StoryEditorOCM
Domaći nogometa stiže turska...

Veliki problemi za Dalića: Perišić i Petković su ozlijeđeni, a upitan je i Kramarić. Koga će izbornik staviti u napad?

Piše Dražen Antolić/SN
4. listopada 2023. - 15:46

Hrvatska je u rujnu ostavila odličan dojam i stavila na konto šest bodova, ali od tada je Zlatko Dalić primio nekoliko loših vijesti po napadačkim pitanjima. Vatreni se okupljaju u ponedjeljak za kvalifikacijsku utakmicu s Turskom za Euro koja se igra već u četvrtak 12. listopada u Osijeku, samo tri dana kasnije gostuju u Cardiffu kod Walesa, a izbornik, kako danas stvari stoje na raspolaganju nema trojicu iz momčadi koja je startala prošlog mjeseca, dok je pitanje u kakvom će točno stanju biti Andrej Kramarić, pišu Sportske novosti.

Ivan Perišić i Bruno Petković su službeno otpali, Luka Ivanušec se sporo oporavlja i po informacijama od utorka neće biti spreman, iako ga Dalić čeka i ipak se nada, a Andrej Kramarić emitira optimizam da će s njima biti u redu.

Nakon što je Perišić operirao križni ligament koljena, Petković mora mirovati tri tjedna zbog oštećenja mišića zadnje lože, a Luka Ivanušec još se nije oporavio od uganuća gležnja, Kramariću četiri dana nakon ozljede zadnje lože nije toliko bolje nego u petak da bi bio siguran kad će zaigrati. Na naš upit je, ipak, odgovorio:

- Ne znam hoću li moći igrati u subotu za klub u Bremenu, ali za reprezentaciju ću biti sigurno spreman.

U utakmici s Borussijom Dortmund u petak izašao je s terena u 87. minuti. Dobio je jak udarac u ložu iza koljena,jedva je hodao, liječnici su mu propisali četiri dana mirovanja, ali noga ružno izgleda. U klubu kažu da će u petak odlučiti hoće li ga voditi na gostovanje Hoffenheima koje imaju kod Werdera. Pa tko će igrati u napadu?

Mateo Kovačić vratit će se u kadar, Modrić, Brozović i on ponovno će činiti vezni red, ne ispadne li još netko zbog ozljede, obrana se također u pravilu zna jer teško da bi Dalić dirao Josipa Šutala unatoč kritikama za igre u Ajaxu te se može očekivati da će stoperi biti on i Gvardiol, a na bekovima standardno rotira te bi se moglo dogoditi da krene varijanta Stanišić - Barišić kao s Turcima u Bursi, a ne Juranović - Sosa, iako i potonji imaju šanse. Vratar je jasno Dominik Livaković.

No kako će izgledati prednji pogon na Opus Areni? S popisa koji je odabrao Dalić može birati za devetku između Marka Livaje i Petra Muse, osim Kramarića, te za ostale pozicije još iz kvarteta - Brekalo, M. Pašalić, Vlašić, Majer.

Ako bi nakon Petkovića ostao bez Ivanušeca, spao bi na 21 igrača pa je realno da doda nekoga s pretpoziva. Na njemu ima špice Matiju Frigana i Diona Drenu Belju kao i ofenzivnije veznjake Luku Sučića i Martina Baturinu. Hoće li Frigan ili Beljo debitirati za A vrstu? Frigan također prošli vikend nije igrao zbog problema s mišićem ali kaže da će biti fit za sljedeći nastup njegova Westerloa.

Izbornik nema običaj u zadnji čas pozivati nekoga tko nije na popisu niti na pretpozivu, to je činio samo u specifičnim prigodama, ali ništa ne treba odbaciti.

Nakon ozljede Perišića, Kramarić se nametao kao opcija za lijevo krilo, ali to je na Daliću, prvo je pitanje koliko će točno biti spreman. Hoće li napad činiti Mario Pašalić, Livaja i Kramarić? Ili će prvu veliku šansu dobiti centarfor Benfice Petar Musa? Ako Kramarić ne bi bio dovoljno oporavljen, to bi čak mogla biti prigoda za Josipa Brekala, koji još ove sezone nije dao niti jedan gol niti ima asistenciju u Serie A u dresu Fiorentine (zadnji gol zabio je prije punih 17 mjeseci za Torino).

Iz današnje perspektive, koja je dakako podložna promjenama, postava za Tursku mogla bi biti: Livaković - Stanišić, J. Šutalo, Gvardiol, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - M. Pašalić, Livaja (Musa), Kramarić (Brekalo).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:59