StoryEditorOCM
Hajdukna današnji dan

Poljud jedva preživio najezdu opasnih letećih objekata, a pred 40 tisuća ljudi Hajduk je slavio, pa je Bebek ‘nestao‘

Piše Slaven Alfirević
22. veljače 2024. - 17:20

U tvrdoj utakmici bez puno šansi Hajduk je u grotlu i paklu Poljuda uspio nakon skoro tri godine pobijediti Dinamo, svog najvećeg rivala na domaćem terenu rezultatom 2:0 čime je i preuzeo vrh HNL-a. Tako se pisalo...

Sjećate se derbija odigranog na današnji 22. veljače 2009., prije evo već 15 godina kad je ono sportski direktor Dinama Zoran Mamić, u tv-studiju odmah poslije poraza svojih trupa ustvrdio:

- Letjeli su veliki komadi papira, neki čak formata A 4, bilo je opasno podignuti glavu, mogli su papiri svojim oštrim kutom iskopati, ozlijediti nekom oko - pričao je Mamić mlađi.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Zajedno s bratom Zdravkom, Mamići su danas stanovnici Međugorja, bježe od pomisli da se vrate u Hrvatsku jer bi to značilo direktno pravac - zatvor.

Stariji brat Zdravko istakao se poslije te utakmice tako što je stavio na led suca Ivana Bebeka iz Rijeke koji se drznuo dosuditi kazneni udarac za Hajduk, iz kojega je Nikola Kalinić doveo u vodstvo Hajduka u 45. minuti, matirao je Tomislava Butinu.

Adrian Calello, sjećate se tog momka, Argentinca u modrom dresu, u živom zidu je samo lagano, ali bitno skrenuo loptu rukom prema korneru, iz slobodnog udarca upućenu, šutirao je Srđan Andrić. Bebek je dobro vidio, a da nije bilo VAR-a, ali tada dosuditi takav penal kontra Dinama izravno je riječkog Bebeka stavilo na - led. Mamić ga je, Zdravko, a tko drugi, izolirao od velike scene i hrvatskih derbija na dugi period.

Kontrolor suđenja bio je Željko Širić iz Osijeka.

Bilo je 40.000 gledatelja u Poljudu, čovjek na čovjeku se stiskao, premda nije bilo stajanja. Inače b bilo svih pedeset tisuća koliko se dade stisnuti uokolo arene poljudskg borilišta.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Nikola Kalinić, strijelac prvog gola s bijele točke i danas je u postavi Hajduka, 15 godina kasnije, a trenutno je ozlijeđen.

Senijad Ibričić, strijelac drugog gola kad je ukrao loptu Robertu Kovaču, povukao je dva-tri koraka i zabio s odstojanja za 2:0, danas je sportski direktor Sarajeva.

Ivan Bebek je i dalje aktivan, evo je bio VAR sudac na Ligi prvaka u utakmici u Eindhovenu između PSV-a i Borussije iz Dortmunda.

Snijeg u Splitu bio je uvertira tog meča, ali su ga vrijedni, marljivi radnici pregaoci u Poljudu temeljito očistili. A na utakmici je bilo brrrr, baš hladno. Cupkalo se i skakalo da se bolje gledatelji čim više zagriju, a tijek derbija davao je poseban štimung navijačima "bijelih". Ne, nije to onaj famozni "Kerumov snijeg" što nas je zatrpao i danima se nije čistio, to se dogodilo tri veljače kasnije. (A kakva li je ovo veljača, pari proljeće...)

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Hajduk je tada pod vodstvom Ante Miše uz pobjedu nad Dinamom, pred 40.000 duša i neopisivo efektnu koreografiju Torcide (što je živcirala Zorana Mamića) preuzeo vrh ljestvice.

Danas, 15 godina kasnije vrzma se Hajduk (a nije u međuvremenu) opet oko liderske pozicije u HNL-u i po toj koincidenciji, s aspekta Hajduka, vrijedno je prisjetiti se tog velikog derbija. Uz temperaturu skoro na ništici. I kako rekosmo 40.000 zagrijanih duša.

Počelo je s kratkom odgodom derbija, Torcida je izvela performans, tisuće i tisuće bijelih papir(ić)a prekrili su teren poput snijega, toliko da je sudac Bebek igrače poslao u svlačionice dok se teren ne očisti. I derbi je debelo kasnio.

Trener Dinama bio je Marijan Vlak, a jalovi napad "modrih" predvodio je Miroslav Slepička, kako da ga zaboravimo, prezime se dugo pamti. Hajduk je dobio tu bitku, ali ne i rat, posustao je u finišu prvenstva.

Ove sezone se Hajduk vratio u bitku za titulu, prvi put nakon svih tih 15 godina, a današnji 22. veljače podsjeća nas kako je to bilo prije desetljeće i pol...

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Fedja Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:27