StoryEditor
Domaći nogometzdravstvena komisija

Hrvatski nogometni klubovi mogu natrag na travnjake: Svi analizirani uzorci, njih 700, bili su negativni

Piše Mladen Bariša
30. svibnja 2020. - 16:56
Damir Krajač/Hanza media

Na Dan državnosti Hrvatski je nogometni savez organizirao press-konferenciju s nogometno-zdravstvenom tematikom. Predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a Dragan Primorac prezentirao je ''Cjelovit model pripreme i testiranja nogometaša na prisutnost Sars CoV-2 virusa tijekom Covid-19 pandemije''.

- Prije povratka na nogometne terene obavili smo molekularnu i serološku dijagnostiku testirajući 700 uzoraka. U deset klubova testirano je u dva navrata po 35 ljudi. Metodologija testiranja je obavljena u vremenu nultog te pet dana kasnije. Svi analiziranu uzorci bili su negativni. Jedino smo kod jednog uzorka morali napraviti dva dodatna testiranja. Također smo utvrdili kako je 2% testiranih bilo u doticaju s Covid-19 i razvilo je IgG protutijela. Osobno, ovo mi je bio jedan od najdražih rezultata. Bili smo međutim pripravni i na drugačiji ishod testiranja – konstatirao je prof. Primorac.

Zahvalio se predsjednik HNS-ove Zdravstvene komisije svima koji su sudjelovali u ovoj sveobuhvatnoj akciji – od HNS-a, klubova, Povjerenstva za Covid-19, Zavoda Andrija Štampar... Naposljetku, Primorac je ponosno konstatirao kako FIFA i UEFA u borbi protiv pandemije koriste ''hrvatski model''. I zaključio:

- Uz sjajan posao koji je obavio naš Nacionalni stožer civilne zaštite ovakvu epidemiju može pobijediti samo iznimna disciplina svih ljudi.

Kod teme – povratka gledatelja na nogometne stadione, u konferenciju se uključio i predsjednik HNS-a, Davor Šuker.

- Bili bismo najsretniji da možemo napuniti stadione, ali ovoga trenutka takvo što nije moguće. Nijedan korak u tom smjeru nećemo napraviti bez mišljenja struke i Zdravstvene komisije HNS-a. Kod naših klubova ulaznice ionako čine oko 3% budžeta – ustvrdio je Šuker.

Čelnik nogometne organizacije govorio je i o odgovornom ponašanju HNS-a...

- Od Hrvatskog olimpijskog odbora HNS dobije 1-2 milijuna kuna. Sve ostalo zaradimo sami. Zahvaljujući nogometašima bili smo na 11 velikih natjecanja. I sada se ponašamo odgovorno. HNS svojim djelatnicima nije smanjivao plaće. I osobno sam pokazao odgovornost, jer sam nakon susreta s predsjednikom Srpskog saveza, Kokezom, koji je bio pozitivan, završio u samoizolaciji.

Šuker tvrdi kako ''francuski model'' (završetak natjecanja i proglašenje prvaka administrativnim putem) za HNS nijednog trenutka nije bio opcija.

- Što bi nogometaši radili da je uslijedila šestomjesečna stanka? Oni su nogometaši, ne mogu raditi kao sezonci na Jadranu. Zato je bitno da smo ponovno pokrenuli natjecanje.

#HNS#TESTOVI#DRAGAN PRIMORAC

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:27