StoryEditorOCM
SplitPANIKA NA BRODARICI

Splićani umiru od straha zbog magnetske rezonance koja im dolazi pod prozor. Stručnjaci: ‘Mora biti u kavezu...‘

Piše Božidar Lončar
29. studenog 2023. - 09:52

Poliklinika Croatia se seli na novu lokaciju na adresi Domovinskog rata 49 (ulaz između poslovnice HPB-a i trgovine Euromix), pored hotela Atrium, uz stambenu zgradu na adresi Mike Tripala 2. 

Danas se ugrađivali magentsku rezonacu, megauređaj koji će u zgradu montirati posebna dizalica, zbog čega je blokirano skretanje iz Domovinskog rata u Ulicu Mike Tripala, što je stvarilo velike gužve i dodatno začepljenje na jednoj od najprometnijih splitskih prometnica. Privremena prometna regulacija bi trebala trajati večeras do 19:30 sati.

Stanari Ulice Mike Tripala su s negodovanjem promatrali radove u susjedstvu te su uputili prijavu upravitelju zgrade Stano-upravi. 

Žale se i kako ih od uređaja za magnetnu rezonancu dijeli svega jedan betonski zid od 20-tak centimetara, što, smatraju oni, predstavlja ugrozu za njihovo zdravlje.

Nisu zadovoljni ni susjedi u zgradi u Ulici Domovinskog rata. 

Magnetnu rezonancu montiraju radnici njemačke tvrtke "Simon Hegel", specijalno dovedeni iz Njemačke baš radi izvođenja ovoga zahvata.

Poliklinika bi se trebala useliti na 2., 3. i 6. kat, pa zgrada trenutno više naliči gradilištu nego poslovnim prostorima. Zoran Sikirica, čija je žena vlasnik prostora na katu iznad kojeg iznajmljuju privatnoj firmi izrazio je nezadovoljstvo radovima:

- Ja se pitam ugrožavaju li ovi radovi statiku zgrade. Valjda postoji neki elaborat, neki projekt, oni su morali dobiti minimalno tehničke uvjete. Ljudima je dolje teško raditi, pa kako im ne bi bilo. Nije nam svejedno zbog svih tih uređaja u blizini - rekao nam je Sikirica.

Temeljem prijave stanara obišli smo zgradu na adresi Mike Tripala 2. Zbog buke od radova se na balkon ne može izaći. Jedan od stanara koji je bio voljan pričati nam je rekao kako ga jedan zid od 20 centimetara djeli od potencijalno opasnog zračenja:

- Žena i ja strahujemo zbog zračenja i kvalitete života nakon što se poliklinika preseli. U posjet nam dolazi sinova obitelj, imamo unuke koji su tu često - veli.

Predstavnik stanara Dalibor Tadić nam je kazao kako nije zatražena suglasnost stanara za unos uređaja, zbog čega i traže hitan sastanak s predstavnicima Poliklinike.

I iz Stano-uprave su nam potvrdili da su zaprimili pisanu pritužbu predstavnika stanara iz Ulice Mike Tripala 6 u kojoj traže održavanje hitnog sastanka s predstavnicima poliklinike Croatia.

Liječnici smiruju strasti

Je li strah stanara od zračenja opravdan, upitali smo splitske liječnike.

Predstojnik klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a profesor Eduard Vrdoljak kaže kako opasnosti od ionizirajućeg zračenja nema, ali ostaje otvoreno pitanje elektromagnetskog zračenja:

- Uređaj za magnetsku rezonancu jedan je od najsigurnijih uređaja gdje možete provesti nekoliko sati bez straha od utjecaja ionizirajućeg zračenja. Što se tiče elektromagnetskog zračenja, opasnost utjecaja poput buke ili topline treba svesti na minimum proizvođač u skladu s pravilnicima i odredbama - rekao nam je doktor Vrdoljak.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

U elektromagnetska zračenja spadaju infracrveno, ultraljubičasto, rendgensko i gama zračenje, navodi Hrvatska Enciklopedija. Prostorija u kojem se nalazi MRI uređaj mora proći minimalno-tehničke uvjete koje određuju i kontroliraju pravne osobe za elektromagnetska polja Ministarstva zdravstva, dok se MRI uređaj mora nalaziti u Faradeyevom kavezu kako bi se minimizirala opasnost, govori nam doktor Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a.

- MRI se nalazi u kavezu kao ograđenom prostoru i straha od uređaja nema. Prostorija u kojem se nalazi MRI mora biti obložen olovnom žbukom kako bi se spriječio utjecaj i zato mora proći minimalno-tehničke uvjete koje određuju i mjere agencije. Straha od štetnog utjecaja za susjede nema i ne bi trebalo biti - rekao nam je doktor Dolić.

Glavni projektant: Statika zgrade nije narušena

Akt o građenju naveden na znaku gradilišta je Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima te glavni projekt. Arhitekt i glavni projektant Nikola Buljan nam je odgovorio kako su radovi izvršeni sa susjedne ulice kako se ne bi diralo fasadu zbog čega bi bila potrebna građevinska dozvola:

- Statika zgrade nije narušena zbog težine što je objašnjeno glavnim projektom. Demontirali smo one fasadne elemente koji ne zahtjevaju nikakvo rušenje, već će isti biti vraćeni bez ugradnje. Zato i vršimo radove iz Mike Tripala, a ne Domovinskog rata. Tada bi morali rušiti fasadne zidove i bila bi nam potrebna građevinska dozvola. Radovi su započeti u kasno proljeće, a koliko će trajati ovisi o investitoru - rekao je arhitekt Buljan. 

image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
image

Radovi u Ulici Mike Tripala

Božidar Lončar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:36