StoryEditorOCM
Hajdukod zime do zime

Perišićevo vrime je došlo, vratio se Ivan stati uz Nikolu i Marka u pohodu na titulu prvaka

Piše Krešimir Milić
20. siječnja 2024. - 21:56

Nekako baš u ovo vrijeme posljednjih tri godine navijači Hajduka prolaze transcendentalna iskustva. Zvučat će možda kao blasfemija, ali u vrijeme zimskog prijelaznog roka posljednje tri godine doživjeli su dva uzbuđenja koja je teško opisati ovozemaljskim, a sad su i treće.

Sjetit će se svi objave 17. veljače 2021. godine u jednom od najtežih trenutaka novije povijesti kluba da je Marko Livaja novi igrač Hajduka. Bio je to trenutak koji nitko nije mogao ni u najmanjoj fazi realnosti hrabro izgovoriti da će se dogoditi. Nije da se nije maštalo o tome i onda je i taj san postao realnost, a ta realnost bila je okidač za ono što pratimo danas na Poljudu.

Njegov dolazak te zime bio je predviđen kao pomoć klubu da izbori Europu, a onda pronađe novu destinaciju u karijeri. Međutim, Livaja je osjetio u najboljim igračkim godinama da mu je mjesto ostati na Poljudu gdje će s klubom krenuti u borbu za trofeje. U ono vrijeme kad je krenula navijačka akcija ‘Livaja ostani‘, razvila se i ona o ‘Ivanom vrimenu‘ te ‘Nikolinom povratku‘.

Perišić je u to vrijeme ulazio u posljednju godinu ugovora s Interom i vagao je gdje nastaviti karijeru. Doduše, Hajduk mu nije bio opcija, jer imao je ambiciju igrati još u ligama „petice”. Nije tajna da mu je najveća želja u karijeri bila okušati se u svih pet najjačih europskih liga pa je svoje vrime prolongirao odlaskom u Tottenham. 

Zima 2022.

Dok je Ivanovo vrime krenulo istjecati, malo sjevernije u Italiji razmišljao je Nikola Kalinić ozbiljnije o poruci da se vrati. Osjećao je da ima još u sebi to s čime bi pomogao klubu u borbi za trofeje. Sjetit ćete se tako i one ponoćne objave, na koju se navijači i danas naježe kad se spomene, u kojoj je ponovno obukao bijeli dres. Bilo je i to u zimu, točnije 7. veljače 2022., a onda se vratio još jednom na zimu, samo 3. siječnja 2024. nakon što je prošlog ljeta uzeo pauzu zbog toga što ga bivši trener Ivan Leko nije vidio u kadru.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Eto i sad je zima, nije još veljača, ali dočekali smo i treće iskustvo željnog iščekivanja. Ivanovo vrime je dočekalo otkucaj za novu objavu od koje će još prolaziti emocije navijače. Da parafraziramo stihove pjesme popularne u hrvatskom puku, vratija se Ivan u pohodu na titulu prvaka uz Nikolu i Marka.

Zima 2021.

Svatko ima svoje viđenje koji mu je draži ili važniji povratak, a najpoštenije je raščlaniti svaki zasebno. Livajin, već smo spomenuli, nitko nije očekivao. Ni mediji, ni navijači nisu došli ranije do ove informacije pa je njegov dolazak bio najveće iznenađenje. Prošao je bez videa predstavljanja, a ta nepravda će biti ispravljena ljeto kasnije s onim izlistavanjem poruka ‘Livaja ostani‘ i kad na kraju dođe potvrda da ostaje.

On je bio uz Lovru Kalinića pionir onoga što Hajduk van navijačke zajednice predstavlja trenutno. Oni su bili temelj za podizanje kluba u smjeru koji brodi trenutno, a to su iskoraci u igračkom kadru i rezultatima. Osim što je ostao bio je važan i trenutak njegovog produženja ugovora kojim je još jednom dokazao svoju ljubav prema klubu. Četiri sezone, 10.536 minuta, 122 nastupa, 68 golova, 32 asistencije te dva Kupa - to su brojevi koji stoje uz Livajino ime otkako se vratio u Hajduk. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Njegov povratak na Poljud nije izazvao samo promjene u klubu već i u cijeloj ligi i hrvatskom nogometu te van terena. Mogli bismo unedogled nabrajati na čemu se sve vidi taj utjecaj od statusa Hajduka, reprezentacije, medijskog praćenja, gledanja protivničkih navijača i još puno toga. 

Slagali se ili ne s povratcima Kalinića, nemoguće je ne primijetiti koliku je vidljivost kluba donio u globalnim nogometnim okvirima. Prvo ona ponoćna objava i priča o igranju protiv Juventusa s mislima na Belupo, zatim odricanje od milijunskog ugovora, pa onda priča o igranju za euro koja je odjeknula svijetom. Kao što mu nitko ne može sporiti karijeru i kvalitetu, nitko mu ne može sporiti ni ljubav prema klubu koju je pokazao. Prvi povratak pokvarile su ozljede pa je igrački doprinos ostao u sferi duga koji ima priliku vratiti u polusezoni koju Hajduk dočekuje na prvom mjestu.

Zima 2024.

Za plaću od jednog eura mjesečno se vratio i Ivan Perišić, koji poput Livaje otišao bez da je zaigrao za prvu momčad i tek treba ispuniti dječački san. Vrijeme iščekivanja od njegovih obećanja za povratak bilo je dugo, ali se dočekalo. Njegov povratak u Hajduk je s obzirom na sve što je postigao u karijeri najveći transfer svih vremena u Hrvatskoj. Medalje sa svjetskih prvenstava, Liga prvaka, titule u Ligama petice čine ga jednim od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. 

image
Miro Gabela/hajduk.hr

Kao takav očekuje se da u dijelu te velike karijere ostvari najveći doprinos u Hajduku. Kalinićev ‘visibility‘ je već ostvario, a ostaje mu još onaj Livajin s terena. Oporavak od ozljede će još potrajati koji mjesec, a s tim i stvarni otkucaj vrimena kojeg navijači iščekuju, tj. trenutka da vide Perišića u bijelom dresu na terenu. Suludo bi bilo uopće preispitivati što njegov dolazak donosi, od onog na terenu pa do onog već vidljivog marketinškog. Priče bi li došao da nije ozlijeđen i slične ovdje padaju u vodu jer njegov ugovor će Hajduk koštati ništa za ono što dobiva u globalu s njima za početak van terena, a kasnije i na terenu. 

Njegovim dolaskom zaokružio je Lukša Jakobušić dalmatinski grb s tri leoparda i tri faze koje su svojevrsni pokazatelj rasta kluba u posljednje četiri godine, a za zaokružit cijelu priču preostaje još titula prvaka. Hajduk je danas klub koji predstavlja Ivana Perišića kao pojačanje, pravog ne onog na nekoj računalnoj simulaciji. Gdje je Hajduk bio prije Livajinog prvog predstavljanja u zimu 2021. ne treba ići predaleko, za prosuditi i usporediti dovoljno je pogledati sastav i rezultat utakmice odigrane 20. prosinca 2020. godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:14