StoryEditorOCM
Domaći nogometglatka pobjeda

Zlatko Dalić je rijetko kad mogao uživati u ovakvome luksuzu, opet je junak bio tip koji postaje sve bitnija karika

Piše Frane Vulas
9. rujna 2023. - 17:44

U prvoj utakmici nakon finala Lige nacija Hrvatska je Latviju, dojam je, odradila s pola gasa. Bez većih poteškoća izabranici Zlatka Dalića izborili su nova tri boda na početku nastavka kvalifikacija za Euro 2024. i napunjeni optimizmom putuju na teško gostovanje u Armeniju (igra se u ponedjeljak 11. rujna).

Osim čestitke porukom na tribinama i skandiranjem u simboličnoj 38. minuti, ‘standing ovation‘ je dva sata prije 38. rođendana pri izlasku s terena doživio Luka Modrić. Dalić je imao luksuz da kapetana već nakon sat vremena igre može zamijeniti, pri rezultatu 3:0, što i nije baš čest slučaj. Baš kao i Marcela Brozovića. Čuvao je Dalić glavne adute za Erevan, kako je i najavio raspodjelu snaga. Baš kao što je prije susreta iz prvih 11 zbog zategnuća mišića otpao Mateo Kovačić, dok je na poluvremenu u svlačionici ostao i Joško Gvardiol. Četiri ključna igrača reprezentacije, nitko nije odigrao cijeli susret. Nije morao. Kasnije je također prije kraja u svlačionicu mogao i junak pobjede dvostruki strijelac Bruno Petković, pa je Dalić mijenjao i Bornu Bornom, Barišića Sosom. Prije nego što je Andrej Kramarić zabio i četvrti pogodak u mrežu nemoćnih Latvijaca.

Svemu je pomogao rani gol Bruna Petkovića, već u trećoj minuti. Efektno je napadač Dinama naciljao mrežu iz slobodnog udarca čime je načeo goste dok se još nisu ni snašli. A grogirani Latvijci su nokaut doživjeli 11 minuta kasnije kada je Luka Ivanušec zabio prvi pogodak u službenim natjecateljskim utakmicama za reprezentaciju, prvi uopće nakon šest godina. Nakon toga bilo je pitanje samo s koliko će pogodaka u mreži u domovinu otići Latvijci.

Zbog izostanka Kovačića koji je osjetio probleme na treningu u četvrtak, Dalić je Ivana Perišića vratio na poziciju lijevog krila, Sosu ubacio u prvih 11 na mjesto lijevog bočnog, a Luku Ivanušeca stavio na centralnog ofenzivnog veznjaka. Međutim, neovisno o tome, vjerojatno bi i sa onom inicijalnom postavom bilo sve vrlo slično. Od prve sekunde i u gotovo svakom trenutku veća je individualna i momčadska kvaliteta Hrvatske dolazila do izražaja. Opet je junak bio Bruno Petković. Nakon Brazila u četvrtfinalu SP-a, pa Nizozemske u polufinalu Lige nacija. U zadnjih godinu dana postao je konstanta reprezentacije, vrlo bitna karika.

Imali su i Latvijci nekih svijetlih trenutaka, šansi. Neke je osujetio vratar Dominik Livaković, druge i prije upućenog udarca obrana ‘kockastih‘. Ne treba se zavaravati kako je ovo bilo savršeno izdanje Hrvatske. Za Armeniju će trebati još bolje, prije svega u obrani. Međutim, ne treba ni tražiti nekakvu dlaku u jajetu. Realno, bliže je Hrvatska bila još ponekom golu, nego Latvija prvom. Hrvatska je suvereno došla do bodova protiv momčadi kojoj je ovo i četvrti poraz u nizu, ali koja je tri prethodna doživjela sa samo jednim pogotkom razlike, od čega čak dva golovima primljenim u sudačkim nadoknadama. U mreži Latvijaca pala je i petica nakon prodora i pogotka Marija Pašalića. Ovo je sve skupa i bilo za ocjenu odličan. Čistu ‘peju‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 01:33