StoryEditorOCM
HajdukIli jesmo ili nismo

Hajduk MORA pobijediti u Rijeci, ovo je zadnja šansa. Momčad trenera Mislava Karoglana treba preuzeti veći rizik

Piše Slaven Alfirević
7. travnja 2024. - 12:19

Bude li nakon Jadranskog derbija razmak od minus četiri boda i primakne se time Hajduk prema vrhu, otvorit će se šampionska utrka, opet i iznova. A da to bude, potrebna je pobjeda Hajduka kontra Rijeke.

Ostane li sedam, ili se čak poveća prednost Riječana na deset, e onda sve prelazi u fazu znanstvene fantastike i oni koji već sada kažu "piši propalo", doći će na svoje.

A mi, sa svoje strane i aspekta Hajduka zazivamo: ne žurimo, dajmo Hajduk još jednu šansu da se vrati, dajmo da se odigra ovih 90 minuta na Rujevici! Nakon Rijeke bit ćemo (svi skupa) pametniji. Stanimo načas na balun.

U redu, slažemo se, nismo slijepi, ova momčad "bijelih" zahtijeva totalni remont, ali - to nije danas. Treba najprije odigrati Jadranski derbi i pribjegava se onoj staroj "ne bacaj mornare s palube dok si još na pučini"! Nema tko drugi igrati na Rujevici nego ista posada broda/podmornice koja je već upisala posljednje poraze u Poljudu. Možda će spriječiti daljnje potapanje, nakon što su već debelo zaronili...

Hajduk bolje igra u gostima

Ne zaboravimo, Hajduku je ove sezone lakše igrati u gostima, pa koliko god to bilo apsurdno ili paradoksalno, možda je bolje splitskim "bijelima" da se s Rijekom igra na Rujevici. Uostalom, u Poljudu je Hajduk od Rijeke već izgubio i to je bio prvi (u nizu) poraza što su Hajduka zadesili ovog proljeća.

Dakle, stvar je vrlo jednostavna, prosta: želi li da nada u naslov prvaka bude i ostane koliko-toliko realna u završnici prvenstva, Hajduk mora pobijediti. MORA. Velikim slovima. I tu se krije i taktika splitskih "bijelih" za Jadranski derbi, tradicionalno posebno zahtjevno gostovanje. A ona glasi: na sve ili ništa, sa štitom ili na njemu...

Ima li dišpeta u hajdukovaca da se poput Feniksa dignu iz pepela nakon čak tri uzastopna poraza? Nema veze što je treći bio u kupu, jednako je bolan. I to se pitamo još od srijede i poraza od Dinama. Traži se dišpet, traži se srčani pokušaj da se vrati barem dio izgubljenog i to na terenu velikog suparnika.

Kad bi se pobijedilo, otvorila bi se nova perspektiva. Jer, pogledajte raspored dalje, Hajduk je četiri puta domaćin protiv osrednjih protivnika... A Rijeka? Pa ne može ni Rijekina serija pobjeda i uspjeha trajati unedogled, moraju i oni negdje posrnuti.

image

Filip Uremović

 

Ante Čizmić/Cropix

Dvojba oko Perišića

Momčad Mislava Karoglana mora preuzeti veći rizik, ali je mali problem što je momčad Rijeke – brža. Hajduk ima relativno spor(ij)e igrače, brži su na strani Rijeke i treba odabrati pravu taktiku. Spriječiti Rijekine brzance, a opet forsirati ritam.

Dvojbe u redovima Hajduka su može li se doista vratiti Filip Uremović, bio bi posebno bitan u obrani da začepi mnoge rupe što su se otvorile njegovim izostankom, a Zvonimir Šarlija ne smije igrati zbog tri žuta kartona. Druga dvojba je - nabujala želja Ivana Perišića da nastupi!

Perišić forsira i naprosto gura trenera (stavi me, stavi me!) i trener ga mora obuzdavati i upozoriti ga koliko je to pametno da se vrati na teren prije vremena. I sad je pitanje da li s Perišićem stvarno krenuti od prve minute, pa koliko izdrži. Ili ipak čekati finiš, za završni sprint i špric.

image

Rokas Pukštas

Vojko Bašić/Cropix

Ima upitnika na krilnim pozicijama (Leon Dajaku je ozlijeđen), a u sredini je jasno da bi veliki radnik Rokas Pukštas trebao zaigrati opet od prve minute, pri čemu će se Laszlo Kleinheisler preseliti na krilo ili još prije - na klupu.

Dobro je i bolje Anthony Kalik, kako kaže Karoglan, vratit će status koji je imao, ali to ne znači da će odmah u prvih 11 u Rijeci. Kopča Niko SigurFilip Krovinović ne bi se trebala dirati.

Rijeka je brža

Rijeka je agresivna i ima "brz" teren što bi rekli tenisači, a to ne odgovara sporom Hajduku koji igra nekakav "hodajući nogomet", bez puno sprinta. No, Hajduku je bitno da pokaže gard, to su istaknuli i svjesni su odgovornosti. Odigrat s dišpetom, svjesni da im je to "zadnja plaža za iskrcavanje" i da se poslije utakmice mogu pogledati u ogledalo, to je Hajdukov plan.

U redovima Rijeke problem je Marko Pjaca. Veliki talenat i povratnik u reprezentaciju načeo je koljeno i po svemu osebujni trener Rijeke Željko Sopić neće ga staviti u prvih 11. No, nije rečeno da neću za jim posegnuti u nastavku susreta, zatreba li.

Ipak, Rijeka koja teče, koja melje (Selahi, Janković, Pašalić, Fruk...) izazov je za Hajduk. A u Poljudu ne bježe od obaveze, dapače: uz dužan respekt prema Rijekinoj kvaliteti fokus je na – nama, reče Karoglan. Na Hajduku! Što bi se reklo, ili jesmo, ili nismo!

image

Mislav Karoglan



 

Božidar Vukičević/Cropix

Očekivani sastavi

Rijeka. Stadion na Rujevici. Početak u 19.30 sati. Prijenos MaxSport 1. Sudac Horatiu Mircea Fesnic, pomoćnici Vasile Florin Marinescu i Mihai Ovidiu Artene, četvrti Calin-Iulian Calin. VAR Catalin Sorin Popa, AVAR Ciprian Dansa (svi iz Rumunjske).

Rijeka (4 - 1 - 4 - 1)

Labrović - Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda - Selahi - Pašalić, Fruk, Hodža, Janković - Marić.

Hajduk (4 - 2 - 3 - 1)

Lučić - Moufi, Uremović, Prpić, Hrgović - Sigur, Krovinović - Sahiti, Pukštas, Brekalo - N. Kalinić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:32