StoryEditorOCM
Hajduksvoj na svoga

Dva ‘milijunaša‘ na ‘krivim‘ stranama, zamijenili Hajduk i Osijek pa će u nedjelju na Poljudu udariti na ‘svoje‘

Piše Slaven Alfirević
19. listopada 2023. - 21:59

Hajduk i Osijek nude obilje priča i zanimljivih sukoba, sudara, duela, jedan od tih čini nam se poseban u svojim detaljima, kako je do njega uopće došlo. To kad se na sredini polja susretnu Mihael Žaper u dresu Hajduka i Darko Nejašmić u dresu Osijeka.

Baš neobično, ako ništa drugo što je rođeni Osječanin među Splićanima, a rođeni Splićanin nastupa kao poslovođa – Osječana.

Čak su i vršnjaci, mladi reprezentativci, u redovima Osijeka bili su i suigrači, Žaper je nešto stariji, rođen pokraj Drave 11. kolovoza 1998., a Nejašmić pod Marjanom 25. siječnja 1999. godine.

Produkt Akademije

Nejašmić je baš pravi produkt Hajduka, dite Akademije, a Žaper Osijeka, čuvene osječke škole nogometa i svaki naravno nosi svoju priču. Nejašmić, kad je već spletom okolnosti došao na izlazna vrata Hajduka i odlučio je otići u Osijek gdje je prigrlio i jedva dočekao Nenad Bjelica, tada alfa i omega "bijelo-plavih" s Drave, u ljeto 2021.

Ubrzo ga je Osijek otkupio, za milijun eura, što je lijepa svotica, nakon godinu dana, čak nešto prije isteka roka Osječani su požurili igrača na posudbi otkupom zavezati trajno za svoj klub.

U svibnju 2022. Bjelica je objavio kako Osijek otkupljuje Nejašmića, a mi smo pisali kako je Bjelica "od prvog dana čvrsto bio uz Nejašmića, te je mladi igrač minule sezone napredovao pod Bjeličinom paskom i sa Žaperom stvorio čvrst oslonac u središnjici igre momčadi Osijeka"!

image

Darko Nejašmić

Vlado Kos/Cropix

Hej, sa Žaperom zajedno, čvrst oslonac!

Istodobno je Žaper u Osijeku stasavao sve do ranga kapetana i ovog ljeta poželio realizirati svoj otprije zatomljen san, da dođe u – Hajduk...

Što su u danima intenzivnog druženja pričali Nejašmić i Žaper, slabo znamo, koliko su jedan drugome otvarali dušu, koliko je Nejašmiću bilo teško otići iz Hajduka i koliko je Žaper želio doći u Hajduk, a zajedno im je – sigurno - u razdoblju karijere lijepo bilo i u Osijeku. Ne smijemo biti nepravedni prema društvu "bijelo-plavih" iz ravne Slavonije. Nejašmić se udomaćio na obali Drave kraj poznate osječke "Copacabane", a Žaper je u Osijeku gradio svoju karijeru od najmanjih nogu i oprostio se od Osijeka biranim riječima. Druga je stvar što je jednim uhom osluškivao i "zvuke rodnog kraja". Odnosno postojbine predaka, iz okolice Sinja/Trilja; piše da u naseljima Čačvina i Vrpolje najviše ima Žapera.

Od milja

Osijek je za Nejašmića izvadio milijun eura što ih je tražio Hajduk Lukše Jakobušića i sad kad je Hajduk poželio Žapera dvije godine kasnije logičan je bio revanš:

- Cijena je milijun eura...

Nastalo je povuci-potegni, kako to uvijek biva, u trenutku je Osijek rekao da ni za živu glavu neće svoga kapetana pustiti u Hajduk, ali kako se prijelazni rok bliži kraju proradi razum, a emocije se stišaju. Osijek pušta, Hajduk driješi kesu. Za milijun eura uslišit će želju svoga kapetana koji od priprema nije ni igrao.

Tako je Žaper stigao u Hajduk.

I evo nas uoči sudara dvojice stražnjih veznih. Rekli bi navijači Hajduka, najbolje bi bilo da su obojica kod nas, Splićanin i navijač Hajduka iz Osijeka.

No, smiju reći i Osječani, obratno: naš kapetan, rođeni Osječanin trebao je ostati kod kuće, gdje se tako dobro udomaćio Nejašmić koji je došao s Jadrana i postao "panonski, tj. slavonski mornar".

Obojica su vrlo sličnog nogometnog rukopisa ("nogopisa" ?!), na poziciji razarača protivničkih ideja.

Žaper po transfermarktu vrijedi tri milijuna eura, Nejašmić je nešto manje cijenjen, 1,6 milijuna eura. Obojica bi prodajom u inozemstvo trebala donijet pravi bingo: Nejašmić Osijeku, tako i Žaper Hajduku.

Zanimljivo će biti njihovo nadmetanje, broj dobijenih duela, osvojenih lopti, kvalitetnih dodavanja. Tko će imati bolji učinak poslije poljudskih 90 minuta nadmetanja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:29