StoryEditorOCM
HajdukNa vagi

Perišić ili Prosinečki? Je li povratak Omišanina u Hajduk najzvučnije pojačanje u povijesti HNL-a?

Piše Frane Vulas
20. siječnja 2024. - 09:14

Povratak Ivana Perišića (34) u Hajduk je ili najzvučnije pojačanje nekog kluba u HNL-u iz inozemstva svih vremena ili tu ‘titulu‘ dijeli. U potonjem slučaju pandan je to povratku Roberta Prosinečkog u Dinamo, tadašnju Croatiju davne 1997. godine.

U obzir smo uzeli dolaske igrača iz inozemstva, uglavnom povratke hrvatskih igrača. Nismo ‘kontali‘ transfere između dva kluba SuperSport HNL-a, niti igrače koji su tek nakon povratka u Hrvatsku stekli slavu, ime. Tada se Prosinečki u dobi od 28 godina iz Seville vratio u Maksimir, u najboljim igračkim godinama. Navodno je za njega plaćeno 2,5 milijuna eura odštete (tada su još u ‘điru‘ bile njemačke marke). Prethodno je s Crvenom zvezdom bio prvak Europe, bio je član Real Madrida i Barcelone, ali se odlučio za povratak u Zagreb i ulazak u projekt Croatije.

Bio je zvučno pojačanje ‘modrih‘, zaludio je Zagreb. Navijači su ga obožavali, protivnički igrači ga se pribojavali. Tih godina Croatia je zapaženo nastupala i u Ligi prvaka, ali sve je na koncu završilo sudskom tužbom u kojoj je Prosinečki tražio neisplaćene plaće, a ostao je bez ogromnog novca jer je klub u međuvremenu preimenovan u Dinamo, dok je ugovor imao s - Croatijom.

image
AFP

Teško je presuditi, svatko ima svoje argumente, ali i različita su vremena. Perišić ima tri medalje s Hrvatskom, srebro i broncu sa Svjetskih prvenstava u Rusiji i Kataru, srebro iz Lige nacija, Prosinečki ‘samo‘ broncu s Mundijala u Francuskoj koju je osvojio tek nakon povratka u zagrebački klub. Perišić je također bio prvak Europe s Bayernom, igrao je i za Borussiju Dortmund, Inter, Tottenham, redom europske velikane. No, Prosinečki je u eri kada su mogla igrati samo tri stranca nosio dres dva španjolska velikana Reala i Barcelone. Ipak, njegovu karijeru usporile su ozljede. No, i Perišić je nakon ozljede stigao na Poljud.

Perišić i Prosinečki su vrh, ali bilo je još zvučnih dolazaka u HNL. Hajduk je najjači bio sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je prvo vratio Zorana Vulića iz Nantesa koji je bio pokretač vala povratnika. A onda su pred nastup u kvalifikacijama Lige prvaka vratili i Aljoša Asanović (Montpellier), Goran Vučević (Barcelona), Igor Štimac (Cadiz)... Sva trojica su se i kasnije ponovno vraćali na Poljud. S tom momčadi Hajduk je u sezoni 1994/95 igrao četvrtfinale LP.

image
AFP

U ovom tisućljeću Hajduk je veliku pompu dizao kada je u svoje redove vraćao Igora Tudora iz Juventusa 2007. godine, kao slobodnog igrača, ali su problemi s ozljedom i bakterijom koja je napala gležanj učinili svoje pa povratak nije bio uspješan. Idućeg ljeta, u 30. godini se ostavio nogometa.

Kada se Milan Rapaić vratio na Poljud iz Fenerbahčea početkom 2003. godine nastala je pompa, ludilo. Preteča onog što će se 18 godina kasnije događati s Markom Livajom. Ostao je pola sezone, bio je Bog za HNL, ali je Hajduk osvojio samo kup, u prvenstvu je bolji bio Dinamo. Na polovici sezone 1999/2000 u Hajduk se uz dosta pompe vratio Slaven Bilić iz Evertona. Ozljeda koju je dugo vukao mu je sve znatno otežala, ali Bilić je svejedno vukao Hajduk do osvajanja kupa.

Pored Prosinečkog, u klubu iz Maksimira pamte i dolazak bivšeg igrača Bayera, Bayerna, Juventusa i Borussije Dortmund Roberta Kovača početkom 2009. godine. On je baš bio zvučna akvizicija, po CV-ju svakako odmah iza Perišića i Prosinečkog. Zadržao se među ‘modrima‘ godinu i pol dana. Dolazak Josipa Šimunića u HNL, odnosno Dinamo 2011. godine odzvonio je poprilično. Bivšeg igrača HSV-a, Herthe i Hoffenheima su priželjkivali i u Hajduku. Vratio se i Domagoj Vida u Hrvatsku, iz Osijeka je otišao u Bayer 2010., a godinu kasnije iz Njemačke u Dinamo koji mu je bio nova odskočna daska.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pamti se i povratak Ivice Križanca u Hrvatsku, na polovini sezone 2010/11. Trebao je u Hajduk, već je bio postignut dogovor, ali je rekao da su ga neki ljudi s Poljuda tada izigrali. Stoga je osvajač Kupa UEFA sa Zenitom na povratku iz Rusije završio u redovima RNK Splita.

Osijek je u svoje redove vraćao Nenada Bjelicu, Rijeka je iz inozemstva vratila Davora Vugrineca, u novije vrijeme Hajduk Marka Livaju, Nikolu Kalinića..., Dinamo Mislava Oršića, Arijana Ademija... Baš je Livaja postao sinonim za uspješni povratak doma, čovjek koji je postao simbol novog Hajduka.

Dolazila su i zvučni stranci, Jens Nowotny (Dinamo), Fredi Bobic (Rijeka)..., ali na kraju karijera i stoga nisu ni ostavili dublji trag u HNL-u.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:23