StoryEditorOCM
OstaloIVAN VEŠTIĆ

‘Nisam širio defetizam i uvjeravao sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo‘

Piše SPORT SD
5. listopada 2023. - 15:04

Na portalu SlobodnaDalmacija.hr objavljen je 18. rujna 2023. g. članak naslova: "Pljušte optužbe nakon što je Hrvatska izgubila domaćinstvo Svjetskog prvenstva: ‘Predsjednik Saveza je lagao!‘", u kojemu su iznesene nepotpune i netočne informacije.

U članku je objavljena netočna informacija kojom se prenosi očitovanje "organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu". Takav odbor ne postoji i nema nikakvu legitimaciju davati priopćena o Svjetskom prvenstvu u krosu.

Točna je informacija da su uz Svjetsku atletiku ugovorne strane bili Hrvatski atletski savez po svojoj funkciji nacionalnog atletskog saveza i AK Maraton 2000 kao host partner. Ugovorom je definiran i Lokalni organizacijski odbor koji ima ovlast organizirati samo natjecanje. Predsjednik tog Lokalnog organizacijskog odbora bio je g. Mario Bratulić, a član tog odbora nikada nije bio g. Mate Mezulić.

Netočna je informacija da je "predsjednik HAS-a Veštić nastavio širiti defetizam i uvjeravati sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo."

Točna i potpuna informacija je da su lokalne zajednice na službeni upit predsjednika LOC-a g. Bratulića potvrdile svega 160.000,00 eura od 520.000,00 eura koliko su host partner AK Maraton i g. Peršić tvrdili da je osigurano. Uz sredstva odobrena od Vlade RH u iznosu od 950.000,00 eura, to nije niti polovica sredstava dostatnih za pokriće predviđenog budžeta od 2.5 milijuna dolara. Taj budžet je AK Maraton kasnije smanjio na 2 milijuna dolara, a možda i manje.

Hrvatski atletski savez je nacionalni savez osnovan u skladu sa Zakonom o sportu (NN 141/22.) koji odluke donosi vodeći se isključivo najboljim interesom hrvatske atletike. To uključuje i osigurati Savez od rizika podmirivanja eventualnih dugova od stotina tisuća eura.

Predsjednik HAS-a nije iznio niti jednu neistinitu tvrdnju u vezi Svjetskog prvenstva u krosu.

Ivan Veštić

predsjednik Hrvatskog atletskog saveza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:20