetskog kupa u Hyeresu krajem travnja. 

Ako maknemo sa strane taj „nesretni“ Scheveningen, posljednjih godina medalje su u Mornar dolazile sa svih velikih natjecanja, pa se po odličje ide i u Australiju. U toj priči mora se spomenuti i Pavlosa Kontidesa, hrvatskog zeta i člana Mornara, makar on medalje prije svega osvaja za sebe i Cipar. Lani su na Europskom prvenstvu u Italiji izveli pothvat, sva trojica završila na postolju, što je raritet kojim bi i Velika Britanija kao jedriličarska sila bila ponosna. 

Njihov trener Jozo Jakelić nakon odrađenih priprema na Kanarima, dva bloka od ukupno pet tjedana, tvrdi da SP ne donosi pritisak. 

- Na ljeto je ono što je najvažnije, Olimpijske igre. Uvijek se provlači priča o tom zlatu, još od Londona 2012., preko Rio de Janeira do Tokija. Nadam se da se za ljeto možemo kvalitetno spremiti i potući se s ostalima. Što se tiče tko će od njih dva ići na Igre, u tome se ponavljam kao papiga posljednjih godinu dana. Sport je nemilosrdan, zahtjevan, nekada suze, nekada smijeh. Mi taj sport živimo. Što god bude, bit će kako treba biti. Od početka tih kvalifikacija, rekao sam da je najvažnije da onaj tko pobijedi, pobijedi na najbolji mogući način. Siguran sam da ćemo biti u konkurenciji za medalju tko god jedrio u Marseilleu. 

Natjecateljska stanka u klasi ILCA 7 trajala je od Scheveningena, više od četiri mjeseca. Bit će i pet do početka Svjetskog prvenstva u Adelaideu. 

- Nastavak je naših kvalifikacija, bit će gusto i zanimljivo – najava je Jurišića. - Nadam se da ću nastaviti jedriti u vrhu. Mi smo prije svega oba kandidati za medalje na svjetskom prvenstvu, to nas oba vodi. A da ćemo zbog naših kvalifikacija gledati jedan drugog preko oka, bit će i toga, ali prvi cilj je medalja. Ionako mislim da će tek u Hyeresu pasti odluka tko će na Olimpijske igre. Tonči u meni ima konkurenta nakon dugo vremena. Što se tiče SP-a, ima puno dobrih imena. Wearn, Beckett, Chiavarini, Buhl, a kod mene nema lažne skromnosti, idem po medalju. 

Stipanović je jesenas jedrio i u klasi zvijezda, pa je kormilario u SSL Gold Cupu kao dio reprezentacije Hrvatske. Njemu nikada nije monotono. Prošla mu je godina donijela rekordno peto europsko zlato, ali i najgoru regatu u životu. Ne, nije to bio Scheveningen nego test event u Marseilleu sa četiri diskvalifikacije. 

- Iako sam triput bio na Igrama i imam dvije medalje, želim i četvrte igre i treću medalju. Mislim da još mogu biti bolji od Filipa. Tek ćemo 1. svibnja saznati tko će od nas dvoje na Igre – rekao je Stipanović o internom dvoboju. – Iza nas su odlične pripreme na Kanarima, osjećam da sam ponovo spreman za plasmane u Top 10 i Top 5 kao što je bilo do sredine 2023. godine. U Adelaideu nas očekuje vjetrovito svjetsko, barem prema najavama. 

image

PASICA SPORTSKO IME DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:02