StoryEditorOCM
OstaloŠto vi mislite?

Hrvatica i Srpkinja se ujedinile oko stvari koja je podijelila svijet sporta, a u vatrenu raspravu se uključio i Grk

Piše I. M.
21. veljače 2024. - 16:51

Jon Ridgeon, izvršni direktor Međunarodnog atletskog saveza (World Athletics) najavio je kako bi se ove godine mogao testirati novi način natjecanja u skoku u dalj. Naime, uvela bi se zona za odraz umjesto odskočne daske, a tako bi se mjerili skokovi od trenutka odraza do samog doskoka.

- Na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Budimpešti trećina svih skokova bili su prijestupi. To ne funkcionira, radi se o velikom gubitku vremena. Promjenom bi se mjerio svaki skok čime bi se povećala natjecateljska drama - rekao je Ridgeon.

Možda ideja na prvu onima koji nisu imali doticaj s atletikom izgleda dobro. No, nije se ni krenulo u fazu testiranja, a već je ovaj novitet naišao na brojne kritike. Na novo pravilo prva je žestoko reagirala Ivana Španović, najbolje teren poznaje aktualna svjetska prvakinja u skoku u dalj, (Budimpešta 2023., 7.14 metara).

- Najveći problem je taj što pravila mijenjaju ljudi koji se nikad nisu natjecali u ovome sportu, nisu imali doticaj s atletikom. Mijenjaju pravila bez da se konzultiraju s onima zbog kojih ovaj sport postoji. Ignoriraju se naši pogledi, ne poštuju se naša mišljenja... Možemo li mi (atletičari) biti uključeni u nešto što nas se tiče? - između ostalog u dugoj poruci, napisala je Španović koja se dotakla i ostalih problema poput onih koji se tiču televizijskog prijenosa i rada na popularnosti "kraljice sportova". Na kraju je dodala rečenicu koja govori dovoljno sama za sebe:

- Možda da utrka na sto metara bude bez suca? Neka svi krenu kad hoće, a pobjednik će biti onaj koji bude najbrži - objavila je srpska atletičarka.

image
Screenshot/Instagram/IvanaSpanovic

Međutim, nije Ivana jedina koja je reagirala na mogući novitet. Objavu je komentirao i aktualni olimpijski prvak iz Tokija, napisavši:

- Ovaj komentar je za one koji misle da je ovo dobra ideja jer rade puno prijestupa: Problem s vještinom - svoje mišljenje dao je i Miltiádis Tentóglou

Grčkom atletičaru odgovorila je i naša Sandra Perković. Iako se nje ovaj novitet direktno ne tiče, jasno je dala podršku svim skakačima. Nije baš bila od riječi, pa je samo dodala "10000000000%". Pametnom dosta.

image
Screenshot/Instagram/jumpers.world

Zato je inspiracije na pretek imala Španović, koja se dotakla i starog problema koji očito neće biti riješen.

- A da bi apsurd bio veći, daske koje su skliske i dalje ostaju... - iskoristila je priliku svjetska prvakinja..

Naime, prostor s kojeg se održavaju daljaši i troskokaši je drvena daska koja je kao što je i napisala Španović - skliska i zna zadavati puno problema, posebno u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Najsvježiji primjer toga možete pogledati OVDJE kad je Carey Mcleod na zadnjem Svjetskom prvenstvu (Budimpešta 2023.) bio žrtva te skliske daske.

Napravio je prijestup te je petom, odnosno stražnjim dijelom stopala došao na bijeli dio daske. Kako sprinterice za skok u dalj i troskok imaju "čepove" samo na prednjem dijelu, jednostavno je proklizao jer se ništa nije moglo zabiti u dasku, a jamajčanski atletičar imao je sreće što je prošao bez ozlijede. 

image

Carey McLeod u Budimpešti u nezgodnom trenutku

Wang Lili/Xinhua Via Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:22