StoryEditor
OstaloFutsal euro

Hrvatska prvenstvo otvorila pobjedom nad Poljskom i na najbolji mogući način započela lov na četvrtfinale turnira

Piše Tonči Vlašić
21. siječnja 2022. - 22:27

Pobjedom je Hrvatska otvorila Europsko prvenstvo u Nizozemskoj, dobila je u Amsterdamu Poljsku s 3:1, te se već sad smiješi četvrtfinale, a što je prvi (i jedini) cilj. Sve ostalo su želje. Prva je dobiti u utorak, u 2. kolu, Rusiju, potom u iduću subotu i Slovačku, te tako osvojiti prvo mjesto u skupini i na taj način izbjeći u četvrtfinalu za suparnika Španjolsku, koja bi trebala biti najbolja u skupini 'D' i koja je (opet) prvi favorit prvenstva.

Nama je utakmica sa Poljskom finale Eura – tako su naši najavili prvu utakmicu u Nizozemskoj, a prvu na velikim natjecanjima nakon šest godina. Početak nije bio dobar, naš vratar Žarko Luketin je bio na streljani, a zatim u 8. minuti vodstvo. Poveli smo prekrasnom, ma fantastičnom akcijom Mateja Horvata. Slomio je igrač omiškog Olmissuma čuvara na centru, slomio na kraju i vratara Poljske, a onda je slalom zaključio majstorskim, bezobrazno hrabrim potezom, tukao s drugom nogom iza stajne, te poslao loptu u mrežu.

Nažalost, novi pokušaj Horvata da opet na centru slomije čuvara nije bio uspješan, izgubio je loptu u trenutku kad mu nitko nije čuvao leđa. Napustio je Luketin svoja vrata, ali je Hoby bio precizan. Vodstvo smo vratili brzo, da brže nije moglo. Svega 15 sekundi poslije Josip Suton je tukao, a Antonio Sekulić, još jedan 'zeleno plavi' iz Omiša, čekao je na stativi, dočekalo odbijanac, te pospremio loptu u mrežu.

Individualna kvaliteta naših je presudila. Kapetan Franco Jelovčić je poput Horvata lomio čuvare, kad se činilo kako mu je lopta pobjegla, kako će otići u gol aut, uspio je ubaciti pred gol (i u gol, Poljak Kubik je dirao i pomogao da bude 3:1). U nastavku smo se branili, te obranili. Luketin je bio siguran. Baš je dobro izgledala Hrvatska, koja sad može bez velikog pritiska zaigrati protiv Rusije. Pokušati iznenaditi nakon što je ostvarila cilj, nakon što je, kao i na startu Europskog prvenstva 2001. godine u Moskvi, dobila Poljsku, tad s 2:1 (ovo je naš šesti Euro, četvrti put smo ga otvorili pobjedom, samo smo jednom izgubili na startu).

Rusija je sa 7:1 dobila Slovačku. Hrvatska je Poljsku svladala igrajući u sastavu: Luketin, Matošević, Jelovčić, Marinović, Novak, Primić, Kanjuh, Đuraš, J. Suton, Jurlina, Postružin, Čekol, Horvat i Sekulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 16:03