StoryEditorOCM
Hajduksad ili nikad

Hajduk na ključnom ispitu zrelosti, a Livaju za veliku maturu čeka poseban dres, samo ga on može odjenuti i spasiti...

Piše Slaven Alfirević
7. listopada 2023. - 09:17

Jadranski derbi stiže u fokus nakon Dinamova novog posrtanja: ‘modri‘ se nude, nikad lošiji. Nude se Hajduku, ali nude se i Rijeci. U tom grmu leži zec...

Poraz Dinama u Poljudu, pa Prištini i nula postignutih golova u 180 minuta jalove igre, otvaraju nove kaverne u Dinamovu tkivu, pa dok se ‘modri‘ preoblikuju sa dvoboj protiv Istre u nedjelju dotle će se na Rujevici ukrstiti koplja Rijeke i Hajduka da saznamo tko će preuzeti utrku prvoligaša...

Pogledajmo ljestvicu, Rijeka pobjedom može preskočiti Hajduk i samim time se otvara posebno poglavlje Jadranskog derbija. Stoga je ovaj Jadranski derbi – posebno važan.

Hajduk je zaredao uspjesima u derbijima, oba protiv Dinama, te pobjeda protiv Rijeke u Poljudu, ali uvijek je malo i uvijek treba – još. Pa se može kazati da Hajduk stavlja na kušnju sve dosad dobro odrađeno, pa neka smo daleko od odluke i toliko se toga treba još odigrati do dodjele naslova prvaka.

No, promislimo dobro: baš ova etapa može biti krucijalna! Posebno za Hajduk, ako trijumfira.

Ćao, žurim

Pobjedom na Rujevici, a što je u posljednje vrijeme znao ostvariti (osim nedavno u travnju kad su hajduci igrali bez Livaje i Krovinovića), Hajduk bi mogao odmagliti pratnji. I kazati im: ‘Ćao, žurim...‘. Nadoknaditi sve ono što je propustio šokantnim porazima od Istre 1961 i Gorice.

Derbi na stadionu s pogledom na Kvarner igra se u okovima osobito neugodne predigre, pritisnut ‘teškim bojama‘ kako bi pjevao Goran Bare...

Najžešći navijači domaćih iskazali su silu netrpeljivosti spram Marka Livaje i Hajduka i danima se već to razglaba i secira, slikaju se naljepnice neprimjerenog sadržaja što su osvanule u ‘gradu koji teče‘, a koji se dičio epitetima kao što su grad tolerancije i prijestolnica europske kulture 2020. godine.

image

Ivan Leko i Marko Livaja

Tom Dubravec/Cropix

Sportsko rivalstvo izazove u ljudima niske porive i moraš biti na razini da sve istrpiš i da sve prođe kako spada. Policija istražuje i traga za vinovnicima uvreda.

Sam ovaj uvod ne spada izričito u taktiku za utakmicu, ali bitno je razumjeti nabrijano okruženje, pa sukladno tome se i postaviti na terenu.

Ivan Leko, trener Hajduka u najavi je rekao otprilike i ovo:

- Volio bih da uzmemo balun, da oni ne mogu prijeći centar, da ih ‘pojedemo‘ u duelu. To je neki ideal, ali tu je protivnik sa svojim kvalitetama.

Željko Sopić, trener Rijeke, istakao se pak izjavom kako svatko na tribini ima pravo vikati što hoće, a druga je stvar što on misli o tome, te je podvukao da cijela Rijeka živi za ovaj derbi.

Nabrijavanje do bola

Kako će Hajduk uzeti i sakriti balun, a protivnik je nabrijan do bola? Bit će to zanimljivo...

Rijeka je poletna momčad, tu su Marco Pašalić, Niko Janković i Marko Pjaca, a ispred njih pridošlica iz Gvineje koji se zove Momo Yansane... S druge strane Hajduk može dominirati sa svojom granitnom obranom prije svega, te igrom na pobjedu 1:0...

Jadranski derbi promatramo kroz tri točke:

1. Izvrstan napad Rijeke na najbolju obranu lige

Rijeka je postigla 20 golova (Osijek čak 21), a Hajduk je primio sam pet golova. Ivan Lučić je ključar obrane, a novi tandem stopera Zvonimir Šarlija i Filip Uremović pun pogodak.

2. Tri Lekine dileme

Moufi ili Mikanović, obojica pouzdani, posebno je važno jer na toj strani ordinira Pjaca; u veznom redu omiljeni mu Odjidja ili ipak Žaper od početka, te na krilu je - trilema, Benrahou, Dajaku ili – Trajkovski? Koliko je Makedonac, server glavom za Sahitija spreman?

3. Livajin odnos u grotlu vulkana

Ili da napišemo na poligonu mržnje. Neće mu bit lako, od njega se očekuje i dobra igra i kapetansko ponašanje i da zatvori uši, da ne čuje što mu viču. Leko ima puno povjerenje u svoga kapetana, a onda Marka očekuje reprezentacija, jer nema ni Petkovića, ni Kramarića i dres centarfora ‘vatrenih‘ ga čeka...

image

Ivan Leko i Marko Livaja

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:32