StoryEditorOCM
Ostalosportsko ime

Lena Stojković i Barbara Matić iza sebe imaju još jednu veliku godinu

Piše Iva Majić
5. siječnja 2024. - 07:28

Već tradicionalno na početku godine biramo najbolje sportašice i sportaše, ekipe i momčadi u regiji u godini iza nas, a glasovati možete OVDJE.

Što se tiče najboljih individualki, u konkurenciji su: Barbara Matić (judo), Lena Stojković (taekwondo), Ana Bajić (kickboxing), Helena Jurišić (kickboxing) i Iva Todorić (KK Ragusa).

Odličja je mnogo, bira se između svjetskih prvakinja, europskih medalja, domaćih titula, pa vam je jasno zašto će teško biti odabrati samo jednu kojoj će ići kruna.

Budući da u ovom izboru sudjelujete i vi, naši čitatelji, krenut ćemo s predstavljanjem najboljih, kako bi vam olakšali kome ćete dati glas, a prednost dajemo damama iz olimpijskih borilačkih sportova.

Tako su prvo na redu Barbara Matić, osvajačica svjetske i europske bronce u judu (kategorija do 70 kilograma) te Lena Stojković (kategorija do 46 kilograma), svjetska prvakinja i zlatna s Europskih igara.

Nadodajmo kako su obje također osigurale i mjesto za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu, ali još nije sigurno hoće li spomenute put glavnog grada Francuske. Naime, svaka država ima pravo na jednu natjecateljicu po kategoriji, a što se tiče taekwondoa kategorija je malo teža, do 49 kilograma, jer su drugačije one olimpijske. Prema tome, Matić i Stojković, morat će se još malo potruditi kako bi ih izbornici odabrali za najveće sportsko natjecanje, a odluka će pasti u proljeće.

No, odluka o najboljoj u Dalmaciji neće tako dugo čekati, pa krenimo.

Barbara Matić nije se makla s postolja. Splićanka je nakon dva naslova svjetske prvakinje, 2021. i 2022, pridodala i svjetsku broncu 2023. Posebno je bilo to natjecanje u Dohi, jer smo u borbi za odličje do 70 kilograma gledali dvije Hrvatice, a Lara Cvjetko nije uspjela spriječiti Barbaru da se opet nađe na tronu. U ovom slučaju moramo upotrijebiti onu frazu "bronca zlatnog sjaja". Naime, do tada svjetska prvakinja, na SP nije došla u top formi, jer se malo prije turnira oporavljala od parcijalne rupture ligamenta koljena. Nastup je bio pod upitnikom, ali Matić je još jednom pokazala kako joj je mjesto u vrhu. Nakon toga, s odličjem istog sjaja okitila se i na Europskom prvenstvu u Montpellieru.

S druge strane, ali isto na tatamiju, dva odličja također su u vlasništvu jedne Splićanke. Lena Stojković u 2023. obranila je titulu svjetsko prvakinje. "Hrvatsko čudo", tako su je prozvali u Azerbajdžanu jer je Leni tek 22, a tada je imala i godinu manje. Članica splitskog Marjana, inače i dvostruka europska prvakinja, do zlata je došla nakon dramatične borbe protiv Tajlanđanke Kamonchanok Seeken. Prvu rundu je uvjerljivo izgubila, drugu preokrenula, a u trećoj je tempom "ubila" svoju protivnicu za status prve hrvatske tekvondašice s dva naslova svjetske prvakinje. Ni mjesec dana nakon toga, okitila se i zlatom na Europskim igrama u Poljskoj, što joj je peto najsjajnije odličje u nizu.

Nismo ni krenuli, a već imate o čemu "mozgati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:46