StoryEditorOCM
SplitGradsko vijeće

Prihvaćena Strategija razvoja Splita, nitko nije bio protiv dokumenta, a samo je dvoje vijećnika bilo suzdržano

Piše Božidar Lončar
25. rujna 2023. - 09:59

Na Ekonomskom fakultetu danas je na rasporedu 21. sjednica Gradskoga vijeća, a vijećnici će raspravljati o "Strategiji razvoja grada Splita do 2030. godine".

Uoči početka ove tematske sjednice, gradonačelnik Ivica Puljak je izjavio kako je na njoj radilo 80 stručnjaka. Podsjetimo izrađivač strategije je Sveučilište u Splitu i Prometni fakultet Zagreb, a glavni koordinator izrade dokumenta je izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta.

- Imamo u planu proširenje 26 splitskih škola da bi sve radile u jednoj smjeni, obnova i otvaranje novih vrtića, izgradnju većeg broja garaža, promjenu javnog gradskog prijevoza, nove biciklističke staze koje će zaista promijeniti slike ovog grada... - redao je gradonačelnik.

image

Gradonačelnik Puljak je najavio kakav mu je plan

Tom Dubravec/Cropix

Na komentar kako je jedan od autora Strategije izjavio kako Split loše stoji po pitanju razvrstavanja biootpada, gradonačelnik je odgovorio kako su "testirana biostabilizatora, jedan za pretvorbu za kuhinjskog otpada, drugi za pretvorbu ostalog biootpada s kojim će se procesuirati 3000 tona biootpada”:

- Mislim da je čak i završila javna nabava ili će završiti nabava biostabilizatora za pretvaranje biološkog otpada u kompost. S njime ćemo moći procesuirati 3000 tone biootpada. Do sada smo skupljali oko tisuću tona, čak i manje, ove godine ćemo skupiti oko dvije tisuće tona. Ako krenemo skupljati više od tri tisuće tona, onda bi nabavili još jedan biostabilizator.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon uvodnog dijela u kojem su predstavljene četiri cjeline Strategije: društvo, gospodarstvo, urbano okruženje i institucionalni okvir te strateški okvir, prvi se za riječ javio predsjednik HDZ-a Split i njihov gradski vijećnik Tomislav Šuta.

- Nije dobro da gradske tvrtke u ovom periodu nisu popratile dinamiku Strategije. Gradonačelnik bi trebao što prije sazvati sve direktore poduzeća i gradskih ustanova.

Nakon njega u raspravu se uključio Davor Matijević iz SDP-a koji se, između ostalog, osvrnuo na Brodosplit, upravljanje pomorskim dobrom i Sjevernu luku:

- U Strategiji ne vidimo kakav je odnos Splita prema budućnosti škvera. Ne vidimo strateški cilj da Grad od Županije preuzme upravljanje pomorskim dobrom. Ne vidimo kakav je odnos prema Sjevernoj luci i trgovačkom društvu Luka d.d. Split čija prvenstvena koncesija traje do 2035. godine, dok godišnje plaćaju 0,64 eura po metru četvornom. Treba li tu prvenstvenu koncesiju produžiti, raspisati natječaj pa da dobijemo možda ozbiljniju firmu? - izjavio je, između ostalog, Davor Matijević iz SDP-a.

Kritike na Strategiju

Osvrt na Strategiju je dao Igor Stanišić iz HGS-a. Iznio je opasku kako će se smanjiti broj nekretnina za kratkotrajni turizam ako se nema točan broj stambenih jedinica koje se koriste za tu svrhu ilegalno, kakav je odnos gradske vlasti prema osoba s invaliditetom, zdravstvene zaštite s obzirom na to kako Grad nije osnivač niti jedne zdravstvene ustanove. Istaknuo je pitanje sporta, vrtića, škole, gospodarstva i odvajanja otpada.

- Čuli smo da je ugovor za izradu ove strategije potpisan 2019. godine. Danas, duge četiri godine od potpisa, imamo završeni dokument. Vremensku komponentu kao opasku stavljam na gradonačelnika Puljka koji je kritizirao sve prethodnike, a da sam nije prethodno vodio ozbiljnije projekte – rekao je Jakša Balov iz HDZ-a.

- Ne znamo koje je prometno rješenje za Istočnu obalu, ne znamo što će biti sa željeznicom. Razumijem rezignaciju građana da se most na Kopilici ne izgradi. Treba vidjeti kada će biti gotova sanacija Karepovca? To je strateški projekt. Vidite li mu kraj? - u svojem je govoru, između ostalog, naveo HDZ-ov Zoran Đogaš.

- Kako možemo govoriti o razvoju i napretku kada Grad svakodnevno gubi više od 4 stanovnika dnevno? Svjedoci smo kako se postojeći stambeni fond od otprilike 9000 stambenih jedinica pretvara u katastrofu za grad zbog divlje „apartmanizacije”. Gradska vlast kaže da nemaju zakonskih mogućnosti utjecati na tu problematiku, a danas u Strategiji čitamo kako će se Grad suočiti s „divljom apartmanizacijom” – rekao je Tihomir Galić iz MOST-a.

- Socijalni aspekt našeg rada je najvažniji. Smatram kako Strategiju treba podržati – izjavio je Damir Barbir koji se posljednji javio za raspravu.

Rasprava je završena nešto poslije 11 i 30. Strategija je prihvaćena s dvadeset i tri glasa za i niti jednog glasa protiv. Tihomir Galić iz MOST-a i Igor Stanišić i Lidija Bekavac iz HGS-a su bili suzdržani.

U nastavku možete vidjeti Strategiju razvoja grada Splita.

Strategija Razvoja Grada Splita Do 2030. Godine by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 23:19