StoryEditorOCM
Domaći nogometafera varleaks

‘Slobodna‘ u Zagrebu na licu mjesta, hoće li Bruno Marić podnijeti ostavku? Ne vidimo niti jedan razlog da...‘

Piše Pero Smolčić
28. veljače 2024. - 08:30

Što će se dogoditi danas? Hoće li ‘pasti glave‘?

Točno u u 11 sati u Zagrebu javnosti će se obratiti Bruno Marić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a. 

Afera ‘VARleaks‘ dobro je uzdrmala Sudačku komisiju Hrvatskog nogometnog saveza, procurile su snimke iz VAR sobe na kojima se čuje komunikacija između glavnog suca Frana Jovića i VAR suca Ante Čuljka za vrijeme utakmice Hajduka i Varaždina u domaćem prvenstvu.

HNS je najavio kako će podnijeti prijavu nadležnim državnim tijelima od kojih očekuje da istraže te utvrde tko je, kako i zbog čega neovlašteno skinuo, zlonamjerno obradio i dostavio medijima audio snimke.

Snimke koje su procurile u javnost pustile su ‘duha iz boce‘ i on se neće vratiti nazad. Jasno je valjda i običnom laiku da nakon ovoga, bez ozbiljnih promjena, neće biti povjerenja navijača ni u pravo ni u pravdu. U ‘mrtvoj utrci‘ za titulu između Hajduka, Dinama i Rijeke sada više nego ikad hrvatskom nogometu trebaju čisti odnosi, bez repova. A nakon ove afere aktualna garnitura ljudi koji skrbe o suđenju u našem nogometu mora otići.

I zbog razine dijaloga na relaciji VAR soba - sudac, zbog načina donošenja odluka u stilu ‘zaustavi ovaj kadar, s ovim ćemo vani‘, baš u trenutku kada Livaja čupa protivničkog igrača, a ne obrnuto, zbog procjene zaleđa kada nisu ni sigurni što i koga gledaju... 

Sama činjenica da su snimke iscurile vani isto je problematična, ali za HNS-ove unutrašnje odnose, za što javnost nije briga niti je to meritum stvari. Priča je o lakrdijaškom načinu donošenja odluka.

Stoga, prvo i jedino pitanje na ‘presici‘ Brunu Mariću treba biti ‘postoji li barem jedan razlog zbog kojega on misli da ne bi trebao podnijeti ostavku?‘. Mi ga ne vidimo. Ne vidimo nikakvu korist od toga da Marić ostane sudački šef.

Je li u nekom trenutku promislio da nakon ovoga može ustati s ‘presice‘ i nastaviti s radom kao da ništa nije bilo? I što to predsjednika HNS-a Marijana Kustića koči da ovu stvar riješi kako treba?

Slobodna će biti na licu mjesta. Jedva čekamo odgovor na to jedno jedino pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:37