StoryEditorOCM
HajdukNa današnji dan

Veću kaznu Hajduk je zaradio zbog paljenja zastave i prekida susreta s Partizanom, nego Dinamo za nerede sa Zvedom

Piše Frane Vulas
21. listopada 2023. - 11:12

Hajduk i Osijek u nedjelju se na Poljudu sastaju u derbiju SuperSport HNL-a (18 sati). A u posljednjem domaćem susretu s Osijekom u bivšoj jugoslavenskoj ligi Hajduk je sastavu iz Slavonije točno na današnji dan domaćin bio u - Varaždinu.

Taj susret odigran prije točno 33 godine, tog 21. listopada 1990., igrao se u baroknom gradu zbog kazne koju je splitski klub zaradio zbog paljenja jugoslavenske zastave na utakmici s Partizanom na Poljudu 26. rujna iste godine i prekida tog susreta. Zbog paljenja zastave što je u to vrijeme bio veliki incident, Hajduk je tada zaradio četiri utakmice kazne igranja izvan Poljuda. Prvu s Osijekom odradio je u Varaždinu, igrala se samo četiri dana nakon utakmice Hrvatske i SAD-a u Zagrebu, što se danas vodi kao prva utakmica naše reprezentacije iako još nije bila proglašena samostalna Hrvatska. Preostale tri (dvije u prvenstvu, jednu u kupu), odradio je Hajduk kao domaćin u Dubrovniku. Nakon toga je konačno u prosincu u Splitu ugostio Crvenu zvezdu, a taj je susret ipak prošao bez većih incidenata.

image
Matko Biljak/Arhiv SD

U susretu Hajduka i Osijeka te 1990. godine splitski klub slavio je s 3:0. Dvostruki strijelac bio je Darko Dražić, a jedan pogodak bio je djelo Roberta Jarnija. Uoči tog susreta žalba Hajduka je odbijena i na Poljudu su odlučili da će domaćini biti u Varaždinu, uz pomoć tadašnjeg NK Varteks.

Hajduk je tada od strane tadašnjeg FSJ-a za te incidente dobio četiri utakmice kazne, a u žalbenom postupku ista nije smanjena. Zanimljivo, manje je poznat podatak da je veću kaznu Hajduk dobio zbog paljenja jugoslavenske zastave i prekida utakmice s Partizanom, nego Dinamo zbog nereda na utakmici s Crvenom zvezdom u Maksimiru 13. svibnja iste godine u prethodnom prvenstvu Jugoslavije. Tada je Dinamo prvotno dobio šest utakmica kazne, ali je kasnije kazna smanjena na dvije utakmice.

image
Matko Biljak/Arhiv SD
image
Matko Biljak/Arhiv SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:34