StoryEditorOCM
Domaći nogometNosi mi se bila boja

Rijekinog junaka iz derbija zbog nošenja Hajdukovog dresa htjeli su protjerati iz Maksimira, spasio ga je Zdravko Mamić

Piše F. V.
10. listopada 2023. - 16:37

Jedan od junaka pobjede Rijeke u derbiju nad Hajdukom Niko Janković (22) svojevremeno je umalo odletio iz Dinama zbog nošenja Hajdukovog dresa!

Talentirani veznjak jedinim je pogotkom na utakmici postignutim s bijele točke u subotu riješio pitanje pobjednika i Rijeku nauštrb Hajduka propeo na vrh SuperSport HNL-a. Od dolaska na Rujevicu još zimus na posudbu iz Dinama, kada je na njegovom angažmanu inzistirao tadašnji trener kluba s Kvarnera, današnji ‘modrih‘, Sergej Jakirović, Janković se nametnuo. Posebno je dobar njegov učinak u aktualnoj sezoni prije koje je njegova posudba pretvorena u trajni transfer iz Maksimira. Ovo mu je bio već peti ligaški pogodak sezone i najbolji je strijelac Rijeke. No, pogodak Hajduku iz naftalina je izvadio i jednu epizodu iz početaka njegove karijere, kada je kao klinac bio u Dinamu.

Janković je obiteljskim porijeklom iz Hrvaca, ali je rođen u Zagrebu gdje je najviše vremena i nogometno rastao. Ponikao je u Trnju pa potom Dinamu gdje je najviše vremena proveo, a tri godine u mlađim kategorijama bio je i u njemačkom Stuttgartu. Iz Dinama je kao senior slan na posudbe u Slaven Belupo, Goricu i Zrinjski, a potonja gdjhe ga je vodio Jakirović se pokazala kao pogodak i otvorila mu je vrata Rijeke. U mlađim kategorijama u Dinamu slovio je Janković kao veliki talent, ali jedan incident umalo ga je izbacio iz maksimirskog kluba.

Još 2013. godine iz omladinskog pogona Dinama otišao je u Stuttgart, ali godinu i pol dana prije tog odlaska bio je na izlaznim vratima ‘modrih‘. Kada je svojedobno prije deset godina Večernji list pisao o tom njegovom odlasku u Njemačku, spomenuo je i taj incident. Za boravka u Dalmaciji tijekom ljetnih praznika mali Niko je po tom članku jednu utakmicu odigrao u dresu Hajduka. Za to u Maksimiru tada baš i nisu imali razumijevanja. Nešto što je bilo dječja igra moglo je dječaka tada koštati ostanka u klubu. Jankoviću je bila izrečena suspenzija, činilo se kako će dobiti nogu u Dinamu. No, uskočio je tadašnji prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić koji je izgladio situaciju s Nikinim ocem. Poslije Mamićeve interevencije, Janković je ostao u klubu.

image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 09:03