StoryEditorOCM
SplitE-RUDNIK

Učenici prestižne splitske gimnazije briljirali: u konkurenciji od 400 škola najbolje su riješili maturu iz hrvatskoga!

Piše L. V.
24. siječnja 2024. - 17:58

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u Školskom e-Rudniku detaljne podatke o uspjehu učenika na maturi 2022./2023. godine. Hrvatski jezik na državnoj maturi obvezni je ispit, a od 2023. godine ukinute su viša i osnovna razina tog ispita. Stoga su svi maturanti pisali jednaki ispit A razine. Ispitu je pristupio 25.431 učenik iz 401 škole.  

Najbolji uspjeh ostvarili su gimnazijalci uz prosječnu ocjenu 3,88, zatim učenici iz glazbenih/plesnih programa koji su dobili prosječnu ocjenu 3,34, a strukovnjaci 2,54. 

image

Rezultati državne mature (hrvatski jezik)

Screenshot

Najbolju prosječnu ocjenu na maturi iz hrvatskoga u 2022. godini imala je V. gimnazija Vladimira Nazora iz Splita, s prosječnom ocjenom 4,62. Na drugom mjestu su prošlogodišnji maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz hrvatskoga bila 4,51.

Među školama čiji su učenici ostvarili najbolje rezultate na maturi iz hrvatskoga, nalaze se još i I. gimnazija Zagreb, III. gimnazija Split, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku, Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba, XI. gimnazija Zagreb, još jedna zagrebačka Gimnazija Tituša Brezovačkog te V. gimnazija iz Zagreba.

image

Rezultati državne mature (hrvatski jezik)

Screenshot
image

Rezultati državne mature (hrvatski jezik)

Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:56