StoryEditorOCM
SplitHRVATSKI PRAVEDNICI

U Splitu otvorena zanimljiva izložba: ‘Nisu svi Hrvati bili ustaše, neki su hrabro, po cijenu života spašavali Židove‘

Piše Petra Klarić
18. prosinca 2023. - 20:34

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Židovske općine Split večeras je u palači Milesi svečano otvorena izložba "Pravednici među narodima – Hrvatska" autorice Branke Sömen.

Radi se o izložbi posvećenoj hrvatskim "Pravednicima među narodima", odnosno hrvatskim građanima nežidovskog podrijetla koji su živjeli pod nacističkim marionetskim ustaškim režimom i odupirali mu se riskirajući svoje živote kako bi spasili Židove od progona i stradanja.

image
Vojko Bašić/Cropix

Izraz "Pravednik među narodima", skovan u jeruzalemskom Yad Vashemu, namijenjen je svima koji nisu Židovi, a riskirali su svoje živote, slobodu i sigurnost kako bi Židove spasili od holokausta.

- Ova izložba do sada je održana u Los Angelesu, Houstonu, Chicagu i New Yorku, a ove godine u travnju počela je u Zagrebu, Osijeku, Đakovu i sada u Splitu. Cilj izložbe je da pokažemo Hrvatima i svim drugim stanovnicima ove zemlje i grada Splita, koji je uvijek bio dobar u suživotu sa Židovima, da nisu svi Hrvati bili ustaše.

image

Branka Somen

Vojko Bašić/Cropix

Bilo je poštenih i hrabrih ljudi koji su po cijenu vlastitog života spašavali Židove - kazala je autorica i koordinatorica izložbe Branka Sömen i dodala da je izložba namijenjenima prvenstveno mladima jer na njima svijet ostaje.

image
Vojko Bašić/Cropix

U Yad Vashemu je 1963. utemeljena Komisija za proglašenje Pravednika među narodima, a od njenog osnivanja do 1. siječnja 2022. ovim odlikovanjem nagrađeno je 28.217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta.

image
Vojko Bašić/Cropix

Posebno povjerenstvo sa sucem Vrhovnoga suda države Izrael na čelu svakome od njih uručilo je medalju i počasnu svjedodžbu, a njihova su imena ugravirana na zidovima u Vrtu pravednika.

image
Vojko Bašić/Cropix

Titulu "Pravednika među narodima" zaslužilo je i 130 hrvatskih građana. Našle su se na izložbi tako i priče splitskih "pravednika" – Mihovila Silobrčića, Andrije Poklepovića, Olge i Dragice Bartulović. Svi oni spasili su na desetke Židova, riskirajući tako svoje živote i živote svojih obitelji.

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati u palači Milesi do 27. prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:48