stdClass Object ( [id] => 1280273 [title] => Uskrs s turistima, Leu i Salome šokiralo jelo na Rivi: Salata bez ičega, cijene ko u Švicarskoj!; Imotski je rekorder [alias] => uskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Produljeni vikend za Uskrs sa sobom je donio i prve turiste u Split. Produljeni dan, toplo, ali ne i pretoplo vrijeme te centar grada bez gužvi samo su neki od razloga zašto su došli baš ovdje.

U "điru" po gradu smo naletjeli na turiste sa svih kontinenata, a iznenađuje i broj kineskih turista koji u većim grupama obilaze grad.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

Prvi dojmovi gostiju su kako se isplati doći, cijene smještaja su prihvatljive gostima, no cijene hrane – ipak nešto skuplje od očekivanog! Ili kako bi rekle naše gošće Lea i Salome koje su upravo stigle u grad i sjele na Rivu na večeru:

- Sjeli smo upravo na salatu i cijene su kao u Švicarskoj. Platile smo 12 eura po osobi i to je bila samo salada bez ičega unutra. Odsjele smo u hostelu i cijene su razumne - kažu.

---

image

Lea i Salome

Joško Šupić/Cropix
---

Oko visine cijena hrane se slaže Vernekar koji je stigao sa ženom te svojim najboljim prijateljem i njegovom ženom. Inače rodom iz Indije, trenutno živi u Berlinu i već je posjetio Split prije sedam godina. Cijene smještaja su mu razumne, no hrana je osjetno poskupjela.

- Definitivno je malo skuplje sada nego 2016., smještaj je više manji isti, no cijene hrane su više za otprilike 20 posto. Cijene su sada niže nego u srpnju 2016., no u travnju bi bile jeftinije nego sada - usporedio je.

U rangu Švicarske, ali "skuplje od Grčke" - to je zaključak Nathana Moka iz Australije koji putuje po Europi te je prije Hrvatske obišao jednu od većih hrvatskih turističkih konkurenata:

- Hrana je jeftinija nego u Dubrovniku, nešto skuplja od Grčke, pa čak i od Australije - istaknuo je Nathan.

---

image

Nathan Mok

Joško Šupić/Cropix
---

Za razliku od hrane, turisti su zadovoljni cijenom smještaja. Većina ih spava u hostelu, a dio u privatnom smještaju. Cijene se kreću od 30 eura po noćenju u hostelu, do preko 100 eura po noćenju u apartmanu.

Dan Chen, koji je na studijskom boravku u Mađarskoj nam je usporedio cijene smještaja s drugim turističkim destinacijama poput Praga ili Pariza:

- Nas je troje i spavamo na dva kreveta i kauču za cijenu od oko 100 eura po noćenju što je skuplje nego u Dubrovniku, ali je ok cijena za troje ljudi. Cijene smještaja su okej, no hrana je jako skupa. Bio sam u Poljskoj, studiram u Mađarskoj, bio sam u Pragu i Parizu te je cijena hrane ovdje, osobito u Dubrovniku, nešto skuplja od onoga što sam očekivao - priznao nam je.

---

image

Dan Chen

Joško Šupić/Cropix
---

Oni nešto dubljeg džepa odsjedaju u privatnom smještaju. Jedna od njih je Leah Stewart koja je u Split došla sa sinom koji upravo slavi deseti rođendan. Ona spava u apartmanu u centru te smatra kako je "dobro prošla s obzirom na pogled i lokaciju":

- Mislim da smo dobro prošli, apartman s predivnim pogledom za dobru cijenu. Cijena? 120 € po noćenju, mislim da je to dobra cijena.

- Nije vam skupo? - pitamo je

- Nije, ne smatram da je - odgovara.

---

image

Leah Stewart

Joško Šupić/Cropix
---

Iako se na Uskrsni Ponedjeljak u centru grada rijetko vidio pokoji "domaći" te su gradom šetale manje grupice turista, mnogi od 25.000 iznajmljivača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je čini županijom rekorderom, još nisu odlučili otvoriti svoja vrata gostima.

Tako nam barem potvrđuju Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja i Emilija Čudina, iznajmljivačica i članica radne skupine pri Ministarstvu Turizma.

Glavni razlog - neisplativost.

- Samo paljenje jacuzzija bi mi toliko nabilo račun za struju da za cijenu noćenja ne bi ostala profitabilna - vali.

Većina će, kaže, otvoriti krajem travnja i početkom svibnja kada kreću prvi praznici, potvrđuju nam.

Što se tiče cijena smještaja one su sada nešto veće nego prošle godine, dok su za sezonu cijene već povećane.

Tako su i Emilija i Barbara podignule cijenu smještaja za 15, odnosno 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Kod naše prve sugovornice cijene studio apartmana se kreću između 100 i 200 eura po noćenju, dok je kod Barbare Marković noćenje u studio apartmanu između 130 i 150 eura, dok ćete za najskuplji apartman morati izdvojiti 450 eura. I to za 6 osoba.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

Više je razloga za povećanje cijena, odgovaraju nam sugovornice.

- Tu je, prije svegam riječ o inflaciji, ratu u Ukrajini i s njom povezanom energetskom krizomu, povećanju cijena komunalne naknade, paušala te smo blizu prelaska praga za ulaženje u sustav PDV-a" – govori nam Emilija Čudina.

Potencijalno glavni razlog povećanja cijena smještaja je i povećanje cijena različitih usluga povezanih s obavljanjem posla iznajmljivača poput usluga čišćenja, pranja rublja i slično. Najviše je porasla cijena usluge čišćenje.

- Cijena čišćenja je prošle godine bila oko osam eura po satu a sada je to otprilike 15 eura - odgovara nam Čudina.

U centru grada je slična situacija, potvrđuje nam Barbara Marković.

---

image

Barbara Marković

Privatni album
---

- Sat čišćenja je bio 13 do 15 eura, a sada je oko 20 eura po satu. Apartman se čisti barem dva sata, oko 25 do 30 eura je pranje, što nas uz komunalne troškove dovodi do računice od oko 120 eura za noćenje. Zato cijena mora biti oko 200 eura kako bi se pokrili troškovi i ostvarila barem nekakva zarada - njezina je računica.

Naše sugovornice su nam objasnile što je još prouzročilo rapidno povećanje cijena smještaja.

- Prvi je smanjenje broja smještajnih jedinica za oko 13 posto od proglašenja pandemije 2020. naovamo. Zbog manje ponude, rasle su i cijene. No, sada je konkurencija velika te je danas između 600 i 700 jedinica u uredu koje čekaju postati legalnima - napominje Marković.

---

image

Barbara Marković

Privatni album
---

Naglašava kako velik broj jedinica otvaraju upravo stranci koji u sve većem broju kupuju nekretnine i potom ih pretvaraju u apartmane te kao najbolji primjer za to ističe Čiovo.

- No, tamo je već problem nedostatka radne snage. Iako se povećava broj jedinica, ne mogu svi očekivati dobre rezultate ako cijena ne prati uslugu - pridodaje Čudina.

Velika novost za iznajmljivače, ali i sve turiste koji dođu u Split je uvođenje novog komunalnog reda. Iznajmljivači ga smatraju pozitivnim korakom u borbi protiv masovnog i sezonalnog turizma koji sa sobom nosi više lošeg nego dobrog. Slike Splita bez razbijenih boca, uriniranja, razbijanja i galame su nešto što se mora pozdraviti, potvrđuju nam sugovornice.

---

image

Emilija Čudina

Privatni album
---

Prvi gosti koji su stigli u grad svjesni su kako sada gostuju po pristupačnim cijenama u odnosu na one u "srcu" sezone. O tome bi li se vratili u srpnju i kolovozu dobili smo različite odgovore što odgovara i raznovrsnom profilu gostiju koji posjećuje Hrvatsku i Split.

Sugovornici poput Dana iz Mađarske ili Salome iz Švicarske se ne bi vraćali jer im to ne odgovara studentskom budžetu, odnosno kod Salome koja bi posjetila neku drugu destinaciju jer je ovdje došla zbog prijateljice Lee koja se udaje.

Njena imenjakina Lea iz Londona bi se vratila iako je svjesna koliko bi bila veća cijena koju bi morala platiti:

- Mislim da su cijene duplo veće nego sada, mislim da bi umjesto 120 platila 400 eura, ali bih i dalje došla ovdje – odgovara nam Lea.

To su nam potvrdili i Vernekar te Nathan koji bi došli na ljeto zbog plaža i uživanja na suncu, bez obzira na cijenu.

Iako je malo sporiji početak, turistički djelatnici s optimizmom gledaju na nadolazeću sezonu.

- Mislim da ćemo doći po zaradi na razinu iz 2019. godinu, bit će više gostiju. Puno brže se popunila visoka sezona, Dalmacija malo sporije popunjava predsezonu. Imotski je za sada – rekorder – zaključuje Barbara Marković, no upozorava kako će "trebati proći vremena za prestići rekordnu 2019. kad je već radila od kraja trećeg mjeseca".

Ono što ostaje problem jest kako riješiti pitanje masovnog turizma. Emilija Čudina, koja je članica radne skupine pri Ministarstvu turizma, zaključuje kako "nam predstoji sezona masovnog turizma s mnogo gužvi.

- Većina će doći u srpnju i kolovozu, a ostali će mjeseci patiti zbog čega imamo opterećenje infrastrukturnih kapaciteta - podvukla je Čudina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE IDE ‘U CRVENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SVE IDE ‘U CRVENO‘ 2 0 7916 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-10 20:00:20 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-11 13:03:02 [modified_by] => 3192 [publish_up] => 2023-04-10 20:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2555 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Uskrs je primamio turiste u Split, Leu i Salome srećemo na Rivi: Jedemo salatu bez ičega, cijene su kao u Švicarskoj! [metakey] => turisti, sezona, barbara marković, Emilija Čudina, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680675.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24682863.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680292.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680291.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680290.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680289.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680288.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680287.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680286.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24680285.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24679589.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/23478695.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24674331.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24669178.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/10\/24669172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Privatni album","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Emilija \u010cudina<\/p>","

Leah Stewart<\/p>","","

Dan Chen<\/p>","

Nathan Mok<\/p>","

Lea i Salome<\/p>","","

Nachsketh i Sowmya Vernekar<\/p>","

Nachsketh i Sowmya Vernekar (desno) sa prijateljima<\/p>","","

Barbara Markovi\u0107<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:37","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1148","hd_24680675_1920.jpg":"1920x1080","k_24680675_1280.jpg":"1280x1280","k_24680675_1024.jpg":"1024x1024","k_24680675_640.jpg":"640x640","k_24680675_480.jpg":"480x480","k_24680675_340.jpg":"340x340","k_24680675_220.jpg":"220x220","o_24680675_1280.jpg":"1280x765","o_24680675_1024.jpg":"1024x612","o_24680675_640.jpg":"640x382","o_24680675_480.jpg":"480x287","o_24680675_340.jpg":"340x203","o_24680675_220.jpg":"220x131","h_24680675_1280.jpg":"1280x854","h_24680675_1024.jpg":"1024x683","h_24680675_640.jpg":"640x427","h_24680675_480.jpg":"480x320","h_24680675_340.jpg":"340x227","h_24680675_220.jpg":"220x147","pp_24680675_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680675_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680675_640.jpg":"640x814","pp_24680675_480.jpg":"480x611","pp_24680675_340.jpg":"340x432","pp_24680675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"848x1131","hd_24682863_1920.jpg":"1920x1080","k_24682863_1280.jpg":"1280x1280","k_24682863_1024.jpg":"1024x1024","k_24682863_640.jpg":"640x640","k_24682863_480.jpg":"480x480","k_24682863_340.jpg":"340x340","k_24682863_220.jpg":"220x220","o_24682863_1280.jpg":"1280x1707","o_24682863_1024.jpg":"1024x1365","o_24682863_640.jpg":"640x853","o_24682863_480.jpg":"480x640","o_24682863_340.jpg":"340x453","o_24682863_220.jpg":"220x293","h_24682863_1280.jpg":"1280x854","h_24682863_1024.jpg":"1024x683","h_24682863_640.jpg":"640x427","h_24682863_480.jpg":"480x320","h_24682863_340.jpg":"340x227","h_24682863_220.jpg":"220x147","pp_24682863_1280.jpg":"1280x1628","pp_24682863_1024.jpg":"1024x1303","pp_24682863_640.jpg":"640x814","pp_24682863_480.jpg":"480x611","pp_24682863_340.jpg":"340x432","pp_24682863_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1580","hd_24680292_1920.jpg":"1920x1080","k_24680292_1280.jpg":"1280x1280","k_24680292_1024.jpg":"1024x1024","k_24680292_640.jpg":"640x640","k_24680292_480.jpg":"480x480","k_24680292_340.jpg":"340x340","k_24680292_220.jpg":"220x220","o_24680292_1280.jpg":"1280x1053","o_24680292_1024.jpg":"1024x842","o_24680292_640.jpg":"640x526","o_24680292_480.jpg":"480x395","o_24680292_340.jpg":"340x279","o_24680292_220.jpg":"220x181","h_24680292_1280.jpg":"1280x854","h_24680292_1024.jpg":"1024x683","h_24680292_640.jpg":"640x427","h_24680292_480.jpg":"480x320","h_24680292_340.jpg":"340x227","h_24680292_220.jpg":"220x147","pp_24680292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680292_640.jpg":"640x814","pp_24680292_480.jpg":"480x611","pp_24680292_340.jpg":"340x432","pp_24680292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3521","hd_24680291_1920.jpg":"1920x1080","k_24680291_1280.jpg":"1280x1280","k_24680291_1024.jpg":"1024x1024","k_24680291_640.jpg":"640x640","k_24680291_480.jpg":"480x480","k_24680291_340.jpg":"340x340","k_24680291_220.jpg":"220x220","o_24680291_1280.jpg":"1280x2347","o_24680291_1024.jpg":"1024x1877","o_24680291_640.jpg":"640x1173","o_24680291_480.jpg":"480x880","o_24680291_340.jpg":"340x623","o_24680291_220.jpg":"220x403","h_24680291_1280.jpg":"1280x854","h_24680291_1024.jpg":"1024x683","h_24680291_640.jpg":"640x427","h_24680291_480.jpg":"480x320","h_24680291_340.jpg":"340x227","h_24680291_220.jpg":"220x147","pp_24680291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680291_640.jpg":"640x814","pp_24680291_480.jpg":"480x611","pp_24680291_340.jpg":"340x432","pp_24680291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1466","hd_24680290_1920.jpg":"1920x1080","k_24680290_1280.jpg":"1280x1280","k_24680290_1024.jpg":"1024x1024","k_24680290_640.jpg":"640x640","k_24680290_480.jpg":"480x480","k_24680290_340.jpg":"340x340","k_24680290_220.jpg":"220x220","o_24680290_1280.jpg":"1280x977","o_24680290_1024.jpg":"1024x781","o_24680290_640.jpg":"640x488","o_24680290_480.jpg":"480x366","o_24680290_340.jpg":"340x259","o_24680290_220.jpg":"220x167","h_24680290_1280.jpg":"1280x854","h_24680290_1024.jpg":"1024x683","h_24680290_640.jpg":"640x427","h_24680290_480.jpg":"480x320","h_24680290_340.jpg":"340x227","h_24680290_220.jpg":"220x147","pp_24680290_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680290_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680290_640.jpg":"640x814","pp_24680290_480.jpg":"480x611","pp_24680290_340.jpg":"340x432","pp_24680290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_24680289_1920.jpg":"1920x1080","k_24680289_1280.jpg":"1280x1280","k_24680289_1024.jpg":"1024x1024","k_24680289_640.jpg":"640x640","k_24680289_480.jpg":"480x480","k_24680289_340.jpg":"340x340","k_24680289_220.jpg":"220x220","o_24680289_1280.jpg":"1280x921","o_24680289_1024.jpg":"1024x737","o_24680289_640.jpg":"640x460","o_24680289_480.jpg":"480x345","o_24680289_340.jpg":"340x244","o_24680289_220.jpg":"220x158","h_24680289_1280.jpg":"1280x854","h_24680289_1024.jpg":"1024x683","h_24680289_640.jpg":"640x427","h_24680289_480.jpg":"480x320","h_24680289_340.jpg":"340x227","h_24680289_220.jpg":"220x147","pp_24680289_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680289_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680289_640.jpg":"640x814","pp_24680289_480.jpg":"480x611","pp_24680289_340.jpg":"340x432","pp_24680289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1634","hd_24680288_1920.jpg":"1920x1080","k_24680288_1280.jpg":"1280x1280","k_24680288_1024.jpg":"1024x1024","k_24680288_640.jpg":"640x640","k_24680288_480.jpg":"480x480","k_24680288_340.jpg":"340x340","k_24680288_220.jpg":"220x220","o_24680288_1280.jpg":"1280x1089","o_24680288_1024.jpg":"1024x871","o_24680288_640.jpg":"640x544","o_24680288_480.jpg":"480x408","o_24680288_340.jpg":"340x289","o_24680288_220.jpg":"220x187","h_24680288_1280.jpg":"1280x854","h_24680288_1024.jpg":"1024x683","h_24680288_640.jpg":"640x427","h_24680288_480.jpg":"480x320","h_24680288_340.jpg":"340x227","h_24680288_220.jpg":"220x147","pp_24680288_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680288_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680288_640.jpg":"640x814","pp_24680288_480.jpg":"480x611","pp_24680288_340.jpg":"340x432","pp_24680288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3137","hd_24680287_1920.jpg":"1920x1080","k_24680287_1280.jpg":"1280x1280","k_24680287_1024.jpg":"1024x1024","k_24680287_640.jpg":"640x640","k_24680287_480.jpg":"480x480","k_24680287_340.jpg":"340x340","k_24680287_220.jpg":"220x220","o_24680287_1280.jpg":"1280x2091","o_24680287_1024.jpg":"1024x1673","o_24680287_640.jpg":"640x1045","o_24680287_480.jpg":"480x784","o_24680287_340.jpg":"340x555","o_24680287_220.jpg":"220x359","h_24680287_1280.jpg":"1280x854","h_24680287_1024.jpg":"1024x683","h_24680287_640.jpg":"640x427","h_24680287_480.jpg":"480x320","h_24680287_340.jpg":"340x227","h_24680287_220.jpg":"220x147","pp_24680287_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680287_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680287_640.jpg":"640x814","pp_24680287_480.jpg":"480x611","pp_24680287_340.jpg":"340x432","pp_24680287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24680286_1920.jpg":"1920x1080","k_24680286_1280.jpg":"1280x1280","k_24680286_1024.jpg":"1024x1024","k_24680286_640.jpg":"640x640","k_24680286_480.jpg":"480x480","k_24680286_340.jpg":"340x340","k_24680286_220.jpg":"220x220","o_24680286_1280.jpg":"1280x852","o_24680286_1024.jpg":"1024x681","o_24680286_640.jpg":"640x426","o_24680286_480.jpg":"480x319","o_24680286_340.jpg":"340x226","o_24680286_220.jpg":"220x146","h_24680286_1280.jpg":"1280x854","h_24680286_1024.jpg":"1024x683","h_24680286_640.jpg":"640x427","h_24680286_480.jpg":"480x320","h_24680286_340.jpg":"340x227","h_24680286_220.jpg":"220x147","pp_24680286_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680286_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680286_640.jpg":"640x814","pp_24680286_480.jpg":"480x611","pp_24680286_340.jpg":"340x432","pp_24680286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1561","hd_24680285_1920.jpg":"1920x1080","k_24680285_1280.jpg":"1280x1280","k_24680285_1024.jpg":"1024x1024","k_24680285_640.jpg":"640x640","k_24680285_480.jpg":"480x480","k_24680285_340.jpg":"340x340","k_24680285_220.jpg":"220x220","o_24680285_1280.jpg":"1280x1040","o_24680285_1024.jpg":"1024x832","o_24680285_640.jpg":"640x520","o_24680285_480.jpg":"480x390","o_24680285_340.jpg":"340x276","o_24680285_220.jpg":"220x178","h_24680285_1280.jpg":"1280x854","h_24680285_1024.jpg":"1024x683","h_24680285_640.jpg":"640x427","h_24680285_480.jpg":"480x320","h_24680285_340.jpg":"340x227","h_24680285_220.jpg":"220x147","pp_24680285_1280.jpg":"1280x1628","pp_24680285_1024.jpg":"1024x1303","pp_24680285_640.jpg":"640x814","pp_24680285_480.jpg":"480x611","pp_24680285_340.jpg":"340x432","pp_24680285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_24679589_1920.jpg":"1920x1080","k_24679589_1280.jpg":"1280x1280","k_24679589_1024.jpg":"1024x1024","k_24679589_640.jpg":"640x640","k_24679589_480.jpg":"480x480","k_24679589_340.jpg":"340x340","k_24679589_220.jpg":"220x220","o_24679589_1280.jpg":"1280x877","o_24679589_1024.jpg":"1024x701","o_24679589_640.jpg":"640x438","o_24679589_480.jpg":"480x329","o_24679589_340.jpg":"340x233","o_24679589_220.jpg":"220x150","h_24679589_1280.jpg":"1280x854","h_24679589_1024.jpg":"1024x683","h_24679589_640.jpg":"640x427","h_24679589_480.jpg":"480x320","h_24679589_340.jpg":"340x227","h_24679589_220.jpg":"220x147","pp_24679589_1280.jpg":"1280x1628","pp_24679589_1024.jpg":"1024x1303","pp_24679589_640.jpg":"640x814","pp_24679589_480.jpg":"480x611","pp_24679589_340.jpg":"340x432","pp_24679589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1250","hd_23478695_1920.jpg":"1920x1080","k_23478695_1280.jpg":"1280x1280","k_23478695_1024.jpg":"1024x1024","k_23478695_640.jpg":"640x640","k_23478695_480.jpg":"480x480","k_23478695_340.jpg":"340x340","k_23478695_220.jpg":"220x220","o_23478695_1280.jpg":"1280x1481","o_23478695_1024.jpg":"1024x1185","o_23478695_640.jpg":"640x740","o_23478695_480.jpg":"480x555","o_23478695_340.jpg":"340x393","o_23478695_220.jpg":"220x254","h_23478695_1280.jpg":"1280x854","h_23478695_1024.jpg":"1024x683","h_23478695_640.jpg":"640x427","h_23478695_480.jpg":"480x320","h_23478695_340.jpg":"340x227","h_23478695_220.jpg":"220x147","pp_23478695_1280.jpg":"1280x1628","pp_23478695_1024.jpg":"1024x1303","pp_23478695_640.jpg":"640x814","pp_23478695_480.jpg":"480x611","pp_23478695_340.jpg":"340x432","pp_23478695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_24674331_1920.jpg":"1920x1080","k_24674331_1280.jpg":"1280x1280","k_24674331_1024.jpg":"1024x1024","k_24674331_640.jpg":"640x640","k_24674331_480.jpg":"480x480","k_24674331_340.jpg":"340x340","k_24674331_220.jpg":"220x220","o_24674331_1280.jpg":"1280x914","o_24674331_1024.jpg":"1024x731","o_24674331_640.jpg":"640x457","o_24674331_480.jpg":"480x342","o_24674331_340.jpg":"340x242","o_24674331_220.jpg":"220x157","h_24674331_1280.jpg":"1280x854","h_24674331_1024.jpg":"1024x683","h_24674331_640.jpg":"640x427","h_24674331_480.jpg":"480x320","h_24674331_340.jpg":"340x227","h_24674331_220.jpg":"220x147","pp_24674331_1280.jpg":"1280x1628","pp_24674331_1024.jpg":"1024x1303","pp_24674331_640.jpg":"640x814","pp_24674331_480.jpg":"480x611","pp_24674331_340.jpg":"340x432","pp_24674331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_24669178_1920.jpg":"1920x1080","k_24669178_1280.jpg":"1280x1280","k_24669178_1024.jpg":"1024x1024","k_24669178_640.jpg":"640x640","k_24669178_480.jpg":"480x480","k_24669178_340.jpg":"340x340","k_24669178_220.jpg":"220x220","o_24669178_1280.jpg":"1280x818","o_24669178_1024.jpg":"1024x654","o_24669178_640.jpg":"640x409","o_24669178_480.jpg":"480x307","o_24669178_340.jpg":"340x217","o_24669178_220.jpg":"220x140","h_24669178_1280.jpg":"1280x854","h_24669178_1024.jpg":"1024x683","h_24669178_640.jpg":"640x427","h_24669178_480.jpg":"480x320","h_24669178_340.jpg":"340x227","h_24669178_220.jpg":"220x147","pp_24669178_1280.jpg":"1280x1628","pp_24669178_1024.jpg":"1024x1303","pp_24669178_640.jpg":"640x814","pp_24669178_480.jpg":"480x611","pp_24669178_340.jpg":"340x432","pp_24669178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_24669172_1920.jpg":"1920x1080","k_24669172_1280.jpg":"1280x1280","k_24669172_1024.jpg":"1024x1024","k_24669172_640.jpg":"640x640","k_24669172_480.jpg":"480x480","k_24669172_340.jpg":"340x340","k_24669172_220.jpg":"220x220","o_24669172_1280.jpg":"1280x844","o_24669172_1024.jpg":"1024x675","o_24669172_640.jpg":"640x422","o_24669172_480.jpg":"480x316","o_24669172_340.jpg":"340x224","o_24669172_220.jpg":"220x145","h_24669172_1280.jpg":"1280x854","h_24669172_1024.jpg":"1024x683","h_24669172_640.jpg":"640x427","h_24669172_480.jpg":"480x320","h_24669172_340.jpg":"340x227","h_24669172_220.jpg":"220x147","pp_24669172_1280.jpg":"1280x1628","pp_24669172_1024.jpg":"1024x1303","pp_24669172_640.jpg":"640x814","pp_24669172_480.jpg":"480x611","pp_24669172_340.jpg":"340x432","pp_24669172_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15093548 Threads: 2 Questions: 3159693520 Slow queries: 7065966 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235142532 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/uskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj-1280273 [printLink] => /split/uskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj-1280273?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 386750 [name] => sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sezona [link] => /tag/sezona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637338 [name] => barbara marković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 10:49:24 [main_article_id] => 0 [alias] => barbara-markovic [link] => /tag/barbara-markovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 712267 [name] => Emilija Čudina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-10 22:49:40 [main_article_id] => 0 [alias] => emilija-cudina [link] => /tag/emilija-cudina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE IDE ‘U CRVENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uskrs s turistima, Leu i Salome šokiralo jelo na Rivi: Salata bez ičega, cijene ko u Švicarskoj!; Imotski je rekorder [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680675.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680675.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24682863.jpg [title] => Privatni album

Emilija Čudina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680292.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Leah Stewart

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680291.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680290.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Dan Chen

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680289.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Nathan Mok

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680288.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Lea i Salome

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680287.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680286.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Nachsketh i Sowmya Vernekar

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24680285.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Nachsketh i Sowmya Vernekar (desno) sa prijateljima

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24679589.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/23478695.jpg [title] => Privatni album

Barbara Marković

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24674331.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24669178.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/10/24669172.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Produljeni vikend za Uskrs sa sobom je donio i prve turiste u Split. Produljeni dan, toplo, ali ne i pretoplo vrijeme te centar grada bez gužvi samo su neki od razloga zašto su došli baš ovdje.

U "điru" po gradu smo naletjeli na turiste sa svih kontinenata, a iznenađuje i broj kineskih turista koji u većim grupama obilaze grad.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

Prvi dojmovi gostiju su kako se isplati doći, cijene smještaja su prihvatljive gostima, no cijene hrane – ipak nešto skuplje od očekivanog! Ili kako bi rekle naše gošće Lea i Salome koje su upravo stigle u grad i sjele na Rivu na večeru:

- Sjeli smo upravo na salatu i cijene su kao u Švicarskoj. Platile smo 12 eura po osobi i to je bila samo salada bez ičega unutra. Odsjele smo u hostelu i cijene su razumne - kažu.

---

image

Lea i Salome

Joško Šupić/Cropix
---

Oko visine cijena hrane se slaže Vernekar koji je stigao sa ženom te svojim najboljim prijateljem i njegovom ženom. Inače rodom iz Indije, trenutno živi u Berlinu i već je posjetio Split prije sedam godina. Cijene smještaja su mu razumne, no hrana je osjetno poskupjela.

- Definitivno je malo skuplje sada nego 2016., smještaj je više manji isti, no cijene hrane su više za otprilike 20 posto. Cijene su sada niže nego u srpnju 2016., no u travnju bi bile jeftinije nego sada - usporedio je.

U rangu Švicarske, ali "skuplje od Grčke" - to je zaključak Nathana Moka iz Australije koji putuje po Europi te je prije Hrvatske obišao jednu od većih hrvatskih turističkih konkurenata:

- Hrana je jeftinija nego u Dubrovniku, nešto skuplja od Grčke, pa čak i od Australije - istaknuo je Nathan.

---

image

Nathan Mok

Joško Šupić/Cropix
---

Za razliku od hrane, turisti su zadovoljni cijenom smještaja. Većina ih spava u hostelu, a dio u privatnom smještaju. Cijene se kreću od 30 eura po noćenju u hostelu, do preko 100 eura po noćenju u apartmanu.

Dan Chen, koji je na studijskom boravku u Mađarskoj nam je usporedio cijene smještaja s drugim turističkim destinacijama poput Praga ili Pariza:

- Nas je troje i spavamo na dva kreveta i kauču za cijenu od oko 100 eura po noćenju što je skuplje nego u Dubrovniku, ali je ok cijena za troje ljudi. Cijene smještaja su okej, no hrana je jako skupa. Bio sam u Poljskoj, studiram u Mađarskoj, bio sam u Pragu i Parizu te je cijena hrane ovdje, osobito u Dubrovniku, nešto skuplja od onoga što sam očekivao - priznao nam je.

---

image

Dan Chen

Joško Šupić/Cropix
---

Oni nešto dubljeg džepa odsjedaju u privatnom smještaju. Jedna od njih je Leah Stewart koja je u Split došla sa sinom koji upravo slavi deseti rođendan. Ona spava u apartmanu u centru te smatra kako je "dobro prošla s obzirom na pogled i lokaciju":

- Mislim da smo dobro prošli, apartman s predivnim pogledom za dobru cijenu. Cijena? 120 € po noćenju, mislim da je to dobra cijena.

- Nije vam skupo? - pitamo je

- Nije, ne smatram da je - odgovara.

---

image

Leah Stewart

Joško Šupić/Cropix
---

Iako se na Uskrsni Ponedjeljak u centru grada rijetko vidio pokoji "domaći" te su gradom šetale manje grupice turista, mnogi od 25.000 iznajmljivača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je čini županijom rekorderom, još nisu odlučili otvoriti svoja vrata gostima.

Tako nam barem potvrđuju Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja i Emilija Čudina, iznajmljivačica i članica radne skupine pri Ministarstvu Turizma.

Glavni razlog - neisplativost.

- Samo paljenje jacuzzija bi mi toliko nabilo račun za struju da za cijenu noćenja ne bi ostala profitabilna - vali.

Većina će, kaže, otvoriti krajem travnja i početkom svibnja kada kreću prvi praznici, potvrđuju nam.

Što se tiče cijena smještaja one su sada nešto veće nego prošle godine, dok su za sezonu cijene već povećane.

Tako su i Emilija i Barbara podignule cijenu smještaja za 15, odnosno 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Kod naše prve sugovornice cijene studio apartmana se kreću između 100 i 200 eura po noćenju, dok je kod Barbare Marković noćenje u studio apartmanu između 130 i 150 eura, dok ćete za najskuplji apartman morati izdvojiti 450 eura. I to za 6 osoba.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

Više je razloga za povećanje cijena, odgovaraju nam sugovornice.

- Tu je, prije svegam riječ o inflaciji, ratu u Ukrajini i s njom povezanom energetskom krizomu, povećanju cijena komunalne naknade, paušala te smo blizu prelaska praga za ulaženje u sustav PDV-a" – govori nam Emilija Čudina.

Potencijalno glavni razlog povećanja cijena smještaja je i povećanje cijena različitih usluga povezanih s obavljanjem posla iznajmljivača poput usluga čišćenja, pranja rublja i slično. Najviše je porasla cijena usluge čišćenje.

- Cijena čišćenja je prošle godine bila oko osam eura po satu a sada je to otprilike 15 eura - odgovara nam Čudina.

U centru grada je slična situacija, potvrđuje nam Barbara Marković.

---

image

Barbara Marković

Privatni album
---

- Sat čišćenja je bio 13 do 15 eura, a sada je oko 20 eura po satu. Apartman se čisti barem dva sata, oko 25 do 30 eura je pranje, što nas uz komunalne troškove dovodi do računice od oko 120 eura za noćenje. Zato cijena mora biti oko 200 eura kako bi se pokrili troškovi i ostvarila barem nekakva zarada - njezina je računica.

Naše sugovornice su nam objasnile što je još prouzročilo rapidno povećanje cijena smještaja.

- Prvi je smanjenje broja smještajnih jedinica za oko 13 posto od proglašenja pandemije 2020. naovamo. Zbog manje ponude, rasle su i cijene. No, sada je konkurencija velika te je danas između 600 i 700 jedinica u uredu koje čekaju postati legalnima - napominje Marković.

---

image

Barbara Marković

Privatni album
---

Naglašava kako velik broj jedinica otvaraju upravo stranci koji u sve većem broju kupuju nekretnine i potom ih pretvaraju u apartmane te kao najbolji primjer za to ističe Čiovo.

- No, tamo je već problem nedostatka radne snage. Iako se povećava broj jedinica, ne mogu svi očekivati dobre rezultate ako cijena ne prati uslugu - pridodaje Čudina.

Velika novost za iznajmljivače, ali i sve turiste koji dođu u Split je uvođenje novog komunalnog reda. Iznajmljivači ga smatraju pozitivnim korakom u borbi protiv masovnog i sezonalnog turizma koji sa sobom nosi više lošeg nego dobrog. Slike Splita bez razbijenih boca, uriniranja, razbijanja i galame su nešto što se mora pozdraviti, potvrđuju nam sugovornice.

---

image

Emilija Čudina

Privatni album
---

Prvi gosti koji su stigli u grad svjesni su kako sada gostuju po pristupačnim cijenama u odnosu na one u "srcu" sezone. O tome bi li se vratili u srpnju i kolovozu dobili smo različite odgovore što odgovara i raznovrsnom profilu gostiju koji posjećuje Hrvatsku i Split.

Sugovornici poput Dana iz Mađarske ili Salome iz Švicarske se ne bi vraćali jer im to ne odgovara studentskom budžetu, odnosno kod Salome koja bi posjetila neku drugu destinaciju jer je ovdje došla zbog prijateljice Lee koja se udaje.

Njena imenjakina Lea iz Londona bi se vratila iako je svjesna koliko bi bila veća cijena koju bi morala platiti:

- Mislim da su cijene duplo veće nego sada, mislim da bi umjesto 120 platila 400 eura, ali bih i dalje došla ovdje – odgovara nam Lea.

To su nam potvrdili i Vernekar te Nathan koji bi došli na ljeto zbog plaža i uživanja na suncu, bez obzira na cijenu.

Iako je malo sporiji početak, turistički djelatnici s optimizmom gledaju na nadolazeću sezonu.

- Mislim da ćemo doći po zaradi na razinu iz 2019. godinu, bit će više gostiju. Puno brže se popunila visoka sezona, Dalmacija malo sporije popunjava predsezonu. Imotski je za sada – rekorder – zaključuje Barbara Marković, no upozorava kako će "trebati proći vremena za prestići rekordnu 2019. kad je već radila od kraja trećeg mjeseca".

Ono što ostaje problem jest kako riješiti pitanje masovnog turizma. Emilija Čudina, koja je članica radne skupine pri Ministarstvu turizma, zaključuje kako "nam predstoji sezona masovnog turizma s mnogo gužvi.

- Većina će doći u srpnju i kolovozu, a ostali će mjeseci patiti zbog čega imamo opterećenje infrastrukturnih kapaciteta - podvukla je Čudina.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Privatni album Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Privatni album Vojko Bašić/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko Ponoš/Cropix
Privatni album

Emilija Čudina

Joško Šupić/Cropix

Leah Stewart

Joško Šupić/Cropix

Lea i Salome

Joško Šupić/Cropix

Nachsketh i Sowmya Vernekar

Joško Šupić/Cropix

Nachsketh i Sowmya Vernekar (desno) sa prijateljima

Privatni album

Barbara Marković

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/uskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj-1280273 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d229ba586405e071554927c487315c6e85f2f949 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uskrs+s+turistima%2C+Leu+i+Salome+%C5%A1okiralo+jelo+na+Rivi%3A+Salata+bez+i%C4%8Dega%2C+cijene+ko+u+%C5%A0vicarskoj%21%3B+Imotski+je+rekorder&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fuskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj-1280273 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fuskrs-je-primamio-turiste-u-split-leu-i-salome-srecemo-na-rivi-jedemo-salatu-bez-icega-cijene-su-kao-u-svicarskoj-1280273 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE IDE ‘U CRVENO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSVE IDE ‘U CRVENO‘

Uskrs s turistima, Leu i Salome šokiralo jelo na Rivi: Salata bez ičega, cijene ko u Švicarskoj!; Imotski je rekorder

Piše Božidar Lončar
10. travnja 2023. - 22:49

Produljeni vikend za Uskrs sa sobom je donio i prve turiste u Split. Produljeni dan, toplo, ali ne i pretoplo vrijeme te centar grada bez gužvi samo su neki od razloga zašto su došli baš ovdje.

U "điru" po gradu smo naletjeli na turiste sa svih kontinenata, a iznenađuje i broj kineskih turista koji u većim grupama obilaze grad.

Prvi dojmovi gostiju su kako se isplati doći, cijene smještaja su prihvatljive gostima, no cijene hrane – ipak nešto skuplje od očekivanog! Ili kako bi rekle naše gošće Lea i Salome koje su upravo stigle u grad i sjele na Rivu na večeru:

- Sjeli smo upravo na salatu i cijene su kao u Švicarskoj. Platile smo 12 eura po osobi i to je bila samo salada bez ičega unutra. Odsjele smo u hostelu i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:50