StoryEditorOCM
HajdukOtkrivamo

Novi predsjednik Hajduka sin je splitske košarkaške legende, zato je toliko visok: ‘‘Mali‘ će bit super...‘

Piše Frane Vulas
24. travnja 2024. - 22:32

Potraga za novim predsjednikom Uprave Hajduka konačno je došla svom kraju, čeka se još samo službena potvrda kluba da je Ivan Bilić novi čelni čovjek ‘bijelih‘. Ukoliko se taj očekivani scenarij ostvari, Hajduk će dobiti predsjednika iz sportske obitelji. Naime, Bilić je sin splitske košarkaške legende. Njegova majka je Davorka Leskur, proslavljena nekadašnja košarkašica Splita, kluba koji je od 1967. godine nosio naziv Jugoplastika.

Stariji poznavatelji splitskog sporta jako dobro znaju tko je Leskur, kao i kvalitetu tadašnje ekipe ‘žutih‘. Leskur je za Split, kasniju Jugoplastiku, nastupala šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Splitske košarkašice tada su bile mahom dio elitnog ranga, među najboljim ekipama u tadašnjoj Jugoslaviji. Od majke koja je igrala na poziciji centra je budući predsjednik Hajduka i naslijedio visinu od čak 207 centimetara.

image

Davorka Leskur najavljuje utakmicu ekipe Jugoplastike na stranicama Slobodne Dalmacije 1974. godine

Arhiv Sd

- Odrasle smo zajedno i ostale smo dobre i do danas. ‘Leke‘ (Leskur, nap.a.) je prava sportašica u duši, od glave do pete. Nikad se nije puno eksponirala, nikad nije bila sebična. Uvik je dodavala balun, uvik joj je ekipa bila isprid svega. Konačno predsjednik Hajduka dolazi iz jedne baš sportske familije. Baš san ga vidila nekidan. Ako je povuka na nju, a mislin da je, ‘Mali‘ će bit super predsjednik. Ima te sportske gene u sebi, držat će se u drugon planu i dobro radit svoj posal - uvjerena je Nataša Bebić, proslavljena bivša splitska košarkašica i nekadašnja suigračica Davorke Leskur u tadašnjem Splitu/Jugoplastici.

U mlađim kategorijama išao je budući predsjednik Hajduka i majčinim stopama. Ivan Bilić se i sam bavio košarkom, ali samo kraći period, u redovima splitskog Adriatica, a prije odlaska na studij u SAD. Spomenimo i njegovog oca Antu Bilića koji je svojevremeno bio jedan od glavnih ljudi splitske FINA-e.

image

Nataša Bebić

Jakov Prkić/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:32