StoryEditorOCM
Hajdukko vrući bojler

Otkrivamo što je ključ povratka Nikole Kalinića, u njemu gori nevjerojatna želja, ne želi postati ‘accompagnatore‘

Piše Slaven Alfirević
21. studenog 2023. - 14:15

Rečeno - učinjeno, možda vam se čini da se dugo čekalo, ali nije bilo potrebe da se odmah, prvog dana nakon smjene trenera Ivana Leke potrči na sastanak s Nikolom Kalinićem. Čak bi i ružno izgledalo. Polako, vrijeme čini svoje... Tiha voda brijege dere.

Pa su se tako - neki bi rekli konačno – sastali trener Mislav Karoglan i sportski direktor Mindaugas Nikoličius s napadačem Nikolom koji je ljetos ispario iz Lekinih planova, što je bio razlog da mu Hajduk nije produžio ugovor...

Međutim, svo vrijeme ostala su vrata ako ne otvorena, a ono odškrinuta, za Nikolin povratak, u bilo kojem svojstvu. Hajduk bi rado vidio Nikolu Kalinića kao svojevrsnog ambasadora ili dobrog duha prve momčadi, to su mu i ljetos nudili, a ni Leko, koliko znamo, nije imao ništa protiv takvog Kalinićeva statusa. Ali u igri mu nije trebao.

Kalinić bi bio ono što je donedavno bio Danijel Subašić, sve dok se i službeno Suba nije oprostio od aktivnog igranja. No, u Nikoli još uvijek gori želja da – igra. Da nosi bijeli dres. Da zabija. Makar da to bude part-time, što bi se reklo, djelomična minutaža, po potrebi. Bez grintanja.

Na primjer ovo što danas odigrava Aleksandar Trajkovski, zar to ne bi mogao i Nikola Kalinić?!

Ako bi mogao

Odnosno, ako bi mogao, bilo bi to super...

E sad, hoće li moći, drugi je par postola, ima i to pitanje u zraku, pa su se Nikoličius, Karoglan i N. Kalinić dogovorili da se još jednom sastanu...

Sastali su se i dogovorili se da se opet sastanu.

Nikola Kalinić početkom siječnja slavi 36. rođendan. Nije malo, ali nije ni puno. Ovisno o njegovoj snazi i moći. Želja je neupitna. Čak i onda kad se našao izvan Lekinih planova, Nikola je nastojao ostati u tonusu, radio je, trčao po Marjanu, koliko je to bilo intenzivno i djelotvorno, treneri će procijeniti čim im dođe na trening. Koliko je spreman, koliko mu fali.

Kalinićeva želja je ogromna, ali naravno nije njegovo da se nameće. Znamo pouzdano – Kalinić želi puno. I to bi trebala biti polazišna točka pregovora. I ne bi da ga se pretvori odmah u ulogu fikusa: da stoji na klupi i bude, što bi Talijani rekli ‘accompagnatore‘. Da im pravi društvo. Da im bude ‘kompanjo‘, pratilac. To je pod star(ij)e dane bio primjerice Gigi Riva u reprezentaciji Italije, veliki strijelac i ikona ‘azzurra‘, pa kad nije bio u snazi zabijati golove, niti ima afinitet biti trener prve momčadi, ostao je tu. Da im bude blizu. Kao totem.

E pa ima vremena da Kalinić bude opet neki novi Subašić, Nikola bi još igrao...

Na toj platformi pregovora opet će se sastati u trokutu i dogovorit kako će dalje. Možda i jači za završnu riječ predsjednika Lukše Jakobušića.

Uklapanje u viziju

Pri tome valja vidjeti i kako se Nikola Kalinić uklapa u viziju Mislava Karoglana, ne zaboravimo da ujesen prošle godine, kad je Karoglan nanizao deset prvenstvenih bez poraza, Nikola Kalinić je bio ozlijeđen i Karoglan nije bio u napasti da sastavlja momčad s Livajom i Nikolom... Kalinić se tek oporavljao i lagano počeo u Novigradu u siječnju, kad je Ivan Leko preuzeo uzde i dobro ih stegao...

Ne kažemo da su uzde u Karoglana danas labave, ali otvorio se prostor za razgovor. I za napredak u međusobnim odnosima.

Ako nas pitate za procjenu svršetka razgovora, vidimo happy-end. Da će se Nikola Kalinić naći na dispoziciji Karoglanu i kao nogometaš. Da će naći zajednički jezik.

image

Ivica Šurjak i Nikola Kalinić

Ante Cizmic/Cropix

Stalno smo pisali kako je znakovito da se Hajduk nikad nije službeno oprostio od Nikole Kalinića i napisao mu na službenom portalu ono ‘hvala i do viđenja i sretno‘ kao što su se opraštali od Subašića, Lovrencsicsa, Fossatija, Simića, Anella i koga sve ne prošlog ljeta, Borevkovića i Awaziema..., kad je bilo jasno da im nema ostanka u Hajduku.

Ostalo je u zraku da će se Nikola Kalinić i Hajduk opet naći na razgovoru kad-tad, ako ništa drugo Kalinić je zadužio Hajduk svojim povratkom iz Verone evo prije dvije zime, vrijeme brzo prolazi. Nakon sastanaka po gradu Splitu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem, a nisu se sakrivali po restoranima, bilo je jasno da je na meniju ručka – povratak.

I on se zbio, kad je ono Hajduk tajno poslao delegaciju snimatelja da usnime Nikolu Kalnića u Areni Verone i najave mu povratak doma...

Onda se sve dogodilo što se dogodilo, Nikola i Leko su gubili niti međusobnog kontakta, Kalinić je za igru postao nepotreban, ali sad bi se opet mogao vratiti. Rekosmo, ne još da bude samo fikus, nego prav centarfor. Makar u pričuvi.

O svemu će sigurno Mislav Karoglan kazati nešto više na pressici pred gostovanje u Puli. Ima nekoliko dana da se dobro pripremi i kaže ‘hm, znao sam da ćete mi i to pitati, ovako stoje stvari...‘. 

image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 12:44