StoryEditorOCM
Košarkana gripama

Emotivna komemoracija za velikana Žutih Igora Katunarića: ‘Bez njega ne bismo osvojili drugu titulu prvaka Europe!‘

9. siječnja 2024. - 12:42

Žuta obitelj oprostila se od bivšeg igrača, trenera košarkašica, predsjednika i direktora kluba s Gripa Igora Katunarića.

U VIP salonu dvorane Košarkaškog kluba Split na Gripama, uz pjesme klape Dalmacija, održana je emotivna komemoracija u čast čovjeku koji je gotovo na svaki mogući način utkao cijelog sebe u stvaranje najboljeg košarkaškog kluba 20. stoljeća. U prisustvu obitelji, prijatelji, bivši suigrači, suradnici, poznanici prisjetili su se svega što je napravio za ‘žute‘, zajedničkih trenutaka, onih lijepih i onih teških, jer sve to čini cjelinu života, kako čovjeka tako i kluba.

U 85. godini života otišao je s ovog svijeta, ali ostavio je vječni trag. Ukupno je šest desetljeća svog života aktivno posvetio ‘žutima‘, u raznim ulogama. Katunarić je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća nosio dres Splita. Bio je dio momčadi koja je na kvalifikacijama u jesen 1963. godine po prvi put izborila plasman u Prvu ligu tadašnje Jugoslavije. Potom je bio trener košarkašica ‘žutih‘, tamo je pronašao i ljubav svog života, a zatim je i u brojnih drugim ulogama gradio klub koji će svoj vrhunac doživjeti u periodu od 1989. do 1991. godine kada su osvojena tri uzastopna naslova prvaka Europe pod legendarnim sponzorskim imenom Jugoplastika, odnosno nazivom Pop 84.

U tom razdoblju bio je u najužoj upravi kluba. Zatim je bio i predsjednik kluba u osjetljivom ratnom periodu od 1991. do 1995. godine, a potom je na čelu ‘žutih‘ bio i 1998. i 1999. godine. Obnašao je i dužnost direktora ‘žutih‘ 2000. i 2001. godine. Bio je i dopredsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza u vrijeme osamostaljenja Hrvatske.

image
Frane Vulas

Unatoč tim ključnim ulogama u stvaranju velikana s Gripa, baš nikada sebe nije stavljao u prvi plan. Takav je bio i u privatnom životu. No, u stvarnosti je uvijek bio negdje na prvoj liniji.

U ime kluba od Katunarića se oprostio predsjednik NO-a Ante Vuković.

- Nije bilo funkcije koju nije obavljao u klubu. Rekao je jednom: ‘Ako ovaj klub nestane, to je kao da nestane dio Dioklecijanove palače ili Marjana. Grad Split ne bi bio Split, da nema svoje simbole, a jedan od njih je ovaj klub‘ – prisjetio se Vuković Katunarićevih riječi. ‘Žuti‘ su nedvojbeno simbol grada, a Katunarić je bio i ostao - simbol kluba.

Velikan ‘žutih‘ Željko Jerkov kroz suze je govorio o Katunariću.

- Manje je poznato da je Igor imao ključnu ulogu uz američke odvjetnike u postupku vraćanja Dina Rađe iz Boston Celticsa. Da nismo dobili tu tužbu, da se Rađa nije vratio, druge titule prvaka Europe ne bi bilo... Igor je bio kamen temeljac ovog kluba. Taj kamen se možda baš i ne vidi, ali na njemu počiva sve, klub. Nikada se nije gurao u prvi red, bio je samozatajan, ali mi koji smo radili s njim znamo koliko je bio velik, staložen i kada je trebalo bio je užasno hrabar – govorio je Jerkov.

Posljednji ispraćaj Katunarića održat će se danas u 15 sati na splitskom gradskom groblju Lovrinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 08:19