StoryEditorOCM
Ostalopovijesni uspjeh

Hrvatski ragbijaši prvi put se plasirali u Championship diviziju gdje će igrati s najboljim u Europi

Piše hina
9. srpnja 2023. - 19:43

Hrvatska muška reprezentacija u ragbiju 7, olimpijskoj inačici ovog sporta, ostvarila je povijesni uspjeh i prvi put ušla u Championship diviziju Europskog prvenstva.

Hrvatska reprezentacija će se tako iduće sezone nadmetati s najvećim silama poput Irske, Francuske, Velike Britanije, Italije...

Nakon drugog mjesta na turniru u Zagrebu prije tri tjedna, ovaj su vikend na turniru u Budimpešti hrvatski ragbijaši bili četvrti, te su u zbroju bodova zauzeli drugo mjesto u Trophy diviziji i plasman u viši rang.

U skupini su pobijedili Moldaviju (43-0), Luksemburg (24-14) i Švicarsku (14-12). U četvrtfinalu ponovo Švicarsku (38-15), da bi u polufinalu izgubili od Latvije (14-26), a u susretu za broncu od Švedske (10-12).

Ogled protiv Švedske bio je izravni okršaj za ulazak u viši rang. Nakon dva turnira obje su ekipe završile sa po 32 boda. Međutim, prema pravilniku odlučuje ukupna razlika poena na oba turnira. Hrvatska vrsta je bila u velikoj prednosti jer su u posljednji okršaj sezone ušli s razlikom +88, u odnosu na +24 Švedske. Šveđani su pobijedili 12-10, ali je Hrvatska završila druga u ukupnom poretku.

"Ponovo smo hrvatski ragbi učinili ponosnim, ponovo smo ispisali povijest," kazao je za HRS Anthony Poša, koji je najprije reprezentaciju u ‘velikom‘ ragbiju izvukao iz godina nadmetanja u Conference diviziji, što je treći rang, i uveo je u Trophy diviziju, a sada je u ragbiju 7 Hrvatsku uveo u europsku elitu.

Hrvatska će iduće sezone na Europskom prvenstvu ragbija 7, što je olimpijska inačica tog sporta, igrati uz Irsku, Francusku, Španjolsku, Veliku Britaniju, Portugal, Gruziju, Njemačku, Italiju, Belgiju, Litvu i Ukrajinu. Rumunjska i Češka ispale su u Trophy diviziju.

Povijesni rezultat izborili su Jan Vlašić, Marko Svaguša, Filip Perica, Nikola Pavlović, Ivo Perić, Nik Jurišić, Matej Buljanović, Luka Lerotić, Duje Plazibat, Niko Vranešević, Duje Čondić i Luka Kovačić, te Marko Grčić i Diminik Fišić, koji su nastupili na prvom turniru u Zagrebu, a nisu u Budimpešti.

Ukupan poredak nakon dva turnira: Ukrajina 38 bodova, Hrvatska 32, Švedska 32, Latvija 30, Mađarska 26, Švicarska 22, Poljska 10, Luksemburg 10, Moldavija 10, Izrael 9, Danska 7, Bugarska 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:34