StoryEditorOCM
Splitbez stanke, praznika

Velikih 25 godina MoSt-a vrijednih divljenja: vjetar u leđa daje mu mlada i požrtvovna ekipa, rade 24 sata dnevno

Piše Mirela Goreta
24. studenog 2023. - 15:02
Dado Lelas, Đordana Barbarić na 25 obljetnici humanitarne udruge MoSt koja se obilježava u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenikaTom Dubravec/Cropix

Velikih dvadeset i pet godina vrijednih divljenja i poštovanja, ne samo institucija i brojnih civilnih organizacija nego i samih građana, slavi splitska udruga MoSt, koje je, između brojnih ostalih aktivnosti, u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika obilježila i konferencijom "Moć i nemoć organizacija civilnog društva u izgradnji solidarnog i uključivog društva". Rado su joj se odazvali brojni suradnici i podržavatelji MoSt-a, predstavnici Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, Tena Šimonović Einwalter i Lora Vidović, sadašnja i bivša pučka pravobraniteljica, župan Blaženko Boban, predstavnici brojnih udruga, ne samo iz Splita, s kojima je MoSt tijekom minulih godina gradio spone u svrhu izgradnje solidarnog i uključivog društva. Dirljivu čestitku, na rubu suzu, MoSt-u je ganuto uputio i splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić prisjetivši se pomoći udruge njemu bliskim ljudima.

image

Daniela Jelić i štićenici udruge Lastavice

Tom Dubravec/Cropix

- Početak je bio prilično težak, inicijativa je krenula od jedne skupine stručnjaka 1995. godine prilikom posjete Modeni. Tu se priča zakotrljala. Krenuli smo s mladima, došli su nam beskućnici, dali smo se u područje siromaštva... Među najveće rezultate uvrstio bi novi, veliki prostor za beskućnike i naš program za mlade s poremećajima u ponašanju koji se proširio na Hrvatsku. Puno je toga, teško je sve nabrojiti - skromno će Dado Lelas, dobri duh MoSt-a.

Desetljeća volontiranja

- Svi smo krenuli kao volonteri. Nakon toga smo postali i zaposlenici, neki čak nakon desetljeća volontiranja – govori predsjednik udruge navodeći kako je MoSt narastao do 13 zaposlenih. Udruga radi 24 sata dnevno, bez stanke i praznika, te na mjesečnoj razini, primjerice, samo kroz svoju socijalnu samoposlugu, pomaže 180 ljudi. Njezina vrata uvijek su otvorena, a vjetar u leđa daje joj mlada i požrtvovna ekipa.

image

25. obljetnica humanitarne udruge MoSt obilježava se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Tom Dubravec/Cropix

- Problem siromaštva nema ni političko ni ideološko opredjeljenje - podsjeća Lelas čija udruga blisko surađuje sa svima, neovisno o stranačkim bojama i pripadnostima. Đordana Barbarić, voditeljica Centra znanja za društveno uključivanje i smanjenje siromaštva u udruzi MoSt, ponosna je što ih ni nakon 25 godina nije napustio entuzijazam.

- Mijenjali smo stvari u zajednici u kojoj živimo, ali i na nacionalnoj razini. Ratovali protiv predrasuda. Dotakli neke međunarodne promjene. Progovorili o teškim temama, a sve to gledajući očima i iz cipela naših korisnika. Nijedna zemlja ne voli govoriti o siromaštvu, ali mi smo realni. U ovom vremenu svima nam je postala puno bliža nit između ‘imati‘ i ‘nemati‘ – smatra Đordana Barbarić.

image

Đjordana Barbaric i Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix

Humanost i empatija

Brojnim priznanjima ovjenčana udruga MoST stasala je u proteklih četvrt stoljeća u adresu koja pruža sigurnost, postala je solidarna utvrda zasnovana na humanosti i empatiji. Cijene to njezini korisnici, ali i brojni građani, i sami uključeni u brojne aktivnosti MoSt-a. Redom volonteri, ljudi velikog srca. Zato bi, mišljenja je Đordana Barbarić, na ulazu u grad trebalo izvjesiti transparent "Split-grad solidarnosti".

U okviru Konferencije postavljena je i izložba "Umijeće gradnje mostova prema drugima" s 25 ključnih riječi koje definiraju MoST – ljubav, razvoj, pripadnost, humanost, sigurnost, povezivanje..., a pjesmom su mu obljetnicu čestitale i članice Pjevačkog društva Marjanke, kojima u MoST-u s dragošću tepaju "Marjanke-humanitarke".

75 godina deklaracije o ljudskim pravima: Svi se rađaju kao slobodna i jednaka bića

- MoSt-ova obljetnica lijepo se poklapa s obljetnicom koju obilježava cijeli svijet. Riječ je o 75 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima čiji prvi članak kaže da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u pravima. To je ono za što se MoSt zalaže, puno znače Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zalažu se za promjene i rade sjajne stvari. MoSt radi konkretno – kazala je Tena Šimonović Einwalter. I njezina prethodnica na mjestu pučke pravobraniteljice Lora Vidović zahvalila je MoSt-ovim "heroinama i herojima" za godine predanog rada.

Župan Blaženko Boban: Dane uoči Božića provest ćemo s beskućnicima

- Ove godine odlučili smo kako će oba dožupana, svi pročelnici uključujući i mene, dane uoči Božića provesti s beskućnicima i svim ljudima koji koriste uslugu pučke kuhinje širom naše županije. Energiju i snagu za takve aktivnosti daje nam udruga MoSt, koja svojom plemenitošću, dobrotom i brigom za najpotrebitije svima nama pokazuje kako sve što vidimo oko sebe, u materijalnom smislu, nije jedino što postoji - kazao je župan Blaženko Boban. U županiji su, dodao je, odustali od dijeljenja bakalara s gradonačelnikom. Taj će novac biti preusmjeren u pučku kuhinju i beskućnicima, a dio sredstava bit će potrošen i za bonove, koji će se koristiti u trgovinama. Župan je najavio kako će se u tu svrhu izdvojiti veća svota od lanjske, deset tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:28