StoryEditorOCM
Košarkaneizvjesna utakmica

Zadar u tijesnom dalmatinskom derbiju svladao Split i nastavio pobjednički niz

2. studenog 2023. - 21:16

Zadar je nastavio svoj pobjednički niz i savršen omjer od sedam pobjeda, unatoč tome što je Split u velikom dijelu utakmice nudio rezultatsku neizvjesnost. Ali, „pukli” su gosti u zadnjoj dionici, nisu imali odgovor na suparnikovu energiju. K tomu, sjajno je u vrijeme krize momčad vodio Žganec, dok je završne note odradio kapetan Ramljak. Koju sekundu više od dvadeset minuta odigrao je i Božić kojeg se, dojam je, čuvalo za Megu u ABA ligi. Svejedno, Zadrani su pokazali kako se i bez njega može do trijumfa!

Inače, gostima je pripala čast krenuti s vodstvom, Funderburk je realizirao jednu laganu situaciju u napadu. I onda su obje momčadi krenule tražiti prigodu s vanjskoga šuta. Započeo je Lakić jednom onako više nego profinjenom „tricom”, uzvratio mu je Tišma. Negdje između je dva poena ugurao Ramljak, a potom je Lakić ponovno, kao nešto ranije, potvrdu svu finoću i pogodio onako, „bez kosti”. Nije mu ostao dužan Perković, kojem je pak uzvratio Žganec, njemu Kalajžić.

image
Jure Miskovic/Cropix

Svoje prve poene tek je u petoj minuti upisao Božić, iza njega Žganec dok je kapetan Ramljak s tri poena držao „žute” u minusu. K tomu, splitska je momčad krenula u čisto napucavanje, dugo nisu mogli pronaći put do koša, učinio je to ipak Runjić, također kao svi prethodno spomenuti „tricaši” kojima se priključio i Božić. Mazalin s dva slobodna bacanja, iza njega Ramljak s tri poena odveli su Zadar do 28:20. 

Međutim, dok se zapisnički stol oglašavao s krajem prvog poluvremena, Shelton je pogodio za tri poena! U drugu dionicu krenulo se s tri promašaja Drežnjaka, koji su bili kažnjeni, Perkušićevim i Stevensonovim ubačajima iz velike daljine, kojima su gosti došli do prednosti 29:28!

Onda su krenuli griješiti jedni i drugi, bila je to igra bez previše kreativnosti, međutim, Splićane su u prednost doveli Funderburk i Vuko. Pogađate, „tricama”! Iza toga se vidjelo jednu NBA blokadu Drežnjaka na Funderburku, dok je Jambrović s tri poena, za dva viška na strani Zadra, zaključio poluvrijeme! Opet je Funderburk laganim košem otvorio treću dionicu, Zadar se držao na ubačajima spretnog Žganeca, gosti su pak podebljali učinak na vanjskom, Vuko i Perković bili su precizni, Mazalin je s crte slobodnih bacanja poravnao na 50:50, dok je Funderbruk imao zakucavanje za pljesak!

Žganec je najzaslužniji da se „žuti brod” ne odvoji, ubacio je iznimno važnu „tricu” koja je Zadar neko vrijeme držala u kratkom plusu sve dok se Kalajžić i Perković nisu oglasili čime drugim, nego "tricama„ za vodstvo Splita 58:53! Sva nastojanja domaćina, da nekako sitnim koracima okrene semafor na pozitivnu stranu, jer su Mazalin, Lakić i Mekić dolazili do laganih poena, poništio je Perković, kojem zadarska obrana nije mogla ništa, parao je mrežicu za prednost Splita 63:59, prije ulaska u zadnju četvrtinu!

Ali su ih ubrzo Mekić i Jambrović vratili na izjednačeni rezultat, uz to su domaćini odlučili igrati čvršće u obrani, što im je donosilo rezultat, odnosno, Split nije mogao do poena. Tek nakon dvije i po minute u tome je uspio Tišma i donio plus svojima... Iza toga se krenulo igrati po onoj „tko bi gori sad je doli”, ili koš za koš! A bilo je srljanja s obje strane... Činilo se kako će tako biti do kraja, međutim, kapetan Ramljak je puno toga uzeo u svoje ruke i odveo Zadar na 83:78, 41 sekundu prije kraja. I to je značilo kraj priče za Split!

ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić”.

Gledatelja: 1500.

Zadar – Split 88:80 (28:23, 16:19, 15:21, 29:17).

Suci: Tomislav Vovk, Marko Stanković, Mateo Pavičić.

ZADAR: Klarica, Vujačić, Žganec (19), Mazalin (15), Njegovan, Lakić (18), Mekić (6), Jambrović (5), Drežnjak (4), Grbić, Božić (5), Ramljak(16).

SPLIT: Perković (17), Stevenson (5), Kalajžić(13), Tišma (8), Runjić (3), Klepo, Vuko (8), Perkušić (3), Shelton (3), Dubravčić, Pavin, Funderburk (20).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:39