StoryEditorOCM
Domaći nogomet‘nestao‘ u 55 sati

Kronologija pada Bruna Marića: evo kako je došlo do ostavke predsjednika Komisije sudaca HNS-a

Piše David Kapetanović
1. ožujka 2024. - 21:41

Dva dana i par sati bili su dovoljni da se sruši cijeli svijet oko Bruna Marića. U tih 55 sati prošao je put od osobe koja čvrsto kontrolira i upravlja sucima i suđenjem u hrvatskom nogometu do javno posramljenog čovjeka koji je bio prisiljen dati ostavku jer ga je mreža koju je naslijedio, pa godinama nastavio plesti napokon stajala pozicije. 

Na vidjelo su počele izlaziti sve nepravilnosti u radu sudaca i sudačke komisije, iako je Marić do zadnjeg daha branio rad nadležnih tijela, govorio o neutemeljenom i nezapamćenom pritisku na suce. Ipak, i njemu samom je bilo jasno da je gotovo, da je farsi došao kraj. U četvrtak oko 15.30 sati dao je ostavku.

Do toga je doveo niz događaja, snimke koje su procurile, cirkus od konferencije za medije, odgovor iz Croatela koji je pobio određene Marićeve tvrdnje... Lako se bilo i pogubiti u svemu tome, zato se prisjetite događaja u tih 55 sati koji su rezultirali odlaskom šefa sudaca.

Utorak, 27. veljače

Prva snimka

Oko osam sati ujutro na Dalmatinskom portalu svjetlo dana ugledala je snimka s utakmice Varaždina i Hajduka (1:1), koja je sadržavala audiosnimku iz VAR sobe, ali ne i službeni video. "Ne vidimo tu ništa" famozna je rečenica koju izgovara jedan od sudaca dok gleda je li igrač Hajduka bio u zaleđu. Gol je na kraju poništen, zbog zaleđa. Puno se prašine diglo u javnosti oko ove odluke, nema tko nije dao svoj osvrt na situaciju. Tko je tada znao da je ovo bio tek početak lavine...

Izvanredne Hajdučke vijesti

Već nekoliko sati nakon i Hajduk se uključio u priču. Na Hajdučkim vijestima javnosti su pokazane snimke spornih situacija. Preskakanje određenih kadrova u situaciji u kojoj je Varaždin zabio gol i već spomenuta sramotna razina komunikacije VAR sobe i glavnog suca Frana Jovića kod Hajdukovog gola za preokret razljutili su hajdučki puk. Zatraženo je od Bruna Marića i Marijana Kustića da se očituju o situaciji.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Odgovor HNS-a

Već su igrači Hajduka igrali "revanš" protiv Varaždina, trajalo je prvo poluvrijeme na Poljudu, još uvijek bez golova. U nevjerojatnoj slučajnosti, baš tada, točno u 18.00, HNS je poslao priopćenje za javnost i najavio izvanrednu presicu za sutradan u 11 sati. Očekivao se, naravno, novi monolog Bruna Marića kakvog smo imali prilike gledati i prošle godine.

Procurila nova snimka snimke i slike prije presice

Prošlo je tek par minuta nakon velike 5:0 pobjede Hajduka u Kupu, evo i nove snimke. Ovaj put s nedavnog derbija Dinama i Rijeke. Opet totalni kaos u komunikaciji suca s VAR sobom.

Kustić je poslao pisani odgovor Hajduku na njihov upit, a Bijeli su to kasno navečer objavili.

Srijeda, 28. veljače

Press konferencija i ključni trenutak

U srijedu ujutro, par sati prije presice, procurile su fotografije od večeri prije na kojoj se vidi Marića u društvu sa Šprajcerom, Vrbanovićem, Kustićem, Šuprahom i Raićem Sudarom nakon izbijanja afere.

U 11 sati je počela Marićeva presica na koju je poveo cijelu Komisiju sudaca sa sobom, ipak, samo je on govorio. Desetak minuta je nepovezano i zbunjujuće govorio kako Hajduk nijednom nije oštećen te da su sve odluke donesene točno. Pokušao je obraniti neobranjivo. Nažalost, snimku na kojoj se jasno vidi zaleđe Uremovića prije gola Hajduka nije pokazao. Pucao je i wi-fi, nije se znalo tko treba pokazivati video snimke, jasno je bilo na početku pressice da nas čeka cirkus. Napokon je počeo odgovarati na pitanja.

image
Ronald Goršić/Cropix

U šumi pitanja o tome kako zaštititi suce i može li ikako Hajduk biti kažnjen, dogodio se i ključni trenutak: Marić je na pitanje novinara ‘Slobodne‘ izjavio da postoje nepobitni dokazi koje su suci koristili kada su poništili gol. Ali... Dokaz ne možemo vidjeti.

- Mi nemamo snimke utakmice, to je na serveru kod Croatela. Mi smo pokušali prije presice dobiti snimku utakmice Varaždin – Hajduk, ali nažalost nismo je mogli dobiti i vama to prezentirati, ali nemate razloga ne vjerovati u ovu odluku - rekao je samouvjereno.

Naš Antonio Juričić usred Zagreba ‘izrešetao‘ Marića: Bruno se znojio, vrtio kemijsku, migoljio... ‘Mi nemamo te snimke‘

‘Odite u k***c svi zajedno‘

Na presicu je reagirao i Hajduk video klipom s konferencije, kontekst gore napisanog podnaslova svima je jasan. Javio se i Jakobušić, nazvao Komisiju sudaca nebitnom i rekao da počinje s konkretnim koracima. Kroz srijedu navečer i četvrtak ujutro puštene su u javnost još tri snimke, Dinama i Gorice, Istre i Rijeke te Nejašmićevog igranja rukom protiv Hajduka.

Četvrtak, 29. veljače

Mariću, gdje su dokazi?

U srijedu navečer smo poslali upit Croatelu u kojem smo ih pitali posjeduju li snimku koja sadrži "nepobitan dokaz" o kojem je Marić pričao, a do koje navodno nije mogao doći, i ako da, zašto je nisu proslijedili HNS-u. Odgovor je stigao u četvrtak ujutro, iz Croatela su poručili da HNS ima pristup svim postojećim snimkama - i one koja je prikazana u televizijskom prijenosu, i onih iz VAR sobe. Lakrdija je otišla predaleko, netko je morao odgovarati.

Imamo dokaz da HNS ima pristup svim snimkama utakmice Varaždin - Hajduk! Zašto ih Marić nije pokazao?

image
Ronald Goršić/Cropix

Ostavka

Odgovor Croatela smo objavili u 14.30, a sat vremena nakon, Bruno Marić je podnio ostavku. 55 sati je prošlo od prve snimke koju je objavio Dalmatinski portal.

Bruno Marić podnio ostavku! Više nije predsjednik Komisije sudaca HNS-a

Kustić gostuje na Novoj TV

Kustić je odlučio progovoriti o situaciji za Dnevnik Nove TV. Izjavio je da Marićevoj obitelji stižu prijetnje i da je u kontekstu toga prihvatio njegovu ostavku.

Izjavio je i da podržava transparentnost po pitanju VAR snimki, te da je za vrijeme Marića suđenje poboljšano.

Kustić: ‘Marić je dao ostavku zbog prijetnji obitelji, ja sam prvi za to da se snimke iz VAR sobe objavljuju‘

Najveći skandal

Snimke su nastavile curiti, Marić je već bivši, ali najveći skandal u aferi javnost je mogla vidjeti tek u srijedu, kada je Dalmatinski portal objavio audiosnimku iz VAR sobe s utakmice Osijek - Dinamo (2:3), koju je zagrebački klub pobijedio zahvaljujući kaznenom udarcu dosuđenom na samom kraju susreta. I tada je Bruno Marić sazvao izvanrednu pressicu da valjda smiri sve koji su smatrali utakmicu skandalom. Pokazao je snimku razgovora VAR sobe i sudaca, ali se onda ispostavilo da je snimka bila simulirana, što je HNS nakon toga i potvrdio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:38