stdClass Object ( [id] => 214159 [title] => Za obidon u menzi sa 6,5 kn - Slavonci: Obilato i dobro; Dalmatinci: Je, ali je skupo [alias] => za-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih dana internetom se, ali i usmenom predajom, širi priča o tome da splitski studenti za 10. listopada najavljuju veliki prosvjed i bojkot menza i kantina zbog viših cijena, nižih subvencija i novog režima prehrane u menzama.

Anonimne kritike

O tome se izjašnjavaju, i to mahom pozitivno, i na Facebook stranici splitske studenske udruge “Studenti za studente”. I na redakciju našeg lista stigle su kritike na račun “bešćutnog Ministarstva koje studente zakida na hrani”. Nažalost, skoro sve anonimne.

Kako bilo, prilikom našeg jučerašnjeg posjeta jednom od restorana Studentskog centra Split - onom na Ekonomskom fakultetu - nismo naišli ni na koga tko se bunio. Istina, nije im bilo drago što će ih ručak stajati koju kunu više i što im je sokić na slamku poskupio s jedne kune na dvije, ali nekog velikog grintanja nije bilo. Dapače. Svi su, njih cijela gomila, strpljivo čekali u redu, birali neki od tri ponuđena menija, a potom bez ikakva pogovora platili šest i pol kuna i u slast pojeli ručak.

Ne samo da nam se nisu žalili na cijene, količinu i okus hrane nego smo jedva i pronašli sugovornike koji su bili voljni s nama razgovarati. Pustite nas da ručamo u miru, glasila je najčešća odbijenica. A tako ne reagiraju ljudi (k tome studenti, a oni bi po definiciji trebali dizati revolucije) koji su revoltirani nečim.

- Meni je ručak odličan. Ukusan i obilat. Nisam birala jela s menija, a ispalo me je sve skupa nekih deset kuna. Stvarno nije puno - govori nam Ena Boras, brucošica iz Đakova koja je prije tri dana iz srce Slavonije došla studirati u Splitu na Kineziološki fakultet.

Jer smo hajdukovci...

Pohvalama na račun hrane i cjenika izjasnio se i njezin sugrađanin Stjepan Duvnjak, također brucoš na istom fakultetu. Kako to da Slavonci dolaze studirati u Split, a ne u Zagreb, pitamo usput.

- Grad je predivan, a i navijamo za Hajduk - jednostavno će Đakovčani.

Dobro, računamo, oni su još neiskusni, tek su došli u grad, njima je sve super...

Pitamo ostale. Dvije djevojke u kantunu jedva su pristale na par riječi s reporterima.

- Slušajte, sve je poskupjelo ove godine, pa je i ovo poskupljenje dodatni teret. Nama je studentima svaka kuna bitna. Hrana je u splitskim menzama stvarno ukusna, ali bilo bi ljepše da su i cijene ostale iste - govori nam Gorana Zmijarević, studentica 4. godine na Ekonomskom fakultetu koja svaki dan iz Ploča putuje na fakultet u Split, a uz to je i majka...

Ni Splićanka Ana Maraš, njezina kolegica s druge godine studija, nije oduševljena poskupljenjem hrane u studentskom restoranu, no kako ona ipak studira u svom gradu (čitaj: na materinoj spizi), kaže da će osobno manje osjetiti sve to.

- Najteže je studentima koji žive u domu, jer im je poskupio smještaj, sad evo i hrana, a ionako je kriza. Šteta da se sve lomi preko studenata. Nije im ovo trebalo - kaže Ana.

Međutim, ni ona da bi riječi rekla protiv usluge i hrane u menzi.

A da je spiza ukusna posvjedočio nam je i prof. dr. Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta, kojega smo također zatekli u fili pred pultom u menzi. Kaže da svaki dan tamo ruča, kao i većina njegovih kolega, ali, za razliku od studenata, oni plaćaju punu, nesubvencioniranu cijenu od 30 kuna za obrok.

- Ovo nije menza, ovo je restoran, i to jako dobar - istaknuo je dr. Garača.

Sanka Delija, voditeljica Službe prehrane u SC-u, po struci prehrambena tehnologinja, kaže kako i do njih uglavnom dolaze samo pozitivne kritike na račun prehrane, a o tome svjedoče i gotovo posve čisti pjati koje studenti vrate nakon jela.

- Mi nismo određivali ni cijene ni subvencije, nego je to napravilo Ministarstvo znanosti, kako bi sustav dovelo u red i objedinilo javnu nabavu. Trudimo se da hrana bude što ukusnije pripremljena, a tjedno promijenimo dvadesetak različitih menija - kazala nam je Sanka Delija.

Prema njezinu mišljenju veći je problem od novog pravilnika taj što Splitu nedostaje restorana, a naročito menza u centru grada, i to je nešto za što će se u SC-u boriti.  

piše diana barbarić
snimio božo vukičević / Cropix

Tri ručka

Ako nisu željeli sami slagati svoj meni i pritom riskirati da ih taj gušt zapadne koju kunu više, studenti su u restoranu na Ekonomskom fakultetu jučer mogli birati između triju glavnih menija, a svaki je ukupno koštao 6,5 kuna.
1. MENI:
- goveđa juha
- bečki odrezak
- pirjani kupus
- zelena salata
- banana
- tri fete kruha
2. MENI
- juha od šparoge
- mesne okruglice
- pire krumpir
- salata od rajčice
- jabuka
- tri fete kruha
3. MENI
(vegetarijanski)
- juha od šparoge
- musaka od povrća
- cvjetača
- salata od rajčica
- mađarica
- tri fete kruha


‘Za cigarete i kavu bude i po 30 kuna’

Znam da mladima uvijek fali kuna, i ja sam odgojila troje djece, ali šest i pol kuna za ovakav ručak nije puno. Ne znam zašto se zbog toga žale, a onda na cigarete i kavu u “Funkyja” potroše 30 kuna. A to im nije puno?!
Rezonira tako Nada Čukušić, šefica restorana na Ekonomskom fakultetu.
- I znate što? Ja sam vjerojatno najstarija radnica u Studentskom centru i znam da studentima nikada nije bila bolja ni hrana ni usluga - kazala nam je Nada, koja se može podičiti i podatkom da u 38 godina radnoga staža nikada nije bila na bolovanju.


Oćemo menzu opet u gradu!

Mi koji studiramo na fakultetima u centru grada nismo ni osjetili poskupljenje u menzama, jer već nekoliko godina menze u gradu uopće nema. Osuđeni smo na suhu hranu i to ako u pauzi između predavanja uspijemo doći do kantina.

Istaknuli su to na jučerašnjoj konferenciji za medije Mladi hrvatski liberali, za ovu priliku pojačani predstavnicima udruga (Udruga zadarskih studenata, te Udruga za bolji Split).

Upozorili su na činjenicu da već nekoliko godina nema menze u centru grada, što stvara dodatne gužve i čekanja po sat vremena u studentskim restoranima. A onda i kad dođeš na red često nemaš gdje sjesti.

- Govori se da je za otvaranje menze u centru Splita potrebno tri milijuna kuna, što je preskupo i za Studentski centar i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Predlažemo da Grad Split pronađe adekvatan gradski prostor u gradskom središtu u kojem bi se otvorila menza. Menzu ne mora uopće držati SC, nego je može otvoriti bilo koji privatnik koji bi sklopio ugovor s Ministarstvom pod uvjetom da ispuni kriterije Pravilnika o pružanju usluga studentske prehrane - istaknuo je Hrvoje Bašić, predsjednik mladih gradskih liberala.
Prema njegovim riječima, ako Grad takav prostor nema, neka idu s pozivom zainteresiranim vlasnicima restorana i na taj način riješe problem.

- Nisu to nikakva revolucionarna rješenja, to je nešto što u Zagrebu ili Varaždinu funkcionara, a slično se riješio problem prehrane u Ljubljani - kazao je Bašić, dodavši da je neprihvatljivo da su u Hrvatskoj sve menze poskupjele osim one saborske.

Hrvoje Garac, predsjednik MHL-a Splitsko-dalmatinske županije, vjeruje da će nadležni podržati ovakav prijedlog, s čime će uskoro i službeno obavijestiti resorno ministarstvo, Grad Split, rektora Sveučilišta, ravnateljicu Studentskog centra te Studentski zbor.

- Očekujemo da će se odgovorni sastati što prije i raspraviti mogućnost ponovnog otvaranja menze u centru gradu - istaknuo je Hrvoje Garac, a najavio je i da će tijekom listopada po svim fakultetima organizirati peticiju za otvaranje restorana u centru grada.

Mladi liberali su se dotaknuli i aktualnog problema poskupljenja studentskog menija. Toni Garac, predsjednik MHL-a, kaže da je siguran da bi se studenti odrekli svoje subvencije kada bi bili sigurni da se odriču u korist novih menza, fakulteta, domova...

- Ovako, revolt studenata razumijemo i solidariziramo se s njima u potpunosti. Podržat ćemo studenstki prosvjed zakazan za 10. listopada - najavio je Toni Garac.

- Do sada sam jedan ručak plaćala pet kuna, a sada me ispadne i 20. A ja na iksici imam pravo potrošiti 68 kuna tjedno. Znači, mogu ručati tri puta, a osim toga na mom fakultetu, ni u jednoj od četiriju zgrada u koje se stalno seljakamo uopće nemamo restoran, pa i na odlazak u menzu trošim puno vremena - pojadala nam se buduća sociologinja Anita Ujević, studentica Filozofskog fakulteta.


Juginović: Daju nam samo bureke i krafne

Ante Juginović, student 5. godine PMF-a i njihov predstavnik u Studentskom zboru, ističe kako je otvaranje jedne velike menze u gradskom središtu

nasušna potreba svih splitskih studenata, a naročitio onih ( a njih je nekoliko tisuća) koji nisu iz Splita.
Ante je, recimo, iz Dubrave, a u Splitu je ( zbog “Bolonje”, ali i marljivog pristupa studiju ) od jutra do mraka. Kako se njegov fakultet nalazi u Teslinoj ulici, to znači da može zaboraviti na menzu i prisiljen je hraniti se u kantini.

U istoj toj kantini, bez ijedne stolice, hrane se i studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Kineziologije, Filozofskog i Pomorskog fakulteta, a pridruže im se i gimnazijalci.

- Nude nam se samo bureci i krafne u kantini, a i toga nestane već u 14 sati - kaže Ante Juginović.


Gordana Raos: Činimo sve da vratimo ‘Index’

Svjesni smo toga da menza u centru grada nedostaje i činim sve da u prostoru “Indexa”, iza Kazališta, opet bude restoran. To je važno i zbog činjenice da bi se u roku od godine dana sve kantine trebale zatvoriti, jer je takva intencija Ministarstva, da se forsiraju topli obroci. Problem je što nema novca, ali bi se prodajom starog Doma OH na Spinutu i to moglo riješiti.

Kazala nam je to Gordana Raos, ravnateljica splitskog Studentskog centra, koju smo telefonski dobili upravo dok je bila na sastanku u Ministarstvu znanosti, a upravo zbog menzi u novom domu na Kampusu i u centru grada.

Ministarstvo: Obrok je poskupio za samo 2,10 kuna

Suočeno s gnjevom studenata zbog poskupljenja prehrane u menzama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je priopćenje u vezi s novim Pravilnikom o prehrani studenata.

Suradnici ministra Željka Jovanovića tvrde kako prate situaciju u restoranima studentske prehrane, te pozivaju predstavnike studenata na dijalog kako bi uklonili sve uočene probleme. U tu svrhu su otvorili i posebnu e-mail adresu: stud-prehrana@mzos.hr.

Istaknuli su kako novi pravilnik ima više ciljeva, među ostalim i osiguranje financijske održivosti sustava.

– Cijene obroka nisu se mijenjale u proteklih 15 godina, a u tom su razdoblju cijene svih namirnica i energenata značajno porasle. Stoga je cijena kompletnog obroka povećana sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta). Dakle – poručuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – cijena obroka povećana je za 2,10 kuna.

Navodi se i da je bilo nužno potporu usmjeriti na nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu. Stoga je smanjena subvencija na artikle koji nisu sastavni dio kompletnog obroka sa 73 na 50 posto, tvrde u MZOS-u, ističući i kako Hrvatska mora napraviti promjenu sustava studentskih potpora prema izravnim potporama studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa.

– Više od 250 milijuna kuna godišnje izdvaja se za sustav studentske prehrane. U isto vrijeme Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna za studentske stipendije – tvrdi se u priopćenju.
D.B.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ena i Stjepan i Đakova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri u điru sa studentima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-05 16:31:34 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-05 19:27:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-05 19:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10734 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/10/05/Split/studenuuutttti_thumb_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "703x407" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4717686 Threads: 3 Questions: 160433440 Slow queries: 69626 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4741701 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/za-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo-214159 [printLink] => /split/za-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo-214159?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 517589 [name] => menza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => menza [link] => /tag/menza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 183251 [name] => menze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => menze [link] => /tag/menze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 183252 [name] => studentskaprehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studentskaprehrana [link] => /tag/studentskaprehrana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ena i Stjepan i Đakova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri u điru sa studentima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za obidon u menzi sa 6,5 kn - Slavonci: Obilato i dobro; Dalmatinci: Je, ali je skupo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-56-09-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/05/Split/studenuuutttti_thumb_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/05/Split/studenuuutttti_thumb_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih dana internetom se, ali i usmenom predajom, širi priča o tome da splitski studenti za 10. listopada najavljuju veliki prosvjed i bojkot menza i kantina zbog viših cijena, nižih subvencija i novog režima prehrane u menzama.

Anonimne kritike

O tome se izjašnjavaju, i to mahom pozitivno, i na Facebook stranici splitske studenske udruge “Studenti za studente”. I na redakciju našeg lista stigle su kritike na račun “bešćutnog Ministarstva koje studente zakida na hrani”. Nažalost, skoro sve anonimne.

Kako bilo, prilikom našeg jučerašnjeg posjeta jednom od restorana Studentskog centra Split - onom na Ekonomskom fakultetu - nismo naišli ni na koga tko se bunio. Istina, nije im bilo drago što će ih ručak stajati koju kunu više i što im je sokić na slamku poskupio s jedne kune na dvije, ali nekog velikog grintanja nije bilo. Dapače. Svi su, njih cijela gomila, strpljivo čekali u redu, birali neki od tri ponuđena menija, a potom bez ikakva pogovora platili šest i pol kuna i u slast pojeli ručak.

Ne samo da nam se nisu žalili na cijene, količinu i okus hrane nego smo jedva i pronašli sugovornike koji su bili voljni s nama razgovarati. Pustite nas da ručamo u miru, glasila je najčešća odbijenica. A tako ne reagiraju ljudi (k tome studenti, a oni bi po definiciji trebali dizati revolucije) koji su revoltirani nečim.

- Meni je ručak odličan. Ukusan i obilat. Nisam birala jela s menija, a ispalo me je sve skupa nekih deset kuna. Stvarno nije puno - govori nam Ena Boras, brucošica iz Đakova koja je prije tri dana iz srce Slavonije došla studirati u Splitu na Kineziološki fakultet.

Jer smo hajdukovci...

Pohvalama na račun hrane i cjenika izjasnio se i njezin sugrađanin Stjepan Duvnjak, također brucoš na istom fakultetu. Kako to da Slavonci dolaze studirati u Split, a ne u Zagreb, pitamo usput.

- Grad je predivan, a i navijamo za Hajduk - jednostavno će Đakovčani.

Dobro, računamo, oni su još neiskusni, tek su došli u grad, njima je sve super...

Pitamo ostale. Dvije djevojke u kantunu jedva su pristale na par riječi s reporterima.

- Slušajte, sve je poskupjelo ove godine, pa je i ovo poskupljenje dodatni teret. Nama je studentima svaka kuna bitna. Hrana je u splitskim menzama stvarno ukusna, ali bilo bi ljepše da su i cijene ostale iste - govori nam Gorana Zmijarević, studentica 4. godine na Ekonomskom fakultetu koja svaki dan iz Ploča putuje na fakultet u Split, a uz to je i majka...

Ni Splićanka Ana Maraš, njezina kolegica s druge godine studija, nije oduševljena poskupljenjem hrane u studentskom restoranu, no kako ona ipak studira u svom gradu (čitaj: na materinoj spizi), kaže da će osobno manje osjetiti sve to.

- Najteže je studentima koji žive u domu, jer im je poskupio smještaj, sad evo i hrana, a ionako je kriza. Šteta da se sve lomi preko studenata. Nije im ovo trebalo - kaže Ana.

Međutim, ni ona da bi riječi rekla protiv usluge i hrane u menzi.

A da je spiza ukusna posvjedočio nam je i prof. dr. Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta, kojega smo također zatekli u fili pred pultom u menzi. Kaže da svaki dan tamo ruča, kao i većina njegovih kolega, ali, za razliku od studenata, oni plaćaju punu, nesubvencioniranu cijenu od 30 kuna za obrok.

- Ovo nije menza, ovo je restoran, i to jako dobar - istaknuo je dr. Garača.

Sanka Delija, voditeljica Službe prehrane u SC-u, po struci prehrambena tehnologinja, kaže kako i do njih uglavnom dolaze samo pozitivne kritike na račun prehrane, a o tome svjedoče i gotovo posve čisti pjati koje studenti vrate nakon jela.

- Mi nismo određivali ni cijene ni subvencije, nego je to napravilo Ministarstvo znanosti, kako bi sustav dovelo u red i objedinilo javnu nabavu. Trudimo se da hrana bude što ukusnije pripremljena, a tjedno promijenimo dvadesetak različitih menija - kazala nam je Sanka Delija.

Prema njezinu mišljenju veći je problem od novog pravilnika taj što Splitu nedostaje restorana, a naročito menza u centru grada, i to je nešto za što će se u SC-u boriti.  

piše diana barbarić
snimio božo vukičević / Cropix

Tri ručka

Ako nisu željeli sami slagati svoj meni i pritom riskirati da ih taj gušt zapadne koju kunu više, studenti su u restoranu na Ekonomskom fakultetu jučer mogli birati između triju glavnih menija, a svaki je ukupno koštao 6,5 kuna.
1. MENI:
- goveđa juha
- bečki odrezak
- pirjani kupus
- zelena salata
- banana
- tri fete kruha
2. MENI
- juha od šparoge
- mesne okruglice
- pire krumpir
- salata od rajčice
- jabuka
- tri fete kruha
3. MENI
(vegetarijanski)
- juha od šparoge
- musaka od povrća
- cvjetača
- salata od rajčica
- mađarica
- tri fete kruha


‘Za cigarete i kavu bude i po 30 kuna’

Znam da mladima uvijek fali kuna, i ja sam odgojila troje djece, ali šest i pol kuna za ovakav ručak nije puno. Ne znam zašto se zbog toga žale, a onda na cigarete i kavu u “Funkyja” potroše 30 kuna. A to im nije puno?!
Rezonira tako Nada Čukušić, šefica restorana na Ekonomskom fakultetu.
- I znate što? Ja sam vjerojatno najstarija radnica u Studentskom centru i znam da studentima nikada nije bila bolja ni hrana ni usluga - kazala nam je Nada, koja se može podičiti i podatkom da u 38 godina radnoga staža nikada nije bila na bolovanju.


Oćemo menzu opet u gradu!

Mi koji studiramo na fakultetima u centru grada nismo ni osjetili poskupljenje u menzama, jer već nekoliko godina menze u gradu uopće nema. Osuđeni smo na suhu hranu i to ako u pauzi između predavanja uspijemo doći do kantina.

Istaknuli su to na jučerašnjoj konferenciji za medije Mladi hrvatski liberali, za ovu priliku pojačani predstavnicima udruga (Udruga zadarskih studenata, te Udruga za bolji Split).

Upozorili su na činjenicu da već nekoliko godina nema menze u centru grada, što stvara dodatne gužve i čekanja po sat vremena u studentskim restoranima. A onda i kad dođeš na red često nemaš gdje sjesti.

- Govori se da je za otvaranje menze u centru Splita potrebno tri milijuna kuna, što je preskupo i za Studentski centar i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Predlažemo da Grad Split pronađe adekvatan gradski prostor u gradskom središtu u kojem bi se otvorila menza. Menzu ne mora uopće držati SC, nego je može otvoriti bilo koji privatnik koji bi sklopio ugovor s Ministarstvom pod uvjetom da ispuni kriterije Pravilnika o pružanju usluga studentske prehrane - istaknuo je Hrvoje Bašić, predsjednik mladih gradskih liberala.
Prema njegovim riječima, ako Grad takav prostor nema, neka idu s pozivom zainteresiranim vlasnicima restorana i na taj način riješe problem.

- Nisu to nikakva revolucionarna rješenja, to je nešto što u Zagrebu ili Varaždinu funkcionara, a slično se riješio problem prehrane u Ljubljani - kazao je Bašić, dodavši da je neprihvatljivo da su u Hrvatskoj sve menze poskupjele osim one saborske.

Hrvoje Garac, predsjednik MHL-a Splitsko-dalmatinske županije, vjeruje da će nadležni podržati ovakav prijedlog, s čime će uskoro i službeno obavijestiti resorno ministarstvo, Grad Split, rektora Sveučilišta, ravnateljicu Studentskog centra te Studentski zbor.

- Očekujemo da će se odgovorni sastati što prije i raspraviti mogućnost ponovnog otvaranja menze u centru gradu - istaknuo je Hrvoje Garac, a najavio je i da će tijekom listopada po svim fakultetima organizirati peticiju za otvaranje restorana u centru grada.

Mladi liberali su se dotaknuli i aktualnog problema poskupljenja studentskog menija. Toni Garac, predsjednik MHL-a, kaže da je siguran da bi se studenti odrekli svoje subvencije kada bi bili sigurni da se odriču u korist novih menza, fakulteta, domova...

- Ovako, revolt studenata razumijemo i solidariziramo se s njima u potpunosti. Podržat ćemo studenstki prosvjed zakazan za 10. listopada - najavio je Toni Garac.

- Do sada sam jedan ručak plaćala pet kuna, a sada me ispadne i 20. A ja na iksici imam pravo potrošiti 68 kuna tjedno. Znači, mogu ručati tri puta, a osim toga na mom fakultetu, ni u jednoj od četiriju zgrada u koje se stalno seljakamo uopće nemamo restoran, pa i na odlazak u menzu trošim puno vremena - pojadala nam se buduća sociologinja Anita Ujević, studentica Filozofskog fakulteta.


Juginović: Daju nam samo bureke i krafne

Ante Juginović, student 5. godine PMF-a i njihov predstavnik u Studentskom zboru, ističe kako je otvaranje jedne velike menze u gradskom središtu

nasušna potreba svih splitskih studenata, a naročitio onih ( a njih je nekoliko tisuća) koji nisu iz Splita.
Ante je, recimo, iz Dubrave, a u Splitu je ( zbog “Bolonje”, ali i marljivog pristupa studiju ) od jutra do mraka. Kako se njegov fakultet nalazi u Teslinoj ulici, to znači da može zaboraviti na menzu i prisiljen je hraniti se u kantini.

U istoj toj kantini, bez ijedne stolice, hrane se i studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Kineziologije, Filozofskog i Pomorskog fakulteta, a pridruže im se i gimnazijalci.

- Nude nam se samo bureci i krafne u kantini, a i toga nestane već u 14 sati - kaže Ante Juginović.


Gordana Raos: Činimo sve da vratimo ‘Index’

Svjesni smo toga da menza u centru grada nedostaje i činim sve da u prostoru “Indexa”, iza Kazališta, opet bude restoran. To je važno i zbog činjenice da bi se u roku od godine dana sve kantine trebale zatvoriti, jer je takva intencija Ministarstva, da se forsiraju topli obroci. Problem je što nema novca, ali bi se prodajom starog Doma OH na Spinutu i to moglo riješiti.

Kazala nam je to Gordana Raos, ravnateljica splitskog Studentskog centra, koju smo telefonski dobili upravo dok je bila na sastanku u Ministarstvu znanosti, a upravo zbog menzi u novom domu na Kampusu i u centru grada.

Ministarstvo: Obrok je poskupio za samo 2,10 kuna

Suočeno s gnjevom studenata zbog poskupljenja prehrane u menzama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je priopćenje u vezi s novim Pravilnikom o prehrani studenata.

Suradnici ministra Željka Jovanovića tvrde kako prate situaciju u restoranima studentske prehrane, te pozivaju predstavnike studenata na dijalog kako bi uklonili sve uočene probleme. U tu svrhu su otvorili i posebnu e-mail adresu: stud-prehrana@mzos.hr.

Istaknuli su kako novi pravilnik ima više ciljeva, među ostalim i osiguranje financijske održivosti sustava.

– Cijene obroka nisu se mijenjale u proteklih 15 godina, a u tom su razdoblju cijene svih namirnica i energenata značajno porasle. Stoga je cijena kompletnog obroka povećana sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta). Dakle – poručuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – cijena obroka povećana je za 2,10 kuna.

Navodi se i da je bilo nužno potporu usmjeriti na nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu. Stoga je smanjena subvencija na artikle koji nisu sastavni dio kompletnog obroka sa 73 na 50 posto, tvrde u MZOS-u, ističući i kako Hrvatska mora napraviti promjenu sustava studentskih potpora prema izravnim potporama studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa.

– Više od 250 milijuna kuna godišnje izdvaja se za sustav studentske prehrane. U isto vrijeme Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna za studentske stipendije – tvrdi se u priopćenju.
D.B.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/za-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo-214159 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=01beac871963687ca46ebfdfe5c11d39cf1971a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+obidon+u+menzi+sa+6%2C5+kn+-+Slavonci%3A+Obilato+i+dobro%3B+Dalmatinci%3A+Je%2C+ali+je+skupo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo-214159 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-obidon-u-menzi-sa-6-5-kn-slavonci-obilato-i-dobro-dalmatinci-je-ali-je-skupo-214159 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ena i Stjepan i Đakova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri u điru sa studentima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitreporteri u điru sa studentima

Za obidon u menzi sa 6,5 kn - Slavonci: Obilato i dobro; Dalmatinci: Je, ali je skupo

Piše PSD.
5. listopada 2013. - 21:03

Posljednjih dana internetom se, ali i usmenom predajom, širi priča o tome da splitski studenti za 10. listopada najavljuju veliki prosvjed i bojkot menza i kantina zbog viših cijena, nižih subvencija i novog režima prehrane u menzama.

Anonimne kritike

O tome se izjašnjavaju, i to mahom pozitivno, i na Facebook stranici splitske studenske udruge “Studenti za studente”. I na redakciju našeg lista stigle su kritike na račun “bešćutnog Ministarstva koje studente zakida na hrani”. Nažalost, skoro sve anonimne.

Kako bilo, prilikom našeg jučerašnjeg posjeta jednom od restorana Studentskog centra Split - onom na Ekonomskom fakultetu - nismo naišli ni na koga tko se bunio. Istina, nije im bilo drago što će ih ručak stajati koju kunu više i što im je sokić na slamku poskupio s jed...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:56