StoryEditor
Hajdukza drugo mjesto

Analiza Hajdukovih suparnika: Tomićeva ‘Ferata‘ nadire u punoj brzini, imaju mladost, iskustvo i širinu, a pronašli su i Sammira

Piše Slaven Alfirević
2. lipnja 2020. - 22:01
Željko Hajdinjak/Hanza media

Polufinale kupa prošlo je bez Hajduka, „bijeli” su zapeli još tamo ujesen protiv Gorice i nema ih u završnici borbe za Rabuzinovo Sunce što će se ove godine (po drugi put) dodijeliti u Šibeniku. Prvi put je Sunce vidjelo Šibenik kad su igrali u finalu kupa Šibenik i Hajduk prije točno 10 godina...

Nije bilo Hajduka, ali ove retke pišemo baš zbog Hajduka, jer su na poprištu bili ljuti rivali „bijelih” u borbi za poredak iza Dinama, od drugog mjesta pa dolje. Za mjesta koja vode u Europu, a nisu sva ista, jer - drugoplasirani kreće u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Treba biti drugi, a što je Hajduk mogao uočiti od svojih rivala? Malo dobra za sebe, jer vidjeli smo za vikend zanimljiv nogomet, Lokomotiva, Rijeka i Osijek odigrali su kvalitetne predstave.

Obje utakmice bile su na visokoj razini, u prvoj je Lokomotiva fizički i taktički u drugom dijelu nadvladala domaćina, pa je Slaven Belupo potonuo unatoč početnom vodstvu. U autentičnom derbiju „velike četvorice” Rijeke i Osijeka dogodio se također preokret. Tko povede, taj izgubi. Taj dvoboj bio je još žešći s naglaskom na Rijeku, a nije prošlo ni bez repova...

No, nije ovo kutak za sporni trenutak. Pričamo o igri i Hajdukovim suparnicima u preostalih 10 kola na ljestvici.

1. Lokomotiva – najviše nam se svidjela svojom izvedbom u drugih 45 minuta u Koprivnici. Imaju trenera, golmana, mladost, iskustvo, širinu, pronašli su i Sammira. Previše ih hvalimo? Možda, ali tako su nam se svidjeli u trenutku. Istina, Lokomotiva može više od ostalih suparnika patiti od sindroma manje vrijednosti, pa kiksa lakše protiv malih, kad ne očekuješ prospu bodove. Međutim, zadrže li stalnost izvedbe, vidimo ih kao najvećeg suparnika „bijelima”. Goran Tomić se etablirao kao trener, Lokomotiva ga je sačuvala i kad je ostavku davao. Imaju „hajdukovca” Ivu Grbića na branci, izuzetnu kvalitetu. Ako spomenemo samo Uzunija i Kastratija, dovoljno smo nabrojali ofenzivnog potencijala... K tome, pojavio se kao duh iz prošlosti Sammir i što god mislili o bivšem hrvatskom reprezentativcu iz Brazila, pa i to da ima radijus kretanja kao omanji, sasvim mali šestar, udijelio je dodavanja koja su Slavenovu ljušturu rastvorila kao rezač konzervu. Dakle, širina je također odlika Tomićeve „Ferate” i Lokomotiva je Hajdukov izazivač broj 1.

2. Rijeka – trenutačno su drugi jer su prije korone u jadranskom derbiju svladali Hajduk neočekivano lako. Ima tome evo tri mjeseca. Rijeka nas protiv Osijeka nije očarala, bilo je grešaka u obrani, ali su pokazali upornost da se ne predaju ni kod 0:2 makar su im pomogle kontroverzne sudačke odluke. Lokomotiva ima hajdukovca Grbića, a Rijeka Franka Andrijaševića, bit će to dvoboj u finalu kupa ali i u borbi za drugo mjesto gdje će Hajduku soliti i papriti vlastiti „proizvod”. Kod Rijeke nam se svidio i Murić, onakav gol može samo talenat iznjedriti, takav šut iz mini-prostora. Možda je slabost Rijeke obrana i još se traže, ali napadački potencijal nije upitan.

3. Osijek – krenuo je sjajno s dva gola Petra Bočkaja i pomislismo na trenutak: sjajan ovaj Bočkaj, „nestašni dečko” kao da je Paul Gascoigne, uz sve svoje mane on je nogometaš s velikim N i ljevicu ima samo takvu. Nije on jedini, Marić je golgeter lige, ima tu igrača, ali što je radio trener Kulešević sa zamjenama? Zar nije previše čekao? Žuga na suce, u redu, ali kod 2:2 s igračem manje poželio je napasti iz sve snage i popio je kontru?! Osijek se u borbi za drugo mjesto doima najtanjim.

Ono što vidjesmo za vikend, neće Hajduku biti lako. Možda je i bolje da Hajduk bude zabrinut konkurencije radi, jer onda će i Tudorovi momci lakše dati sve od sebe.

A sigurno je da i u Poljudu „konja za trku imaju”.

#HAJDUK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:56