StoryEditorOCM
HajdukTragom vijesti

Ukrajinsku će udicu, koju drži Darijo Srna, Ivan Leko teško zagristi, samo da mu oni ne posluže za primjer

Piše Slaven Alfirević
18. listopada 2023. - 15:22

Ponavlja li se povijest? Hoće li Hajduk, ako ne isti čas, a ono možda u zimskoj pauzi ostati bez trenera jer ga zovu na bolju, primamljivu destinaciju? Radi se o Ivanu Leki i razmišljanjima Šahtara da mu je Leko zanimljiva opcija. E sad, koliko je Šahtar primamljiva destinacija, a propos rata u Ukrajini ostavljamo vama na prosudbu. Međutim, da su "rudari" zanimljivo društvo i veliki kub koje može ponuditi i financijski izdašne uvjete, to je nesumnjivo...

Dva dana nakon objave da je Ivan Leko na listi želja Šahtara, kluba u kojem je sportski direktor Darijo Srna sad postao i privremeni trener (i traga za nasljednikom "ukletog Holandeza", jer Nizozemac Patrick van Leeuwen je taman smijenjen), ne događa se baš ništa sad i odmah. Hajduci redovno treniraju pod Lekinom palicom čekajući nedjeljni okršaj protiv Osijeka.

Ali... Vijest ostaje lebdjeti u zraku, visi kao mač nad glavom, kao oblak na nebu. Kad će iz njega kišiti ili grom opaliti, ne znaju ni najbolji meteorolozi...

Ponovit ćemo samo da u slučaju odlaska Ivana Leke s klupe Hajduka u neko bolje sutra, to ne bi bio izoliran slučaj. Ne bi to bio presedan. Već je bilo takvih zahvata", moguć je "deja vu", već viđeno u Poljudu...

Pamte se barem tri situacije iz novije povijesti, ovako je to bilo:

2010. Edoardo Reja otišao u Lazio

Obavio je talijanski stručnjak slovenskih korijena sjajan posao na zimskim pripremama u Marbelli, prije toga Hajduka podigao ujesen 2009., preuzeo ga nakon početna četiri kola kad su "bijeli" imali samo dva boda. Četiri kola, dva boda i eto Reje. Da vadi vruće marune iz vatre. Bome ih je izvadio i postavio odlične temelje za napredak. Međutim, pozvao ga je Lazio, predsjednik Claudio Lotito. Momčad Hajduka taman je bila na treninzima u Postirama na Braču, kad je treneru zazvonio mobitel.

image

Edoardo Reja

Vladimir Dugandžić/Cropix

Lotito je tražio trenera... Pisali smo prvih dana veljače: Lazio tone sve dublje i nalazi se u zoni ispadanja, pa će Davide Ballardini dobit otkaz. Traži se spasitelj kojeg Lotito vidi u Reji. Da Reju privoli dolasku u Lazio angažirao se i gradonačelnik Rima Gianni Alemanno. Na trajektu povratka iz Supetra u Split Reja je okupljenim novinarima objavio da će prihvatiti ponudu Lazija. S njim je otišao i kondicijski stručnjak Gigi Febbrari, a Hajduk barem inkasirao odštetu od cca 200.000 eura. I odmah za trenera postavio Stanka Poklepovića koji će na kraju proljeća osvojiti kup, a na ljeto se plasirati i u skupinu Eurolige.

2012. Krasimir Balakov otišao u Kaiserslautern

Bugarski stručnjak je dobio poziv iz Njemačke u ožujku, kad je u Kaiserslauternu smijenjen trener Marco Kurz. Pisalo se i "fala Kurzu", što odlazi Balakov koji je imao solidan rezultat (44 boda u 22 utakmice, Hajduk je bio drugi, što nakon njega čak deset godina "bijeli" nisu ponovili), ali je u trenutku postao i - preskup. Bilo je to doba kad je usred sezone tadašnji predsjednik Nadzornog odbora dr Josip Paladino izrekao famoznu rečenicu "para nema, niti će ih biti", a prethodno je Balakov sa svojim suradnicima (Ilija Grujev, Jonče Arsov) dogovorio mjesečnu plaću od cca 60.000 eura, za svu trojicu (36 plus 12 plus 12), u brutto iznosu.

image

Krasimir Balakov










 

Vladimir Dugandžić/Cropix

No, u Europu se nije upalo (eliminacija od Stoke Cityja), potrošilo se i na dolazak Barcelone za 100. rođendan kluba, pa je predsjednik Hrvoje Maleš tijekom zimske pauze letio u Muenchen na sastanak s Balakovom da ga nagovori i dogovori smanjenje plaće, s kontroverznim ishodom, rečeno je da jest, pa je ispalo da baš i nije uspio. Poziv iz Kaiserslauterna bio je dobrodošao i blagotvoran da bugarski tercet skine s blagajne teret: to je bila zarada u vidu uštede. Otišao je nakon pobjede protiv Rijeke (3:0) na Kantridi i na famoznoj noćnoj pressici sa srijede na četvrtak u 02.15 sati potvrdio što su njemački mediji već pisali. Odletio je Balakov u Kaiserslautern, momčad je preuzeo Mišo Krstičević.

2020. Igor Tudor otišao u Juventus

Bio je kolovoz, tek je bilo odigrano prvo kolo jeseni protiv Istre 1961 u Poljudu (2:0) kad je stigla znakovita poruka iz Poljuda: ima li Juventus trenera? A ima, to je Andrea Pirlo... E, ali Pirlo traži pomoćnika i pogledao je u Hajduk gdje je radio Igor Tudor koji je kao igrač devet godina proveo kao član Juventusa (od toga godinu i pol na posudbi u Sieni). Poziv koji se ne odbija, shvatljivo, Tudor je po drugi put, sad kao trener, iz Hajduka otišao u Juventus, a klupu "bijelih" preuzeo je njegov pomoćnik Hari Vukas.

Hajduk je dobro prošao oko odštete, Juventus je navodno platio 250.000 eura, plus što se Tudor odrekao mnogih bonusa i išao na ruku "bijelima", pa se baratalo brojkom od cca 400.000 eura dobrobiti za "bijele". U Covid godini to je bio ogroman novac, kad je tržište bilo mrtvo.

image

Igor Tudor

AFP

Ranije, osamdesetih, pamti se da je Tomislav Ivić u ljeto 1987. usred dogovora s Hajdukom i četiri dana treninga s Bijelima produžio hitno u Porto, u redove europskog prvaka, bio je to poziv preko noći koji se ne odbija. A ranije u proljeće te godine, već u ožujku Josip Skoblar je dogovorio odlazak u Hamburger na ljeto, premda je taman u siječnju došao u Hajduk iz Rijeke, na polusezoni. Vijest je probio hamburški Bild, odjeknulo je poput bombe. S unaprijed dogovorenim odlaskom u HSV, osvojio je Skoblar kup 1987., baš protiv Rijeke, a u Hamburg potom poveo sa sobom i vratara Mladena Praliju.

Tomislav Ivić kad je odlazio iz Hajduka u Ajax 1976. i Anderlecht 1980. nije odlazio naprasno, nego na kraju sezone, ali svaki put u europski iskorak kao trener koji je itekako poželjna roba.

Takav je sad i Ivan Leko, tražena je roba. Kako će završiti ova priča sa Šahtarom? Uz napomenu da ga je već ranije spominjao i Ferencvaros, ali se na poziv iz Mađarske nitko nije obazirao, za razliku sad kad Leku zove Šahtar, odnosno Darijo Srna...

image

Slobodna Dalmacija u vrijeme kada je Balakov napuštao ‘bijele‘

Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:46