StoryEditor
SplitJOŠ JEDNA ISTRAGA

Za stečaj ‘Nitora’ kriv je i USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita za hotel na Bačvicama? Sikirica: To su smiješne optužbe

Piše Tanja Gattin
18. svibnja 2020. - 17:08
Zoran SikiricaJakov Prkić/HANZA MEDIA

Zoran Sikirica, nekadašnji čelnik Hypo banke za područje Dalmacije i USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita radi legalizacije viška kvadrata hotela “Villa Harmony”, koji je njegova tvrtka izgradila iznad plaže Bačvice, ponovo je pod povećalom tužiteljstva!

Ovoga puta radi se o Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) koje je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Sikirice kao trećeosumnjičenog za kaznena djela na štetu do tada uspješne građevinske tvrtke “Nitor” koja je dovedena do stečaja, te njezina vlasnika Nikole Jogunice i supruge i arhitektice Iskre Peranić Jogunice.

ŽDO navodi kako osnovano sumnja da je Sikirica, kao direktor tvrtke “Global kapital”, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, poticao dvoje tadašnjih bankara i članova kreditnog odbora u splitskoj poslovnici jedne poznate banke da nametanjem sve nepovoljnijih kreditnih uvjeta “Nitoru” tijekom izgradnje zgrade “Lipi običaji”, primoraju Nikolu Jogunicu da “Global kapitalu” unaprijed isplati dogovorenih 880.000 kuna naknade za posredovanje.

Za spomenutih dvoje sad već bivših članova kreditnog odbora ŽDO navodi da postoji osnovana sumnja da su banci za koju rade namjeravali pribaviti veliku nepripadnu korist, na štetu “Nitora”, dok je u rješenje o provođenju istrage kao četvrta optužena navedena upravo financijska institucija.

Predmet vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, koji se kandidirao za glavnog državnog odvjetnika RH.

image
Nikša Wagner
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Na koji način je uništavana tvrtka “Nitor” govore iskazi svjedoka koje je ispitala policija. Tako je osobna bankarica Zemira Jeglić navela da joj je prvoosumnjičena kolegica iz banke nalagala da stalno traži nešto novo od “Nitora”, te da su se sklapali dodaci ugovora na štetu tvrtke, povećavale kamate, skraćivali rokovi otplate, otezalo s isplatama, da bi se uvalilo alikvotno financiranje, a čega se sjetila prvoosumnjičena...

Jogunica nam je u kratkim crtama objasnio da je ugovoreno projektno financiranje, koje je značilo da banka sredstva isplaćuje po dinamici građenja objekta, zamijenjeno izmišljenim načinom alikvotnog financiranja koje nije pokrivalo troškove kooperanata.

Obavijesno je ispitan Milivoj Goldštajn, koji je u to vrijeme 37 godina radio u banci i 16 godina je bio član njezine Uprave, a koji je policiji kazao da se u kreditiranju objekta “Lipi običaji” prvi put susreo s pojmom alikvotnog financiranja, te kako osobno smatra da na takav način nije trebalo pristupati poslovnom klijentu koji je primljen s izuzetno dobrom reputacijom.

Prema nalazu vještakinje Snježane Galić, dodatak ugovora kojim je izmijenjen način financiranja gradnje sklopljen je kada je projekt bio započet, ali ne blizu završetka, čime su oštećenici bili dovedeni u situaciju da nisu mogli odbiti kreditiranje.

- Prihvaćanje izrazito loših uvjeta za nastavak kreditiranja od banke bio rezultat krajnje nužde za “Nitor”, kao i da je banka jednostrano promijenila uvjete kreditiranja dodacima ugovora kada je “Nitor” bio u fazi u kojoj projekt nije mogao napustiti ili zaustaviti, jedina opcija je bila dovršiti projekt, a banka je prema klijentu postupala sa stavom “uzmi ili ostavi” - stoji u nalazu vještakinje koju je angažiralo Općinsko državno odvjetništvo, a to potvrđuju nalazi vještaka Vinka Bušića i Srđana Kovačića.

Sikirica: Nije mi poznato iz kojeg je razloga ‘Nitor‘ otišao u stečaj


- Poslovno savjetovanje pravnih osoba legalna je poslovna aktivnost u Hrvatskoj kojom se bave specijalizirane tvrtke. Nije mi poznato iz kojeg je razloga tvrtka "Nitor" otišla u stečaj. Pretpostavljam da je banka pokrenula postupak, vjerojatno iz razloga što navedena tvrtka nije vratila kreditna sredstva banci. Iz mog iskustva vjerujem, dapače, siguran sam da svaka banka, pa tako i ta, ima svoju politiku upravljanja, politiku rizika, ali i kontrole, kako unutarnje tako i vanjske revizije, kao i nadzor Hrvatske narodne banke. U takvim okolnostima proglasiti nečiji drugi utjecaj bitnim, pa ni moj na koji se aludira, najblaže je smiješan - kazao je Zoran Sikirica.

#NITOR#NIKOLA JOGUNICA#ISKRA PERANIĆ JOGUNICA#ZORAN SIKIRICA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 22:25