StoryEditorOCM

Antonio Juričić: Odlazak Bruna Marića riješio je samo dio problema, Kustić treba povući radikalan potez

1. ožujka 2024. - 10:56

Bruna Marića sam na njegovoj konferenciji za medije u srijedu upitao zašto nije dao ostavku i što se treba dogoditi da je da. Na prvi dio pitanja mi je odgovorio, ali na drugi nije. No, nešto više od 24 sata kasnije dobili smo potvrdu što se treba dogoditi da se predsjednik Komisije sudaca HNS-a povuče sa svoje pozicije.

Trebalo ga je uhvatiti u muljaži. Teško je decidirano reći "u laži", jer njegova izjava da "oni" nisu uspjeli doći do te fantomske snimke koja "nepobitno dokazuje" da su suci u VAR sobi donijeli ispravnu odluku poništivši gol Livaje u 78. minuti utakmice s Varaždinom, ne razjašnjava tko su to "oni". Možda je to Komisija, možda HNS kao organizacija.

Ali ono što smo jučer otkrili kao jasnu činjenicu jest to da je HNS imao pristup FTP serveru Croatela na kojem se nalaze sve snimke. Drugim riječima, ili ih Marić nije htio pokazati, ili mu ih netko iz Saveza nije htio dostaviti. Ipak, s obzirom na to da se Marić večer prije u ugodnoj atmosferi sastao s Marijanom Kustićem, Alojzijem Šuprahom, Darkom Raićem SudaromNevenom Šprajcerom Damirom Vrbanovićem, bilo bi malo neobično da se nitko nije dotaknuo teme kako će Bruno doći do snimke koja mu je nasušno trebala.

Marić je, dakle, bivši, ali preostalih šest članova Komisije još su uvijek na svojoj funkciji. Kao i Ivan Novak, koji je i dalje Povjerenik za odabir sudaca HNL-a. Ne samo da je i dalje na svojoj funkciji, već je i vidno rastreseni Kustić gostujući u Dnevniku Nove TV njega naveo kao olakotnu okolnost zbog koje ne treba žuriti s odabirom novog predsjednika Komisije.

image

Marijan Kustić i u pozadini Neven Šprajcer

Nikša Stipaničev/Cropix

Sportske novosti su u četvrtak popodne objavile "trač", "šaputanja iz kuloara" ili kako se to već zove, da je najizgledniji nasljednik Marića Vlado Svilokos, aktualni član Komisije i čovjek koji u svojoj karijeri ima toliko repova, da ne bi smio uopće biti dio HNS-ove "obitelji", a kamoli biti u Komisiji. A kamoli tek biti predsjednik te Komisije!

Ako će Marićev odlazak imati ikakvog smisla, a Kustić pokazati volju da se aktualna sezona privede kraju na najpošteniji način te da se situacija u hrvatskom nogometu dugoročno stabilizira, prvi korak je raspuštanje aktualne Komisije i smjena Novaka.

Jer, stvar je vrlo jednostavna... One analize koje Komisija objavljuje iz tjedna u tjedan, a koje su toliko shizofrene u neujednačenosti kriterija da to djeluje nadrealno, donose se glasovanjem članova Komisije. To mi je potvrdio i sam Marić na presici.

To znači da se stav o spornoj situaciji s utakmice praktički donosi većinom glasova od sedmorice članova, a to nekad završi rezultatom 4:3. Pa onda imamo situaciju da u razmaku od nekoliko tjedana Komisija izlazi s dijametralno suprotnim stavovima u vezi situacija koje su skoro identične jedna drugoj, a 43 posto Komisije bude protiv te odluke.

image

Vlado Svilokos uz desno rame Marića

Ronald Goršić/Cropix

Sve to ukazuje na to da problem nije isključivo u Mariću, već i u tim ljudima kojima se on okružio, a to su, osim već spomenutog Svilokosa, Ivica Modrić, Ante Vučemilović Šimunović, Tomislav Petrović, Šime Vukić i Edi Šunjić, te tajnik Igor Pristovnik. Njihovo djelovanje je glavni razlog sveopće histerije koja se javila u hrvatskom nogometu i teško da će se njihov modus operandi promijeniti odlaskom Marića.

Neki HNL suci navodno su šokirani Marićevom ostavkom, jer oni su naučili funkcionirati u sustavu u kojem moralne vrijednosti ne postoje i u kojem je najnormalnija stvar lagati javnosti u oči. Mariću i Kustiću je, pak, normalno bacati spinove na problematične situacije kako im se prohtije, jer obično nema nikoga tko će to preispitivati.

Marić je u srijedu sjeo pred sobu prepunu novinara kojima je najvažnije bilo hoće li suci izdržati pritisak, kako će se HNS oporaviti od afere i hoće li se pronaći besramnik koji je pustio snimku u javnost. Narativ se inače zadrži na toj liniji i ozbiljna afera se pretvori u "kmečanje onih s juga".

No, ovaj put je bilo drugačije. Ovaj put smo uspjeli istjerati na čistac da Marić ne govori cijelu istinu i nakon samo sat vremena od objave dokaza, predsjednik Komisije sudaca se povukao.

image
Ronald Goršić/Cropix

Kustić je nakon svega na Novoj TV bio nesvakidašnje potresen i pomirljiv u odgovorima, a čak je nedvosmisleno rekao da je on prvi za to da se snimke iz VAR sobe javno objavljuju poslije svakog kola. Naravno, pritom je dodao ogradu "ako je to moguće" i tako dao vremena ekipi iz Saveza da pronađe svoj fantomski "nepobitni dokaz" zbog kojeg to neće biti moguće.

Ono što je u Kustićevom nastupu, pak, bilo zabrinjavajuće jest to što je rekao da nema žurbe s imenovanjem novog predsjednika Komisije i da je tu i dalje Novak, što znači da se suci mogu normalno delegirati. Je li to izjavio zbog trenutnog "damage controla", ili zaista misli da je riješio problem ako zadrži Novaka i sve članove Komisije na funkciji, nejasno je, jer vrlo lako moguće da ni on sam ne zna što će mu biti sljedeći korak.

Ono što bi mu definitivno trebao biti sljedeći korak jest raspuštanje Komisije, smjena Ivana Novaka i barem "pročišćavanje" liste kontrolora, među kojima su tipovi kao što su Alojzije Šupraha Draženko Kovačić.

Bez takvih poteza ništa se neće promijeniti po pitanju kompetentnosti (a možda i poštenja) u hrvatskom nogometu, bez obzira na odlazak Bruna Marića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:21