StoryEditorOCM
Hajduklistopad 1995.

Trener Hajduka i Osijek posebna su priča: ‘Kate je rekao, mali, upadaš na livog beka...‘

Piše Slaven Alfirević
18. listopada 2023. - 22:16

Ivan Leko, trener Hajduka, posebno je vezan za Osijek, vežu ga uglavnom lijepe uspomene kad mu spomenete Osijek, što mu zacijelo stvara poseban štimung za nedjeljni okršaj u Poljudu.

Bio je listopad 1995., dakle prije ravno 28 godina, tada mladi i nadasve talentirani vezni igrač iz omladinskog pogona Hajduka debitirao je za prvu momčad. Dogodilo se to u - Osijeku, trener Hajduka Ivan Katalinić ostao je bez lijevog beka jer se Darko Jozinović ozlijedio, a Slovak Karol Praženica već je otišao i onda je zagrabio u juniore, izbor je pao na - Leku.

Nije Leko bio lijevi branič, ali kao ljevak trebao je popuniti nastalu rupu, nužda zakon mijenja. Tako je i Niko Sigur nedavno, sad kod trenera Leke odjednom debitirao kao - bek. Doduše desni bek, ali priča je navlas slična. Prinudno bek, a zapravo je vezni igrač. Trener Leko reagirao je kao tada trener Katalinić.

Sličan početak, dakle, kao Siguru, zbio se i Leki.

- Ajde ti, Leko mali, na beka. I ništa se ne boj - rekao je iskusni Kate.

Imao je Leko 17,5 godina. Prihvatio je nezahvalnu ulogu, debi je debi, prvi se nastup uvijek pamti i ne sumnjamo da se i danas svega dobro sjeća!

U redu šefe, dat ću sve od sebe - kao da ga i danas čujemo.

Pitat ćemo ga i o tome na pressici. I što kaže o kombinacijama sa Šahtarom i koliko se živo sjeća svog debija, listopada prije 28 godina u Osijeku...

Nije Hajduk dobro prošao, izgubio je čak sa 3:5, ali Leko ni najmanje nije bio kriv za poraz, nije curilo po lijevoj strani obrane, nego se razmahao Igor Pamić, nerješiva zagonetka za obranu Hajduka, korpulentni Istrijan u redovima Osječana čak triput je zabio "crveno-plavima" iz Splita, što Gabriću, što - Stojkiću!

Ono što je Leki posebno milo jesu dvije pobjede u proljeće ove godine u Osijeku. Sad kao trener Hajduka, uzdrman porazima od Dinama 0:4 u Maksimiru, te Lokomotive 3:4 u Poljudu, dvaput je ružu mira i sreće ubrao u osječkom Gradskom vrtu, tamo gdje Osijek više ne igra.

Dvije pobjeda protiv Osijeka u gostima, u razmaku od desetak dana dali su Leki potvrdu da je ipak pronašao pravi put, te mu raširilo krila na kojima i danas leti.

Eto zbog čega je Leki Osijek poseban suparnik. Pamti igrački debi 1995., pamti i bitne pobjede u gostima, na trenerskoj klupi "bijelih".

I nada se novoj sreći, u nedjelju u Poljudu od 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:44