StoryEditor
Hajdukzrno po zrno...

Naš Hajduk otkupljuje Kerumove dionice Hajduka, evo kakva je ponuda stigla stečajnoj upraviteljici

Piše Vlado Urukalo
1. studenog 2021. - 21:58
Što se tiče dionica koje ima Kerumova tvrtka u stečaju, NH za nju nudi 455.028,25 kuna koje bi platili u dvanaest jednakih mjesečnih obrokaTom Dubravec/Cropix

Nakon što je Udruga "Naš Hajduk" početkom svibnja ove godine na javnoj dražbi za ponuđenih 455 tisuća kuna kupila 10 tisuća dionica odnosno 1,86 posto koliko je imala tvrtka Konstruktor-inženjering d.d. u stečaju, sada su se navijači okrenuli prema dionicama "bilih" koje ima Željko Kerum odnosno njegova tvrtka Kerum d.o.o. koja je u stečaju.

Tako je Udruga prije dvadesetak dana Nataliji Mladineo, stečajnoj upraviteljici poslala pismenu ponudu za kupoprodaju i prijenos 10 tisuća dionica Hajduka nominalne vrijednosti pet milijuna kuna, a koje čine 1,86 posto temeljnog kapitala splitskog kluba.

U svom su dopisu stečajnoj upraviteljici pojasnili da je, 'kako bi se očuvala trajna mogućnost proverdbe izbora za utvrđivanje prijedloga kandidata za članove NO Hajduka te očuvao navijački identitet kluba i njegova čvrsta poveznica s navijačima, cilj i dužnost NH je imati što veći broj dionica Hajduka".

Ističu kako su sada drugi najveći dioničari Hajduka s 26,39 posto dionica dok je Grad Split najveći i ima 65,92 posto te da je očito da stoga izostaje "interes od strane trećih za stjecanje manjeg broja preostalih dionica Hajduka", a o tome svjedoči i nedavni primjer stečajnog dužnika Konstruktor-inženjeringa.

I oni su imali 10 tisuća dionica nominalne vrijednosti pet milijuna kuna, a prodavale su se pune tri godine odnosno prodane su tek na dvanaestom oglašavanju kada je cijena pala na 429.600 kuna. Kao što je vidljivo, NH ih je kupio za 26 tisuća kuna višom ponudom.

Što se tiče dionica koje ima Kerumova tvrtka u stečaju, NH za nju nudi 455.028,25 kuna koje bi platili u dvanaest jednakih mjesečnih obroka. Stečajna upraviteljica je, pak, obzirom da se radi o unovčenju imovine stečajnog dužnika predložila splitskom Trgovačkom sudu da sazove Skupštinu vjerovnika kako bi se odlučilo o ponudi. Čeka se određivanja datuma sazivanja Skupštine.

Prije nego li su Kerumove dionice uopće mogle biti ponuđene na prodaju trebalo ih je odblokirati. U srpnju prošle godine stečajna upraviteljica je izvjestila sud da je "u postupku brisanja založnih prava na dionicama NK Hajduk u vlasništvu Keruma d.o.o., na kojima je založno pravo u korist Ministarstva financija, obustavljen postupak ovrhe u postupku pljenidbe dionica".

Tada je navedeno da su te dionice deblokirane i "mogu se u narednom razdoblju izložiti prodaji". Evo, došlo je i to razdoblje.

Zanimljivo je malo "prokopati" po prošlosti kad se govori o Kerumu i dionicama Hajduka, pa se tako mogu naći tekstovi izvještaja sa sjednice splitskog Gradskog vijeća iz studenog 2009. godine kada je tadašnji predsjednik Hajduka Joško Svaguša podnosio izviješće o Hajduku.

Kada su ga tada vijećnici pitali tko su ljudi koji su kupili dionice Hajduka, Kerum je odgovorio: "Budale kao i ja. Tko bi drugi dao svoje novce? Ja sam po nalogu HDZ-a izgubio 20 dana, jeo i pio i putovao po Hrvatskoj da nagovorim ljude da uplate novac za preoblikovanje Hajduka. I sad mi se ovako vraća jer sam pošten i radim pošteno (govorio je ovo braneći Svagušu čiju je smjenu tada zazivala Torcida - op.a.)".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 01:57