StoryEditorOCM
Hajdukstiže osijek

Bijeli traže novi zalet: ‘Livaja će biti motiviraniji, mnogi su ga osudili‘; Ima i drukčijih razmišljanja

Piše Jurica Radić/SN
20. listopada 2023. - 10:41

Hajduk u nedjelju na Poljudu čeka Osijek, Bijeli traže novi zalet u šampionskoj utrci nakon poraza od Rijeke. Čak štoviše, nije jedan neuspjeh u pitanju. U zadnjih pet susreta triput su ostali "kratkih rukava", a do tada su uživali status maksimalnog, najboljeg. Dobra vijest ipak kaže da nije sve tako crno, jer tek je krenuo šampionski maraton.

Pritom drugu reprezentativnu stanku zaredom Bijeli imaju Livaju na treningu. Ne dogodi li se neko čudo, imat će ga i dalje, u kontinuitetu oslobođenog obveza u nacionalnoj vrsti - pišu Sportske novosti.

Odredio je 30-godišnji napadač svoj nogometni put, opredijelio se isključivo za klupski kolosijek. Kakav bi se Livaja mogao vratiti u HNL dvoboje? Motiviraniji nego ranije nakon što je otkazao reprezentaciji?

- Bit će motiviraniji, jer su ga mnogi osudili - smatra Zlatko Vujović.

- Livaji je prije svega potreban mir. Odlučio je kako je odlučio, nema više rasprave. Treba prihvatiti njegovu odluku. Prošlo je 15 dana, imao je vremena za treninge i očekujem već u nedjelju pravog Livaju kakav je bio na početku prvenstva – poručio je Vujović.

Ima i drukčijih razmišljanja. Ivan Pudar drži da nije sve tako jednostavno na relaciji Livaje i reprezentacije.

image

Zlatko Vujović

Ante Čizmić/Cropix

- Smatram da još nije gotovo, Livaja i izbornik moraju naći liniju povjerenja - kazao je Pudar.

Kako će se na Livaju odraziti odlazak iz reprezentacije, složeno je pitanje drži nekadašnji vratar Bijelih. Ponudio je Pudar širinu u sagledavanju problematike.

- Imamo dva načina na koja raskinute veze mogu ostaviti posljedice. Prvo, gledao je reprezentaciju na utakmicama sa Turskom i Walesom. Nema spora da je shvatio kako je u tim susretima bilo mjesta za njegovu kvalitetu. Vjerujem da ga je taj osjećaj potrebnosti možda i pojeo u duši, jer svi smo mi ljudi od krvi i mesa. Zna da je trebao biti unutra, dapače, da je trebao igrati. Livaja koji ostavlja dušu na malom balunu, a kamo li ne bi za reprezentaciju na velikoj sceni. Ipak, ne mogu reći kako je sam sa sobom raskrstio situaciju, ali takve odluke definitivno ostavljaju trag. Ono što je bitno, ako je to pregrmio u kratkom vremenu, onda svaka čast. Na račun toga će se željeti još više dokazati.

Pudar smatra da će i navijači u nedjelju ponijeti Livaju, i kompletni Hajduk, jasno.

- Mora Livaja pružiti maksimum radi sebe i radi Hajduka. Samo je pitanje je li se tjelesno oporavio. Publika će ga ponijeti, jer svi zajedno će pokušati olakšati dušu jednom važnom pobjedom.

Livaji i Hajduku u prilog ide statistika nakon reprezentativne stanke.

Pred dvije i pol godine Hajduk je u ožujku 2021. sezonu nastavio pobjedom protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj (2:0). Prvi je pogodak u dresu Hajduka tada postigao Marko Livaja, još uvijek u tom trenutku koji bez pozivnice za povratak među Vatrene. Šest mjeseci kasnije u novom izazovu poslije reprezentativne stanke Bijeli su "pregazili" Istru (3:1) u Puli, a upravo je Livaja, nakon što se vratio među Vatren, obilježio reprezentativni povratak "lavinom zgoditaka". Zabio je hat-trick za Bijele, prvi u seriji. Mjesec dana kasnije došao je Šibenik (0:2), prvi poraza nakon stanke uslijed obveza reprezentacija, ali mora se naglasiti, nije igrao Livaja. Već mjesec dana kasnije, u studenome, vratili su se hajdukovci navici pobjeđivanja. Slavili su u riječkom jadranskom derbiju sa Dambrauskasom na klupi (3:2), a ponovno je briljirao Livaja sa dva pogotka na Rujevici.

image

Ivan Pudar

Duje Klarić/Cropix

Sljedeći susret nakon reprezentativne stanke jedini je remi u ovoj kategoriji dvoboja, jer početkom travnja 2022. Bijeli su odigrali 0:0 sa Osijekom u Gradskom vrtu. Početkom listopada prošle godine hajdukovci su poslije akcije reprezentacije u Ligi nacija pobijedili u Rijeci (1:0), da bi u travnju ove godine također uzeli tri boda na Šubićevcu (3:2) uz pogodak i dvije asistencije Livaje. Posljednja utakmica koju su Bijeli igrali nakon stanke poslije obveza reprezentacije poraz je u Velikoj Gorici, šokantnih 1:2 koji su ostavili traga.

U osam utakmica nakon reprezentativne stanke kroz posljednje dvije i pol sezone Hajduk je upisao pet pobjeda, remi i dva poraza. Svih osam utakmica odigrali su na gostovanjima, a Osijek je prva domaća nakon reprezentativne stanke otkada je Livaja u Hajduku. U tih osam dvoboja Livaja je redovno bio ključni igrač. Odigrao je sedam utakmica postigavši sedam pogodaka.

Gorica je malo pokvarila statistiku, ali Livaja je uvijek uživao u odmoru od klupskog nogometa bez obzira je li igrao za Vatrene ili je samo trenirao s Bijelima. U nedjelju bi motiv trebala pojačati i činjenica da nije zabio šest utakmica zaredom, dva mjeseca je bez prvenstvenog pogotka. Od Belupa ima tek jednu asistenciju u HNL-u. I za Livaju vrijedi ona "vrime je...". Ovog puta za pogotke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:20