StoryEditorOCM
Splitsve zbog maje đerek

Žestoki napad oporbe na Puljka: Pokažite da ste pravo muško! Radite presedan iz osvete‘; ‘Zbog jedne divne crne žene...‘

Piše Petra Klarić
12. veljače 2024. - 21:58

Točka "Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu Gradske uprave Grada Splita" izazvala je na današnjoj sjednici gradskog vijeća burnu raspravu. Naime, radi se o tome da će se ovim prijedlogom dosadašnji Upravni odjel za gradsku imovinu biti ukinut i rascjepkan u dva nova odjela, a razlog tome je, smatra veliki broj vijećnika, osveta Maji Đerek.

Davor Matijević, gradski vijećnik iz SDP-a, kazao je da je Ivica Puljak branio Maju Đerek nakon što je po otkriću masovnog potkradanja kroz tvrtku "Državne nekretnine" HDZ šikanirao i otpustio, a na kraju joj je napravio identičnu stvar.

- Maja Đerek, koja je od države zaslužila orden za hrabrost, orden za zaštitu javnog dobra, orden za službeničku savjesnost, orden za domoljublje, orden za uzornost ili kako se već sve ne zovu brojni ordeni koje dobivaju i neki koji nisu zaslužili ni drvene medalje.

image

Maja Đerek

Jakov Prkić/Cropix

Umjesto toga dobiva i otkaz i pranje ruku da je se zaposli igdje u javnoj službi. Ona, umjesto barem jednog od razvikanih ordena, dobiva stigmu nepoželjne osobe za zapošljavanje u javnom sektoru. Ovo nisam rekao ja, nego Ivica Puljak u svojoj kampanji ljeta gospodnjeg 2022. 

Nakon što se Maja Đerek na svom novom radnom mjestu zaista počela ponašati beskompromisno Puljak se prema njoj ponio na identičan način kao i HDZ i Mario Banožić kad je i njima stala na žulj: prvo joj je uručio nezakoniti otkaz, nabio joj stigmu nepoželjne osobe za zapošljavanje i sad joj ukida radno mjesto kako se ne bi imala gdje vratiti kad je Sud vrati. Isto kao i Banožić. A Sud će je vratit jer je otkaz bio nezakonit. To znamo mi, to zna javnost, a to zna i gradonačelnik kojeg nije uopće briga što radi poteze zbog kojih će Grad snositi posljedice koje ćemo platiti svi mi - kazao je.

Tomislav Šuta iz redova HDZ-a rekao je da je ovo još jedan pokušaj manipulacije gradonačelnika Ivice Puljka.

- Prava istina je Maja Đerek, ovo sve činite zbog nje. Otpustili ste je jer vam nije u danom trenutku odgovarala. Vidjeli smo točno tko ste, što ste i na koji način radite svoj posao. Tražili smo da se ova točka skine s dnevnog reda, ovo što radite je nezakonito. Upozorili smo da ovu točku dnevnog reda ne možete staviti na glasanje bez donošenja rebalansa proračuna.  

U izjavi koju ste dali u kolovozu 2022. kazali ste da je to najkvalitetnija sistematizacija, ali od trenutka kad je vraćanje Maje Đerek postalo izgledno, činite ovaj potez očajnika, a javnost će to sigurno prepoznati - rekao je Šuta.

Jednako oštra bila je i HGS-ova Lidija Bekavac.

- Recite da ste napravili ovaj ustroj radi Maje Đerek! Pokažite da ste pravi muškarac, recite otvoreno javnosti. Od ukupno devet odjela, njih šest nema svoje šefove. Pa zbrojite, zovite sve urede i pitajte ih tko su pročelnici - nema ih. Jedna od rijetkih pročelnica koja je izabrana javnim natječajem, kojoj ste se divili, upravo je Maja Đerek.  

Promijenila je zbog toga mjesto boravka, imenovana je, no nije slušala Marijanu Puljak i PR "Centra" pa je maknuta s dužnosti. Sad radite presedan, novu sistematizaciju samo iz osvete da se Đerek nema gdje vratiti. Pošto je ona izabrana na mjesto pročelnice, kada sud donese presudu gdje će ona biti vraćena, njen upravni odjel neće uopće postojati. Znači li to da će ona biti na ulici bez posla ili ćete joj vratiti radno mjesto? - pita se Bekavac.

image

Lidija Bekavac

Tom Dubravec/Cropix

Gradonačelnik joj je odgovorio samo da će, kad se napravi sistematizacija, Đerek dobiti radno mjesto koje joj odrede pročelnici. Šuti  je pak povukao usporedbu s županijskim HDZ-om, koji je navodno napravio sličnu stvar. Na istom tragu bio je njegov prigovor i Bekavac jer je HGS na razini županije u koaliciji s HDZ-om.

HGS-ov Igor Stanišić Puljku je rekao slične stvari kao i drugi vijećnici, ali uz dozu humora.

- Ova točka bi se, umjesto "Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Splita", mogla zvati “zbog jedne divne crne žene”.

Svima nam je jasno da ovaj preustroj nema nikakve veze s ustrojem i radom gradske uprave, već se radi o vašem obračunu s gospođom Majom Đerek. Da to nije slučaj, razmislili bi o, naprimjer, cijepanju Društvenih djelatnosti, koji su mastodont ove gradske uprave. No, vi ste se odlučili cijepati jednu smislenu cjelinu zbog žene koja ne misli jednako kao vi - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:06