StoryEditorOCM
Hajdukovo je njihova priča

Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: ‘Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić‘

Piše Krešimir Milić
16. ožujka 2024. - 10:02

Znali smo već da je ljubav navijača Hajduka velika i da ne postoji kutak svijeta gdje ne šire riječ hajdučku. Bilo da se radi o dalekoj nam Australiji ili Falklandskim otocima, južnim obalama Afrike, velikim gradovima Amerike, u hladnoj Kanadi i Švedskoj ili bliskima nam Austriji i Njemačkoj, čuli smo za društva prijatelja Hajduka. Formalne skupine članova kluba vezane oko ideje i ljubavi prema Hajduku.

I u svakoj od tih priča čut ćete da je pokretač netko vezan za Hrvatsku, bilo rođenjem, porijeklom ili rodbinskim vezama. Na neki način postojat će jaka osobna veza u svakoj priči koju čujete u inozemstvu o ‘bijelima‘ sa Splitom, Dalmacijom ili Hrvatskom.

Vjerojatno ste i čuli za one koji su se u Hajduk zaljubili iz daleka i počeli pratiti ‘bijele‘ poput Akishe Wade iz Japana ili Jana Holmströma koji se iz Švedske doselio u Stobreč zbog Hajduka. Čuli ste isto tako da postoje i drugi klubovi koji nose ime Hajduk. Onih koji su osnivani po uzoru na splitski najviše je u Njemačkoj, koliko su nam dostupni podaci, i sa svakim od njih veze imaju Hrvati ili neko u rodu s nekim Hrvatom. 

Usto ćete vidjeti i da su obilježja više-manje slična, no što kad vam otkrijemo da Hajduk postoji i u Engleskoj? Da, da. I mi smo bili iznenađeni tom spoznajom. Kad u bespuću interneta naletite na fotogaleriju naziva ‘West Howe-Hajduk‘, a ‘bijele‘ pratite na dnevnoj razini, zapitate se pa kad su igrali s ovima. Kad otvorite tu galeriju tek onda vam ništa jasno. Tamo igrači u dresovima bez ikakvih nama poznatih obilježja, a uz to skužite i da se radi o Engleskoj, i to utakmici amaterske "Sunday League".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:51