StoryEditor
Hajdukiskusni mostarac

Nije tajna da Hajduk traži novog stratega, a sada je u prvi plan ‘iskočio‘ pomoćni trener AZ-a koji ima dugogodišnje iskustvo rada u Nizozemskoj

14. siječnja 2021. - 17:46
Pušić (desno) u razgovoru s Peterom BoszomArhiva/AFP

Marino Pušić, novi trener Hajduka? Upitnik je obavezan, jer ne možemo to tvrditi, ali priča je intrigantna. Mostarac, Nizozemac, a prije svega Hrvat kojega bi rado okupirao neki veći projekt pa da se okuša i u HNL-u. U Hajduku, zašto ne?

Dakle, Hajduk traži trenera, evo već deset dana po izričitoj objavi sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa, a koja vrijedi i danas.

Istekle su i pripreme na otoku Braču, u Postirama, odradio ih je Boro Primorac, ali je Primorac svjestan i suglasan da nije on taj remorker za duže razdoblje i zna da bi uskoro, prije ili kasnije, na mjesto trenera prve momčadi trebao doći novi, mlađi trener.

Lik kojem bi se povjerio novi ciklus, uz predsjednika Lukšu Jakobušića... I Niku, sportskog direktora. Trener koji ne bi bio od danas do sutra.

Hajduk još nije objavio novog trenera i to je kao neka golema tajna, ali i neizvjesnost što se nadvija nad taborom priprema „bijelih”. I hoćeš-nećeš pritišće ambijent. Trenira se, a svo vrijeme čeka se i traži se trener. Doći će novi trener, ali ne zna se kad će...

I sad ono najvažnije, nije li taj novi trener Marino Pušić? Koliko je to moguće da je on taj? Hrvat iz Nizozemske, 49-godišnjak, na funkciji pomoćnog trenera u AZ-u, porijeklom, rođenjem iz Mostara, a dugi niz godina na terenima Nizozemske... Po svojim gabaritima sasvim nam se uklapa u priču i postulate koji se čuju Poljudom odnosno Postirama već neko vrijeme.

Trener koji voli raditi s mladima, trener koji u biti nema veliko i poznato ime kod nas, ali je 2019. izabran za trenera godine u Nizozemskoj jer je Twente vratio među prvoligaše. Potom je dobio poziv da se priključi AZ-u i nedavno je AZ igrao protiv Rijeke u Euroligi, pa je i Marino Pušić stigao na stupce hrvatskih medija.

Stručnjak je koji je spreman zasukati rukave na duži period i rado bi se priključio projektu kakav traži Hajduk: ciklus od nekoliko godina da se pokrenu „bijeli” i da im se dade vremena.

Uostalom, nešto slično je Marino Pušić izjavio nedavno za Sportske novosti na pitanje prati li HNL, a s aspekta pomoćnog trenera u AZ-u koji se u Euroligi sastao protiv Rijeke:

- Naravno, pa ja sam Hrvat i volim pogledati HNL kad god imam vremena... - rekao je Pušić. - Volio bih raditi u Hrvatskoj privuče li me nekakav poseban projekt. Nisam imao problem preuzeti ni ulogu pomoćnog trenera u AZ-u ni nakon velikih uspjeha i dovoljno drugih ponuda za glavnog trenera. Nikakav problem ne bi mi bio otići iz Nizozemske u Hrvatsku – kazivao je.

Zanimljivo nam je da je Pušić iz Mostara rodom, baš kao i aktualni trener Hajduka Boro Primorac, kao i jedan Blaž Slišković, uostalom. 

Rođen je 18. kolovoza 1971. godine u Mostaru, no njegova biografija, životopis prepun je – Nizozemske, te Njemačke i Belgije. Kao nogometaš igrao je za De Graafschap, Rheden, drugu momčad Koelna, te Eupen. Kao trener radio je primjerice kao asistent u Vitesseu, NAC-u iz Brede, 2015. bio u Azerbajdžanu (Inter Baku), pa se vratio u Nizozemsku gdje je u Twenteu skrenuo pozornost na sebe, radio kao glavni trener, a od 2019. je asistent u AZ Alkmaaru.  

Ambijent Hajduka je još uvijek zakopčan do grla.

Ponovimo da je Primorac rekao da radi svaki dan kao da ostaje cijelo vrijeme i da se priprema za start prvenstva idućeg petka 22. siječnja u Šibeniku, ali... Na pucanj s pressice otprije desetak dana da se traži trener, logično je i da traje istraga, potraga i potjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 04:38