StoryEditorOCM
HajdukLeon profesionalac

Koliko igra, Dajaku često zabija. Zaslužuje li više šansi? Igrač koji je po tom kriteriju najbolji u ligi je prekrižen

Piše Frane Vulas
20. veljače 2024. - 14:41

Leon Dajaku efektnim je pogotkom u sudačkoj nadoknadi prekinuo muke Hajduka na gostovanju kod Rudeša. Kronična ovosezonska boljka neefikasnost, mogla je ponovno skupo stajati ‘bijele‘. U petoj minuti sudačke nadoknade domaći su uzdrmali okvir gola, a u sedmoj je Dajaku riješio sve dileme, osigurao da sva tri boda odu u Dalmaciju.

Upada u oko kako je to Dajakuu već četvrti ovosezonski prvenstveni pogodak, a uz hoćeš-nećeš poprilično skromnu minutažu. Nije se Dajaku uspio na Poljudu nametnuti igrama, pa stoga uglavnom nije u prvom planu, ali s obzirom na vrijeme provedeno na travnjaku ima sasvim solidan učinak. Ne briljira, ali zabija. Realizacija mu je čini se ove sezone jača strana. A prisjetimo se, na Poljud je stigao s velikim teretom. Prije dolaska u Hajduk i prvijenca za ‘bijele‘ u kolovozu u domaćem susretu s Varaždinom, nije zabio pogodak čak 614 dana. Međutim, ove sezone SuperSport HNL-a zabija svake 153 minute. Prema Transfermarktu ima bolji ‘minutes-per-goal‘ ratio od primjerice Marka Livaje. Za usporedbu Livaja zabija svakih 218 minuta. Pa se postavlja pitanje zaslužuje li Dajaku možda nešto veću minutažu? Naravno, na krilu, ne nauštrb Livaje.

U ovosezonskom SuperSport HNL-u ovaj 22-godišnji krilni napadač upisao je čak 17 nastupa, ali samo je pet puta bio starter. Čak u 15 utakmica ulazio je u igru tijekom utakmice. No, nerijetko se pokazao pravim džokerom s klupe.

A kada se gleda samo broj minuta potrebnih za pogodak, od igrača Hajduka bolji su od Dajakua i Livaje još dvojica napadača ‘bijelih‘. Filip Čuiću treba 108 minuta za pogodak, a Nikoli Kaliniću 139. Naravno, tu je u pitanju i mnogo manji ukupni uzorak, broj nastupa i pogodaka. Po pogodak su ove sezone zabili Čuić i Kalinić. Čuić je ove sezone u ligi upisao tek četiri nastupa, ali nijednom nije bio u prvih 11. Nakon gola koji je zabio Slaven Belupu, u susretu s Rudešom nije dobio niti minutu, a u situaciji kada konkurent za mjesto u momčadi Kalinić nije uopće bio u kadru zbog ozljede. Kalinić je po povratka u Hajduk ovog ‘proljeća‘ odigrao tri susreta, dvaput je bio starter.

image

Filip Čuić

Ante Čizmić/Cropix

Nevjerojatan je podatak kako je po ovom kriteriju najubojitiji strijelac lige napadač koji je u svom klubu potpuno u drugom planu, prekrižen. Josip Drmić je ove sezone zabijao pogotke svakih 90 minuta. Dakle, gotovo jedan po susretu. Međutim, bivši napadač Rijeke nije odavno u planovima trenera Sergeja Jakirovića. Ovaj iskusni 31-godišnjak kojeg ugovor istječe na kraju sezone posljednji je nastup upisao još početkom studenoga, a do tada je tri puta našao put do protivničke mreže. Ali ukupno je Drmić samo 271 minutu proveo na travnjaku.

Jakirović ga nije niti poveo na pripreme momčadi. Drmić je trenirao sam. Očekivalo se da će pronaći novi angažman, ali to se do kraja prijelaznog roka nije dogodilo. Ovako i dalje samo čeka da mu istekne ugovor s Dinamom koji traje do ljeta.

Najbliži Drmiću s tendencijom da ga i prestigne je Duje Čop. Bivši napadač Dinama, Hajduka i Splita za Lokomotivu je zabio pet pogodaka, sve u nastavku sezone, a od toga četiri Dinamu. U prosjeku u ovosezonskom HNL-u zabija svakih 99 minuta.

Minute potrebne igračima Hajduka za pogodak u HNL-u (broj pogodaka)

Filip Čuić 108 (1)

Nikola Kalinić 139 (1)

Leon Dajaku 153 (4)

Marko Livaja 218 (8)

Josip Brekalo 270 (1)

Aleksandar Trajkovski 307 (1)

Rokas Pukštas 328 (4)

image

Josip Drmić

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:27