stdClass Object ( [id] => 1248787 [title] => Svi pričaju o penalu koji je ispravno dosuđen, a Dalić širi negativu promašenom izjavom. Koncentrirajmo se na broncu, a ne na to da smo opet ispali žrtve. Jer nismo! [alias] => svi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Argentine donijela nam je dašak HNL-a, jer se nakon nje, umjesto o uspjehu ‘vatrenih‘, priča gotovo isključivo o kaznenom udarcu za Argentinu.

Talijan Daniele Orsato u 32. minuti je procijenio da je sudar Dominika Livakovića i Juliána Álvareza u šesnaestercu Hrvatske prekršaj našeg vratara i pokazao na bijelu točku, a nakon što je Lionel Messi sigurno pogodio za 1:0 ‘vatreni‘ su se raspali te je utakmica ubrzo krenula u smjeru iz kojeg više nije bilo povratka.

Luka Modrić i ostatak hrvatskih reprezentativaca, HRT-ov stručnjak za suđenje Marijo Strahonja, pa čak i ogroman dio naše javnosti izuzetno su kritični prema Orsatovoj odluci, tvrdeći da Livaković nije faulirao napadača Argentine, već da se radi o nekažnjivom sudaru. Za Matea Beusana, pak, nema dileme da je riječ o kaznenom udarcu.

- Presudila je situacija u kojoj napadač u brzini prebacuje Livakovića, a on ga pokušava blokirati šireći ruke i noge. Livaković nije startao na loptu nego na igrača. Lopta je išla polako preko njega… Pa na koji način igrač može proći pored njega? Zabio se u njegovu desnu ispruženu nogu koju mu je postavio i tu se VAR mogao uključiti samo da procijene je li to bilo za žuti ili crveni karton – reklo je legendarno ‘oko sokolovo‘ za tportal.

Iako oko situacije očigledno ne postoji konsenzus, dojam je da je Beusanova konstatacija bliža onome što inače gledamo na nogometnim terenima. Istina je da se Livaković zaustavio u kretnji i da nije srušio Álvareza u punom smislu te riječi, ali Argentinac je prije došao do lopte, čak i uputio udarac koji je išao u gol, a onda udario u raširenog Livakovića koji nije ni dodirnuo loptu. Teško je prisjetiti se kada u takvoj situaciji nije dosuđena najstroža kazna.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Emotivne izjave ‘vatrenih‘ razumljive su, jer ljudi su poraženi u polufinalu Svjetskog prvenstva, ali Strahonja je već tradicionalno nedosljedan u svojim procjenama spornih situacija i sve se više pretvara u nekakvog populističkog pundita engleskog stila, umjesto da bude glas razuma koji će na račun svoje stručnosti educirati javnost koja razumljivo ima sve većih problema sa shvaćanjem često promjenjivih sudačkih pravila.

Debata oko kaznenog udarca zapravo je skrenula pažnju s onoga što je važno, a to je činjenica da je Hrvatska nakon svjetskog srebra u Rusiji četiri godine poslije ponovno došla do polufinala i borit će se za broncu. Dakle, za treću medalju na šest Mundijala na kojima je nastupila.

Negativnost je nakon utakmice isijavala i iz usta čovjeka koji je svoj imidž u javnosti djelomično stvorio na račun populističkih napada na one koji se usude kritizirati igru njegove ekipe. Susret u kojem je Hrvatska imala praktički isti plan kao i u većini utakmica na ovom prvenstvu generirao je zapravo ispodprosječan broj kritika u javnosti, ali Zlatko Dalić je odlučio oplesti po igračima i još jednom odigrati kartu "nisam imao pravog napadača".

Nakon izjave da "ne treba živjeti u oblacima jer u ekipi imamo napadače Hajduka i Dinama, a ne Atletica i Juventusa", hrvatski izbornik je opet kritizirao svoje napadače, jer valjda su po njegovom mišljenju trebali zabijati golove samom činjenicom što se nalaze na terenu. Pritom treba naglasiti da mu je u vrhu napada već drugu utakmicu zaredom igrao Andrej Kramarić, igrač koji je vjerojatno najmanje kompatibilan s Dalićevom idejom od sve četvorice napadača koje hrvatski izbornik ima na raspolaganju.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ako govorimo o branjenju u bloku u kojem se Mario Pašalić s desnog krila spuštao toliko nisko da je to izgledalo kao 5-4-1, Kramarić nije pravi čovjek za biti u vrhu napada. Ako govorimo o oslanjanju na tranziciju u kojem će Mateo Kovačić biti zadužen za brzo iznošenje lopte, Kramarić opet nije čovjek za to, što smo mogli i vidjeti već nekoliko puta samo na ovom SP-u. A ako govorimo o gušenju protivnika posjedom, i Livaja i Petković su bolji kao najisturenije figure u momčadi od njega. No, Dalić je Kramarića sinoć na terenu držao 72 minute.

Kramarić je svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu odigrao protiv Kanade, kada je s nominalne pozicije desnog krila zabio dva gola u pobjedi 4:1. U vrhu napada tada je bio Marko Livaja, a taj tandem funkcionirao je sjajno i kada se jedini put prije toga našao zajedno na terenu (pobjeda protiv Slovenije na Poljudu 3:0). No, kontekst je bio takav da je Hrvatska dominirala, dok u sljedećem susretu protiv Belgije to i nije baš funkcioniralo jer ‘vatreni‘ nisu imali toliko prostora protiv Belgijaca koji su trebali pobijediti da bi prošli dalje.

Dakle, nije problem samo u napadačima. Dapače, još je veći problem u načinu na koji Hrvatska napada, odnosno broju šansi koje zbog toga stvara...

Ako usporedimo četiri ekipe koje su došle do polufinala, vidimo da je Hrvatska stvorila značajno manje velikih prilika od Argentine i Francuske te ima manji broj udaraca na gol i u okvir gola. Također, ‘vatrenima‘ je parametar ‘očekivanih golova‘ (xG) osjetno manji i praktički je reprezentativan broju pogodaka koje su stvarno postigli na prvenstvu, a treba naglasiti da od tih 6.4 očekivanih pogodaka njih 2.62 otpada na susret s Kanadom. Da pojasnimo, riječ je o statističkom podatku koji predviđa broj golova s obzirom na broj i kvalitetu kreiranih šansi.

---

---


Maroko je, naravno, još lošiji od Hrvatske, ali čak i oni imaju bolji postotak konverzije udaraca u golove. Također, riječ je o ekipi koja ima puno jasniji plan i bolje posloženu ekipu za njegovo izvršavanje. Drugim riječima, ako je Dalić htio igrati defenzivni nogomet u kojem će se braniti u bloku, a napadati besmislenim mrcvarenjem lopte, onda je trebao povesti igrače koji mu za to trebaju, a ne otići Katar bez "istinskog napadača" i bez pravog desnog krila.

Hrvatska je na ovom Svjetskom prvenstvu ostvarila ogroman uspjeh, koji je još veći kada mu se pribroji i srebro iz Rusije, a Dalić je do toga došao igrajući istim onakvim stilom kakvim je sinoć izgubio od Argentine. U konačnici su presudile greške hrvatskih nogometaša i genijalni Messi, a ne "lopov Orsato" ili izostanak "pravog napadača", i to treba priznati.

Nema ništa loše u tome što si izgubio igrajući onakav nogomet koji te je i doveo u polufinale SP-a i nema smisla širiti negativu pucajući po svemu i svakome, uključujući i po svojim igračima koji su posao odradili najbolje što su mogli. Nekada treba preuzeti odgovornost i nazvati stvari svojim pravim imenom, a ne stvarati nepotrebnu dramu pred utakmicu koja može rezultirati još jednim povijesnim uspjehom za Hrvatsku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => komentar 2 0 6553 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-14 11:56:17 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-14 13:52:01 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-12-14 12:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4932 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi pričaju o penalu koji je ispravno dosuđen, a Dalić širi negativu promašenom izjavom. Koncentrirajmo se na broncu, a ne na to da smo opet ispali žrtve. Jer nismo! [metakey] => Hrvatska nogometna reprezentacija, zlatko dalić, Daniele Orsato, Argentina, katar2022 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23991541.png","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23991099.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23991119.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1679x1119","hd_23991541_1920.png":"1920x1080","k_23991541_1280.png":"1280x1280","k_23991541_1024.png":"1024x1024","k_23991541_640.png":"640x640","k_23991541_480.png":"480x480","k_23991541_340.png":"340x340","k_23991541_220.png":"220x220","o_23991541_1280.png":"1280x853","o_23991541_1024.png":"1024x682","o_23991541_640.png":"640x426","o_23991541_480.png":"480x319","o_23991541_340.png":"340x226","o_23991541_220.png":"220x146","h_23991541_1280.png":"1280x854","h_23991541_1024.png":"1024x683","h_23991541_640.png":"640x427","h_23991541_480.png":"480x320","h_23991541_340.png":"340x227","h_23991541_220.png":"220x147","pp_23991541_1280.png":"1280x1628","pp_23991541_1024.png":"1024x1303","pp_23991541_640.png":"640x814","pp_23991541_480.png":"480x611","pp_23991541_340.png":"340x432","pp_23991541_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_23991099_1920.jpg":"1920x1080","k_23991099_1280.jpg":"1280x1280","k_23991099_1024.jpg":"1024x1024","k_23991099_640.jpg":"640x640","k_23991099_480.jpg":"480x480","k_23991099_340.jpg":"340x340","k_23991099_220.jpg":"220x220","o_23991099_1280.jpg":"1280x816","o_23991099_1024.jpg":"1024x653","o_23991099_640.jpg":"640x408","o_23991099_480.jpg":"480x306","o_23991099_340.jpg":"340x216","o_23991099_220.jpg":"220x140","h_23991099_1280.jpg":"1280x854","h_23991099_1024.jpg":"1024x683","h_23991099_640.jpg":"640x427","h_23991099_480.jpg":"480x320","h_23991099_340.jpg":"340x227","h_23991099_220.jpg":"220x147","pp_23991099_1280.jpg":"1280x1628","pp_23991099_1024.jpg":"1024x1303","pp_23991099_640.jpg":"640x814","pp_23991099_480.jpg":"480x611","pp_23991099_340.jpg":"340x432","pp_23991099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_23991119_1920.jpg":"1920x1080","k_23991119_1280.jpg":"1280x1280","k_23991119_1024.jpg":"1024x1024","k_23991119_640.jpg":"640x640","k_23991119_480.jpg":"480x480","k_23991119_340.jpg":"340x340","k_23991119_220.jpg":"220x220","o_23991119_1280.jpg":"1280x839","o_23991119_1024.jpg":"1024x671","o_23991119_640.jpg":"640x419","o_23991119_480.jpg":"480x314","o_23991119_340.jpg":"340x222","o_23991119_220.jpg":"220x144","h_23991119_1280.jpg":"1280x854","h_23991119_1024.jpg":"1024x683","h_23991119_640.jpg":"640x427","h_23991119_480.jpg":"480x320","h_23991119_340.jpg":"340x227","h_23991119_220.jpg":"220x147","pp_23991119_1280.jpg":"1280x1628","pp_23991119_1024.jpg":"1024x1303","pp_23991119_640.jpg":"640x814","pp_23991119_480.jpg":"480x611","pp_23991119_340.jpg":"340x432","pp_23991119_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4961939 Threads: 6 Questions: 178289268 Slow queries: 76860 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5192028 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/svi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo-1248787 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/svi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo-1248787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 412502 [name] => Hrvatska nogometna reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-nogometna-reprezentacija [link] => /tag/hrvatska-nogometna-reprezentacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 525254 [name] => Zlatko Dalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-dalic [link] => /tag/zlatko-dalic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 505420 [name] => Daniele Orsato [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniele-orsato [link] => /tag/daniele-orsato ) [3] => stdClass Object ( [id] => 397826 [name] => Argentina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => argentina [link] => /tag/argentina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 116382 [name] => katar2022 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katar2022 [link] => /tag/katar2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi pričaju o penalu koji je ispravno dosuđen, a Dalić širi negativu promašenom izjavom. Koncentrirajmo se na broncu, a ne na to da smo opet ispali žrtve. Jer nismo! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23991541.png [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23991541.png [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23991099.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23991119.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Argentine donijela nam je dašak HNL-a, jer se nakon nje, umjesto o uspjehu ‘vatrenih‘, priča gotovo isključivo o kaznenom udarcu za Argentinu.

Talijan Daniele Orsato u 32. minuti je procijenio da je sudar Dominika Livakovića i Juliána Álvareza u šesnaestercu Hrvatske prekršaj našeg vratara i pokazao na bijelu točku, a nakon što je Lionel Messi sigurno pogodio za 1:0 ‘vatreni‘ su se raspali te je utakmica ubrzo krenula u smjeru iz kojeg više nije bilo povratka.

Luka Modrić i ostatak hrvatskih reprezentativaca, HRT-ov stručnjak za suđenje Marijo Strahonja, pa čak i ogroman dio naše javnosti izuzetno su kritični prema Orsatovoj odluci, tvrdeći da Livaković nije faulirao napadača Argentine, već da se radi o nekažnjivom sudaru. Za Matea Beusana, pak, nema dileme da je riječ o kaznenom udarcu.

- Presudila je situacija u kojoj napadač u brzini prebacuje Livakovića, a on ga pokušava blokirati šireći ruke i noge. Livaković nije startao na loptu nego na igrača. Lopta je išla polako preko njega… Pa na koji način igrač može proći pored njega? Zabio se u njegovu desnu ispruženu nogu koju mu je postavio i tu se VAR mogao uključiti samo da procijene je li to bilo za žuti ili crveni karton – reklo je legendarno ‘oko sokolovo‘ za tportal.

Iako oko situacije očigledno ne postoji konsenzus, dojam je da je Beusanova konstatacija bliža onome što inače gledamo na nogometnim terenima. Istina je da se Livaković zaustavio u kretnji i da nije srušio Álvareza u punom smislu te riječi, ali Argentinac je prije došao do lopte, čak i uputio udarac koji je išao u gol, a onda udario u raširenog Livakovića koji nije ni dodirnuo loptu. Teško je prisjetiti se kada u takvoj situaciji nije dosuđena najstroža kazna.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Emotivne izjave ‘vatrenih‘ razumljive su, jer ljudi su poraženi u polufinalu Svjetskog prvenstva, ali Strahonja je već tradicionalno nedosljedan u svojim procjenama spornih situacija i sve se više pretvara u nekakvog populističkog pundita engleskog stila, umjesto da bude glas razuma koji će na račun svoje stručnosti educirati javnost koja razumljivo ima sve većih problema sa shvaćanjem često promjenjivih sudačkih pravila.

Debata oko kaznenog udarca zapravo je skrenula pažnju s onoga što je važno, a to je činjenica da je Hrvatska nakon svjetskog srebra u Rusiji četiri godine poslije ponovno došla do polufinala i borit će se za broncu. Dakle, za treću medalju na šest Mundijala na kojima je nastupila.

Negativnost je nakon utakmice isijavala i iz usta čovjeka koji je svoj imidž u javnosti djelomično stvorio na račun populističkih napada na one koji se usude kritizirati igru njegove ekipe. Susret u kojem je Hrvatska imala praktički isti plan kao i u većini utakmica na ovom prvenstvu generirao je zapravo ispodprosječan broj kritika u javnosti, ali Zlatko Dalić je odlučio oplesti po igračima i još jednom odigrati kartu "nisam imao pravog napadača".

Nakon izjave da "ne treba živjeti u oblacima jer u ekipi imamo napadače Hajduka i Dinama, a ne Atletica i Juventusa", hrvatski izbornik je opet kritizirao svoje napadače, jer valjda su po njegovom mišljenju trebali zabijati golove samom činjenicom što se nalaze na terenu. Pritom treba naglasiti da mu je u vrhu napada već drugu utakmicu zaredom igrao Andrej Kramarić, igrač koji je vjerojatno najmanje kompatibilan s Dalićevom idejom od sve četvorice napadača koje hrvatski izbornik ima na raspolaganju.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ako govorimo o branjenju u bloku u kojem se Mario Pašalić s desnog krila spuštao toliko nisko da je to izgledalo kao 5-4-1, Kramarić nije pravi čovjek za biti u vrhu napada. Ako govorimo o oslanjanju na tranziciju u kojem će Mateo Kovačić biti zadužen za brzo iznošenje lopte, Kramarić opet nije čovjek za to, što smo mogli i vidjeti već nekoliko puta samo na ovom SP-u. A ako govorimo o gušenju protivnika posjedom, i Livaja i Petković su bolji kao najisturenije figure u momčadi od njega. No, Dalić je Kramarića sinoć na terenu držao 72 minute.

Kramarić je svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu odigrao protiv Kanade, kada je s nominalne pozicije desnog krila zabio dva gola u pobjedi 4:1. U vrhu napada tada je bio Marko Livaja, a taj tandem funkcionirao je sjajno i kada se jedini put prije toga našao zajedno na terenu (pobjeda protiv Slovenije na Poljudu 3:0). No, kontekst je bio takav da je Hrvatska dominirala, dok u sljedećem susretu protiv Belgije to i nije baš funkcioniralo jer ‘vatreni‘ nisu imali toliko prostora protiv Belgijaca koji su trebali pobijediti da bi prošli dalje.

Dakle, nije problem samo u napadačima. Dapače, još je veći problem u načinu na koji Hrvatska napada, odnosno broju šansi koje zbog toga stvara...

Ako usporedimo četiri ekipe koje su došle do polufinala, vidimo da je Hrvatska stvorila značajno manje velikih prilika od Argentine i Francuske te ima manji broj udaraca na gol i u okvir gola. Također, ‘vatrenima‘ je parametar ‘očekivanih golova‘ (xG) osjetno manji i praktički je reprezentativan broju pogodaka koje su stvarno postigli na prvenstvu, a treba naglasiti da od tih 6.4 očekivanih pogodaka njih 2.62 otpada na susret s Kanadom. Da pojasnimo, riječ je o statističkom podatku koji predviđa broj golova s obzirom na broj i kvalitetu kreiranih šansi.

---

---


Maroko je, naravno, još lošiji od Hrvatske, ali čak i oni imaju bolji postotak konverzije udaraca u golove. Također, riječ je o ekipi koja ima puno jasniji plan i bolje posloženu ekipu za njegovo izvršavanje. Drugim riječima, ako je Dalić htio igrati defenzivni nogomet u kojem će se braniti u bloku, a napadati besmislenim mrcvarenjem lopte, onda je trebao povesti igrače koji mu za to trebaju, a ne otići Katar bez "istinskog napadača" i bez pravog desnog krila.

Hrvatska je na ovom Svjetskom prvenstvu ostvarila ogroman uspjeh, koji je još veći kada mu se pribroji i srebro iz Rusije, a Dalić je do toga došao igrajući istim onakvim stilom kakvim je sinoć izgubio od Argentine. U konačnici su presudile greške hrvatskih nogometaša i genijalni Messi, a ne "lopov Orsato" ili izostanak "pravog napadača", i to treba priznati.

Nema ništa loše u tome što si izgubio igrajući onakav nogomet koji te je i doveo u polufinale SP-a i nema smisla širiti negativu pucajući po svemu i svakome, uključujući i po svojim igračima koji su posao odradili najbolje što su mogli. Nekada treba preuzeti odgovornost i nazvati stvari svojim pravim imenom, a ne stvarati nepotrebnu dramu pred utakmicu koja može rezultirati još jednim povijesnim uspjehom za Hrvatsku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/svi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo-1248787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c8856611e1bee6590d37525c978ce98a0e0a25c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+pri%C4%8Daju+o+penalu+koji+je+ispravno+dosu%C4%91en%2C+a+Dali%C4%87+%C5%A1iri+negativu+proma%C5%A1enom+izjavom.+Koncentrirajmo+se+na+broncu%2C+a+ne+na+to+da+smo+opet+ispali+%C5%BErtve.+Jer+nismo%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsvi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo-1248787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsvi-pricaju-o-penalu-koji-je-ispravno-dosuden-a-dalic-siri-negativu-promasenom-izjavom-koncentrirajmo-se-na-broncu-a-ne-na-to-da-smo-opet-ispali-zrtve-jer-nismo-1248787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Svi pričaju o penalu koji je ispravno dosuđen, a Dalić širi negativu promašenom izjavom. Koncentrirajmo se na broncu, a ne na to da smo opet ispali žrtve. Jer nismo!

14. prosinca 2022. - 13:40

Polufinalna utakmica Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Argentine donijela nam je dašak HNL-a, jer se nakon nje, umjesto o uspjehu ‘vatrenih‘, priča gotovo isključivo o kaznenom udarcu za Argentinu.

Talijan Daniele Orsato u 32. minuti je procijenio da je sudar Dominika Livakovića i Juliána Álvareza u šesnaestercu Hrvatske prekršaj našeg vratara i pokazao na bijelu točku, a nakon što je Lionel Messi sigurno pogodio za 1:0 ‘vatreni‘ su se raspali te je utakmica ubrzo krenula u smjeru iz kojeg više nije bilo povratka.

Luka Modrić i ostatak hrvatskih reprezentativaca, HRT-ov stručnjak za suđenje Marijo Strahonja, pa čak i ogroman dio naše javnosti izuzetno su kritični prema Orsatovoj odluci, tvrdeći da Livaković nije faulirao napadača Argentine, već da se radi o nek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 14:47