StoryEditorOCM
Hajduk1800 scenarija

Škotski znanstvenik simulirao završnicu HNL-a: Hajduku daje najmanje šansi za titulu, evo tko je glavni favorit

Piše Niko Matičević/SN
21. veljače 2024. - 14:38

Supersport HNL polako, ali sigurno dolazi do svoje završnice. Kako sada stvari stoje, do zadnjeg kola ćemo gledati troboj za prvo mjesto između Rijeke, Hajduka i Dinama. Završnica HNL-a je zaintrigirala i jednog škotskog znanstvenika koji je simulirao završnicu hrvatskog prvenstva 1800 puta, pišu Sportske novosti.

Riječ je o Škotu Craigu Edwardsu koji je u svome modelu izračunao koliko koji od tri kandidata za naslov ima šanse za osvajanje HNL-a. Model šanse za naslov računa preko velikog broja parametara kao što su forma, bodovi po utakmici, raspored do kraja i mnogo više.

Prema njegovim izračunima, uvjerljivi prvi favorit za naslov je Rijeka koja je prva u čak 63 % slučajeva. Slijedi Dinamo koji je na 21 %, dok je prema njemu Hajduk u najgoroj situaciji sa samo 16 %. U borbi za četvrto mjesto prednjači Osijek s preko 50 % šansi, dok mu prijete Lokomotiva s 22 % i Gorica s 13 %.

Zanimljivo, Rudeš je u svakoj od 1800 simulacija završio na posljednjem mjestu što se ne viđa često kada je riječ o ovakvim modelima. No, klub sa zapada Zagreba je svojom povijesno lošom sezonom uspio u tom "podvigu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:20